Dome slatki dome
SAVJET : PLIJESAN IZAZIVA PROBLEME

Vlaga na zidu problem je mnogih kućanstava
Objavljeno 18. siječnja, 2024.
Bez obzira na to koje sredstvo koristite, nanesite ga na područje zida gdje je bila plijesan i ostavite da se upija 15 minuta

Plijesan može izazvati probleme s disanjem, suzne oči, šmrcanje, kašljanje ili u najgorem scenariju izazvati i napadaj astme. Nastaje kao posljedica vlage koja se nakuplja u određenom dijelu, najčešće u površinskom dijelu zida. Vlaga na zidu problem je s kojim se susreće velik broj kućanstava. Uzrok može biti cijev u zidu koja pušta vodu ili loša izolacija koja propušta vodu iz okoliša u stan. Podrumski stanovi i oni koji obiluju vlagom često su na meti plijesni. Plijesan se ponekad pojavljuje i na skrivenim mjestima, stoga je možete uočiti tek kada pomaknete namještaj. Ako ste plijesan brzo uočili, dok je još vlažna, za uklanjanje vam je dovoljna obična krpa. Krpu namočite i uklonite plijesan sa zida. Na dijelovima na kojima je plijesan ostala možete upotrijebiti hrapaviju krpu. Ako se plijesan već osušila prije negoli ste je primijetili, taj dio zida najprije namočite te uklonite s pomoću kuhinjske krpe. Ako je plijesan čvrsto ukorijenjena u zid, uklonite je oštrim predmetom. Nakon toga će taj dio zida biti potrebno ponovno obojiti.Nakon što ste uklonili plijesan, dio zida na kojem je bila plijesan potrebno je dezinficirati. To možete učiniti s pomoću izbjeljivača za odjeću, npr. čistog alkohola ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju. Bez obzira na to koje sredstvo ćete koristiti, nanesite ga spužvom na područje zida gdje je bila plijesan i ostavite da se upija 15 minuta. Zahvaćeno područje na kraju temeljito posušite s pomoću sušila za kosu. U prevenciji nastanka plijesni najvažnije je riješiti problem vlage. Plijesan se razvija na organskom materijalu u prisutnosti vlage, stoga je jedini način sprječavanja nastajanja plijesni održavanje prostora suhim. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Zahvaćeno područje na zidu poprskajte tom otopinom i ostavite da se osuši. Gljivice na zidu najčešće se javljaju u kupaonicama, i to većinom između pločica. Ako kontinuirano imate problem s gljivicama na zidu, najbolje je promijeniti silikon na rubovima kade. Na tržištu postoje sanitarni silikoni koji sadrže sredstvo protiv gljivica.
Jasminka Knežević
Učinkovita varikina
Plijesni na fugama nakraj možete stati struganjem zahvaćenog dijela s pomoću otopine izbjeljivača (varikina). Za struganje koristite grubu četkicu ili četkicu za zube koju ste namijenili takvim poslovima. Čišćenje plijesni varikinom jedna je od najučinkovitijih metoda uklanjanja plijesni sa zida. Sredstvo protiv plijesni može koristiti za uklanjanje plijesni i gljivica sa zidova i stropova. Na tržištu se većinom mogu pronaći sredstva s klorom i bez klora. Sredstvo protiv plijesni koje nije na bazi klora nema neugodan miris.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

2

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

3

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce