Ekonomija
UGROŽENA EGZISTENCIJA POLJOPRIVREDNIKA

Topla zima izazvala pomutnju u prirodi
Objavljeno 10. veljače, 2024.
Neuobičajeno blaga zima i suša uništavaju usjeve i ugrožavaju egzistenciju poljoprivrednika u Italiji, upozorio je u četvrtak vodeći poljoprivredni lobi Coldiretti. Zima je bila iznimno blaga diljem južne Europe. Španjolska je zabilježila najtopliji siječanj u povijesti mjerenja, koji se nastavio na dugotrajnu sušu u Kataloniji i Andaluziji. Topla zima izazvala je pomutnju u prirodi, upozorila je udruga talijanskih poljoprivrednika. Neke biljke već su u cvatu i stradat će ako temperatura padne, objašnjavaju.

Suša pak prijeti poremećajima u sjetvi žitarica, mahunarki i povrća, što bi moglo utjecati i na stočnu hranu. “Poljoprivreda je grana talijanskog gospodarstva najizloženija posljedicama klimatskih promjena, iz dana u dan”, naglašavaju u Coldirettiju.

Udruga traži pomoć za poljoprivrednike, koji se moraju prilagođavati promjenama vremenskih uvjeta i njihovu utjecaju na cikluse usjeva, upravljanje vodom i tlom. Institucije bi trebale poduprijeti inovacije, poput upotrebe dronova, robota i satelita te zelene genetike “bez genetskih promijenjenih organizama”. Talijanski poljoprivrednici pridružili su se velikom valu prosvjeda diljem Europe protiv visokih troškova, jeftinog uvoza i niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda. H
Možda ste propustili...

KONSOLIDACIJA POSLOVANJA U UI SEGMENTU

Span stekao stopostotni udio u društvu Bonsai

KONTINUIRANO ULAŽU U ZAPOSLENIKE

NEXE-u opet certifikat Poslodavac Partner

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGLAŠEN POBJEDNIK

Najbolji mladi poljoprivrednik je Dario Pocedulić

2

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

3

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima