Ekonomija
SNAŽNO ŠIRENJE PROIZVODNJE U SLAVONIJI

Podravkinim kooperantima u travnju 12 milijuna prijesadnica
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
Imamo više od 200 kooperanata, od čega stotinjak povrtlara, kaže Ivan Ostojić

Početkom travnja Podravka planira raspodjelu oko 12 milijuna prijesadnica rajčice. U projekt će se uključiti kooperanti u cijeloj Hrvatskoj s kojima Podravka ima ugovorenu suradnju. Podjela je planirana na kreditiranoj bazi, kao i prilikom podjele ostalih repromaterijala, poput gnojiva ili sjemena.Golem potencijal


Objavili su to iz Podravke i dodali da njihovi kooperanti proizvode rajčicu na ukupno oko 340 hektara površine, a od 12 milijuna prijesadnica očekuje se urod od oko 22 tisuće tona rajčice. U priopćenju također navode da nakon što su u 2023. intenzivirali ulaganja u poljoprivredu, i u 2024. nastavljaju provoditi strategiju povećanja vlastite poljoprivredne proizvodnje, revitalizacije kooperantske suradnje s poljoprivrednicima te modernizacije industrijske proizvodnje. Temeljni je cilj, kako naglašavaju, povećanje samodostatnosti u osiguravanju sirovina za potrebe vlastite proizvodnje, posebice zbog poremećaja na globalnom tržištu nabave sirovina, rasta cijena i troškova proizvodnje, ali i snažne potrebe za pokretanjem moderne poljoprivrede u Hrvatskoj.

“U 2024. očekujemo rast kooperanata i proizvodnje, pogotovo kod povrtnih kultura. Podravka je već potpisala većinu ovogodišnjih ugovora s proizvođačima. Trenutno imamo više od 200 kooperanata i dobavljača, od čega je stotinjak proizvođača povrtnih kultura (rajčica, paprika, krastavci…). Očekujemo i šezdesetak novih kooperanata, čime će se broj onih koji proizvode rajčicu popeti na gotovo sto. Time će se površina na kojoj se proizvodi rajčica u kontinentalnoj Hrvatskoj za Podravku povećati s 30 hektara u 2023. na 280 hektara u 2024", kazao je Ivan Ostojić, član Uprave Podravke, u čijoj je nadležnosti i segment poljoprivrede.

Osim s proizvođačima pšenice, kukuruza i rajčice suradnja je sklopljena i s organizatorima i proizvođačima paprike, krastavaca, patlidžana, cikle, graška i feferona. Tu je još i nekoliko stotina kooperanata koji nemaju ugovore s Podravkom, ali svoje kulture dostavljaju preko takozvanih organizatora proizvodnje. Trenutno najzastupljenije županije u kojima Podravka ima kooperaciju su Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Istarska. "Ove godine planiramo dodatno jačanje kooperacije kao i uspostavljanje suradnje, posebice u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na ovim područjima postoji golem potencijal suradnje s novim proizvođačima, budući da se proizvodnja povrća pokazala vrlo profitabilnom. Zato jača interes za suradnju s nama, a to pokazuju i podaci. Naime, u odnosu prema prošloj godini, u 2024. je već do sada broj kooperanata koji obrađuju povrtne kulture rastao za više od 100 posto, a ukupni broj kooperanata veći je četvrtinu. Očekujemo da će se ta brojka još povećavati, jer smo intenzivirali komunikaciju s poljoprivrednicima upravo u ovim područjima", objašnjava Ostojić.

Širenje kooperantske mreže na novim područjima, posebice u Slavoniji, od velikog je značenja za Podravku. U sklopu te suradnje Podravka kooperantima osigurava siguran otkup proizvoda i sigurnu naplatu. Kroz dobro uhodani i stručno vođeni kooperantski model omogućava se, između ostalog, i zajednička nabava kvalitetnijih inputa (zaštitna sredstva, sadni materijali), osiguravaju se suvremena agrotehnička znanja, transfer tehnologije te certificiranje i uvođenje sustava kvalitete koji su od posebne važnosti kroz nove poljoprivredne politike EU-a.

Podravkini zaposlenici iz sektora poljoprivrede tijekom cijele godine održavaju edukacije i predstavljanja poslovanja diljem Hrvatske te dodatno upoznaju poljoprivrednike sa svim mogućnostima suradnje, kao i prednostima koje ona donosi. "Ove smo godine pojačali rad na terenu u Slavoniji i drugim kontinentalnim regijama jer su poljoprivrednici iskazali interes da žele suradnju sa stabilnim partnerom, što je Podravka dokazala da jest. Zato nam je važno da još više uspostavimo kvalitetnu suradnju, kako s organizatorima proizvodnje, tako i sa samim poljoprivrednicima, s obzirom na naš plan povećanja preradbenih kapaciteta", kaže Ostojić.

Revitalizacija


Revitalizacija suradnje s kooperantima najvažniji je strateški cilj Podravkine revitalizacije poljoprivrede te stavka na kojoj će se aktivno nastaviti raditi i u budućnosti. Tijekom 2023. proizvodnja rajčice organizirana je, kako na vlastitim, tako i na površinama brojnih kooperanata. Otkupljivale su se sve količine koje Podravkini kooperanti proizvedu. Primjerice, nešto više od šest tisuća tona proizvodi se i otkupljuje u Istri, a ostatak se uzgaja na površinama u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Suradnja između Podravke i istarskih kooperanta nastavlja se i dalje. Podravka potiče istarske kooperante na povećanje proizvodnje, a sve što se proizvede bit će i otkupljeno.

Zdenka Rupčić
POVEĆATI VLASTITU PROIZVODNJU
Podravka posljednjih godina aktivno radi na razvoju poljoprivrednog sektora. Cilj je, kako su istaknuli, povećati vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, revitalizirati kooperantsku suradnju te modernizirati industrijsku proizvodnju i preradu voća i povrća, odnosno povećati samodostatnosti sirovina za potrebe vlastite proizvodnje. Podravka raspolaže s gotovo 600 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta. Na godišnjoj razini proizvede od četiri do pet tisuća tona poljoprivrednih kultura - pšenice, kukuruza, uljane repice, suncokreta i slično... grašak, rajčice, paprike, krastavaci i drugo. U 2023. godini iz vlastite proizvodnje zadovoljeno je 13 posto potreba. Podravka je posljednjih godina uložila i znatna sredstva za modernizaciju mehanizacije, sustav navodnjavanja i ostalo. Investicijski ciklus nastavlja se i ove godine, kao i godinama pred nama. Naglasak će biti na uvođenju novih tehnologija, modernih berača i novih sortimenata koji će povećati proizvodnju i kvalitetu povrća. Upravo u novim tehnologijama i digitalizaciji vide, kako navode iz te tvrtke, budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj.

IZBOR NAJBOLJIH SORTIMENATA RAJĆICE
Podravka je 2023. odlučila i preradu industrijske rajčice preseliti na kontinent, s obzirom na to da dosadašnja lokacija više nije pogodna za nastavak rada tvornice te u njoj više nije moguće obavljati preradu rajčice. Nakon detaljnih analiza i razmatranja mogućih opcija, donesena je odluka o tome da će prerada biti premještena u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku, koja će imati mnogo veće preradbene kapacitete. “U budućnosti ćemo i dalje nastaviti zajednički raditi na izboru najboljih sortimenata rajčice, zaštite usjeva i prihrane. Istovremeno, proizvodnju industrijske rajčice zbog novih preradbenih kapaciteta dodatno jačamo na kontinentu, a sve zbog potrebe za većim količinama. Zato vjerujemo kako će postojeći i novi kooperanti, posebice u Slavoniji, još i više pridonijeti razvoju domaće sirovinske baze te na taj način dodatno ojačati naš proizvodni proces”, zaključuje Ostojić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana