Novosti
FENTANIL ZABRINJAVA EUROPU

Sve veći strah od širenja
i posljedica zombi-droge
Objavljeno 26. veljače, 2024.
Po svom je djelovanju fentanil sličan morfiju, ali je stotinjak puta jači

Fentanil, poznat i kao zombi-droga, približio se Hrvatskoj. U Sloveniji su zabilježeni slučajevi predoziranja s fatalnim ishodom, a razlog za brigu jest i to što je riječ o izrazito jakom opijatu koji se lako stavlja na crno tržište, čega su svjesni u hrvatskom MUP-u, koji blisko surađuje s američkom DEA-om.Snažniji od heroina


Cijela Europa u velikom je strahu od širenja fentanila i njegovih derivata na crnom tržištu. Riječ je o javnosti poznatom opijatu pod nazivom zombi-droga, koji je preplavio SAD i od čijeg razornog djelovanja u toj zemlji umire otprilike 100.000 ovisnika godišnje. Na put do ulica fentanil je krenuo iz zdravstvenih ustanova, gdje ga se legalno koristi prilikom ublažavanja bolova kod pacijenata s odmaklim stadijem maligne bolesti. Po svom je djelovanju sličan morfiju, ali je otprilike sto puta jači. Stoga za njim "na ulici" najčešće posežu heroinski ovisnici. Posebno zabrinjavajuće jest to što i samo jedna konzumacija od osobe može učiniti ozbiljnog ovisnika, a sasvim mala količina može dovesti do prestanka rada srca. Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil i da zbog nestručnog rukovanja, posebno djece i maloljetnika, udisanjem prašine iz otvorene poštanske kuverte dođe do otrovanja i smrti zbog zastoja rada pluća, upozoravaju stručnjaci. Dileri su u njemu prepoznali prednost pred ostalim takozvanim teškim drogama u tome što ga se može proizvesti u improviziranim laboratorijima, odnosno nije ga potrebno uvoziti, kao heroin iz Afganistana. Osim toga, ima snažnije djelovanje od heroina, jeftiniji je i lakše ga se krijumčari. Nerijetko ga dileri šalju svojim mušterijama poštom, odnosno u pismima. Sve navedeno zadaje goleme glavobolje policiji, koja se u SAD-u, ali i šire bavi suzbijanjem trgovine opijatima.


Hrvatska se do sada uspješno odupirala njegovoj pojavi među domaćim dilerima i ovisnicima. Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova RH, do sada je u četiri slučaja identificirano postojanje fentanila ili njegovih derivata. S njim su se prvi put susreli 2017. prilikom zapljene pisma poslanog iz Kine, koja je, kako kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO), identificirana kao jedan od globalnih izvora tog iznimno snažnog opijata i njegovih derivata. U biološkom uzorku pokojnika pronađen je 2019., 2022., i 2023. godine.

Smrtni slučajevi


Iz MUP-a napominju kako smrt u ta tri slučajeva nije nastupila zbog predoziranja fentanilom. Radilo se o liječenim ovisnicima o drogama čija je smrt bila posljedica lošeg zdravstvenog stanja zbog ovisnosti o drogama ili zbog trovanja lijekovima protiv bolova ili kombinacijom navedenog. Slučajevi njegove kupnje preko društvenih mreža, takozvanog dark weba, ili ilegalne proizvodnje do sada nisu evidentirani u našoj zemlji. Predoziranja fentanilom također nisu zabilježena u Hrvatskoj, ali to ne znači da se njegovu prijetnju treba uzeti olako, ističu iz MUP-a.

Na području Europske unije u 2021. godini zabilježeno je 137 smrtnih slučajeva izazvanih predoziranjem zombi-drogom. Njemačka je s 88 smrtnih ishoda iste godine daleko prednjačila pred ostalim državama EU-a. U susjednoj Sloveniji zabilježena su dva slučaja konzumiranja s fatalnim posljedicama, podatci su HZZO-a. Sama činjenica da se od zloporabe fentanila počelo umirati u nama susjednoj zemlji, s kojom dijelimo slobodan protok ljudi i roba, poziv je na pojačano djelovanje policije i carine u suzbijanju te globalne prijetnje. Hrvatska je preko policije od srpnja 2023. dio globalne koalicije borbe protiv sintetskih droga, odnosno fentanila. Služba kriminaliteta droga Ravnateljstva policije s američkom saveznom agencijom za borbu protiv droga DEA surađuje na najvišoj operativnoj, ali i strateškoj razini. Iz MUP-a ističu da su itekako svjesni kako se borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može voditi samo lokalno ni regionalno, nego globalno.

Upravo je DEA hrvatsku policiju ocijenila kao glavnog regionalnog partnera u međunarodnoj borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta droga, te ovdje ima svoj regionalni ured, ističu iz MUP-a.

Dijana Pavlović
100

tisuća ovisnika godišnje umire u Sjedinjenim Američkim Državama od djelovanja fentanila

VIŠE OD 70 ISTRAGA
Hrvatska policija je s partnerima prethodnih godina provela više od 70 kriminalističkih istraživanja međunarodnog krijumčarenja droga poštanskim prometom, a koje je pretežito plaćeno kriptovalutom. To je rezultiralo uhićenjima, zapljenama droga i prikupljenim dokazima za vođenje kaznenih postupaka u svim policijskim upravama. To je, kažu iz MUP-a, dobro iskustvo i priprema taktike i metodike rada u budućnosti kod globalnih prijetnji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike