Regija
ZNAJU LI NAŠI UČENICI KAKO JE STVORENA HRVATSKA

Terenska nastava za upoznavanje Domovinskog rata
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Škole na slatinskom području provode projekt Udruge HVIDR-a Slatina „Istina o pobjednicima“, a imaju i svoje projekte

Nerijetko se govori kako naši učenici nisu upoznati s tragičnim događanjima u novijoj hrvatskoj povijesti, kako nisu zainteresirani za Domovinski rat i stradanja hrvatskih branitelja i kako budući naraštaji neće ni znati kako je stvorena hrvatska država. Kroz provedbu određenih projekata braniteljskih i stradalničkih udruga, ustanova i jedinica lokalne samouprave i njihovu suradnju sa školama, mogli bismo reći da stvari ipak nisu tako crne.

Učenici osmog razreda slatinske OŠ Eugena Kumičića sredinom studenoga u pratnji svojih razrednika Silvije Mađarić, Marije Majer, Ivana Drokana i Josipa Jelenčića te nastavnika povijesti Krešimira Hrženjaka posjetili su Pakrac, Lipik i Okučane. Terenska nastava je provedena u organizaciji tih gradova te Memorijalnog centra Domovinskog rata iz Vukovara, a učenici su imali priliku upoznati ne tako davnu, ali iznimno značajnu povijest za svakog građanina Republike Hrvatske.


Prvo su u Pakracu posjetili Policijsku postaju, gdje se dogodio prvi oružani sukob u Domovinskom ratu. Bili su zatim u Kusonjama, gdje su u spomen-parku mogli čuti koja je bila uloga Kusonja u Domovinskom ratu i obrani Hrvatske. U pakračkom Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ poslušali su predavanje o Pakracu u Domovinskom ratu, a potom su posjetili i Muzej grada Pakraca sa značajnim artefaktima i predmetima koji prvi puta spominju grad. Osim toga, učenici su posjetili kovnicu novca te kroz predavanje doznali kako je u Pakracu još sredinom 13. stoljeća djelovala prva hrvatska kovnica novca, u kojoj su se kovali slavonski banovci. Najveće oduševljenje bilo je kad su učenici dobili priliku sami iskovati vlastitu kovanicu slavonskog banovca. U Muzeju vojne i ratne povijesti razgledavali su kako su izgledale vojne uniforme i naoružanje kroz povijesna razdoblja. U Lipiku su posjetili Državnu ergelu svjetski poznatih konja lipicanaca, gdje su doznali kako svako grlo ima poznatu povijest svojih predaka unatrag 30 generacija te da se brižno prati rodoslovlje radi održavanja čistokrvnosti pasmine. Posjetili su i park oko lipičke bolnice, nadaleko poznate kao lječilište s termalnom vodom. Učenici su se vratili puni dojmova nakon cjelodnevnog putovanja s novim spoznajama o hrvatskoj povijesti.

Učenici sedmih razreda iste škole sudjelovali su na terenskoj nastavi projekta Udruge HVIDR-a Slatina „Istina o pobjednicima“ u pratnji učitelja povijesti Krešimira Hrženjaka. Posjetili su Zavičajni muzej Slatina, gdje su pogledali film te poslušali predavanje kustosa muzeja Srđana Đuričića o slatinskom kraju u Domovinskom ratu. Učenici su tako doznali da je njihova škola tijekom Domovinskog rata stradala te da je školska dvorana oštećena neprijateljskim raketiranjem. Imali su priliku vidjeti muzejske primjerke oružja koje su nosili hrvatski branitelji u Slatini, ostatke razorne bombe koja je bačena na Slatinu te mnoge druge predmete koje su koristili hrvatski branitelji. U razgovoru s kustosom učenici su zaključili kako je većina hrvatskih branitelja u ratu bila mlađe dobi, a pojedini mladići i djevojke dali su svoj život za slobodu Slatine i Hrvatske. Nakon toga autobusom su posjetili spomen-obilježje stradalima tijekom Domovinskog rata u Voćinu, gdje ih je dočekao hrvatski branitelj Darko Božičković. On je dočarao učenicima život u Voćinu tijekom srbočetničke opsade i što su sve ljudi tada proživljavali. Na kraju su zapalili svijeće kod spomen-obilježja u Četekovcu, gdje su doznali kakva je bila sudbina svih onih stanovnika koji su se zatekli u Četekovcu, Balincima i Čojlugu tijekom napada srpskih pobunjenika na ta sela.

I učenici 8. razreda OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica sudjelovali su u projektu "Istina o pobjednicima". U pratnji ravnateljice škole Larete Žubrinić, a povodom obilježavanja Dana 136. slatinske brigade, oni su također proveli terensku nastavu radi promicanja istine o Domovinskom ratu i povećanja razine znanja i informiranosti učenika o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.
Paljenjem svijeća i molitvom ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade odali su počasti poginulim hrvatskim braniteljima, a nakon kratkog prisjećanja ratnog puta brigade ispred spomenika podignutog njoj u čast posjetili su spomen-sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina, gdje im je prezentaciju o ratnim događanjima na širem slatinskom području održao kustos Srđan Đuričić. Kako bi im cijela slika događanja iz tog razdoblja bila jasnija, učenici su pogledali i film „Domovinski rat na slatinskom prostoru“, na kojem su radili djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina i profesor povijesti Dino Mataz. Obišli su potom bivšu liniju obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije.

U projektu „Istina o pobjednicima“ redovito sudjeluju i učenici osnovnih škola Mikleuš, Voćin, Josipa Kozarca Slatina i „Davorin Trstenjak“ u Čađavici, te Industrijsko-obrtničke škole. 
Taj projekt prepoznala je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva pa je slatinska HVIDR-a zahvaljujući potpori Zaklade nabavila 440 majica koje je podijelila svim učenicima koji sudjeluju u tom projektu. U sklopu projekta Udruga HVIDR-a Slatina organizira odlazak učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina na hodočašća u Voćin i Mikleuš kao dio terenske nastave, a za učenike završnih razreda opće gimnazije u Srednjoj školi Marka Marulića odlazak u Vukovar.


Terenska nastava slatinskih gimnazijalaca u Vukovaru ove je godine provedena iz školskih predmeta Povijest, Geografija, Filozofija i Politika i gospodarstvo, a učenike su vodili predmetni nastavnici, profesori Zorislav Jelenčić, Matija Gosler i Dario Kovač. Posjetili su Opću bolnicu Vukovar, gdje su upoznali funkcioniranje ratne bolnice 1991. godine i sudbinu ranjenika nakon pada Vukovara, a obišli su i Memorijalni centar Domovinskog rata. Učenici su upoznati s tehnikom i načinom ratovanja, a živopisno im je prezentirana i sama bitka za Vukovar. Sami su zaključivali koji su bili pravi uzroci rata i kako je kronološki tekla bitka za Vukovar. Vidjeli su i repliku logora Stajićevo i uvjete u kojima su živjeli logoraši.
Na Ovčari, u spomen-domu i na mjestu masovne grobnice, učenici su upoznali sudbinu ranjenika i osoblja Opće bolnice Vukovar nakon pada grada, na memorijalnom groblju zapalili su lampione u čast poginulim vukovarskim braniteljima, a posjetili su i vukovarski vodotoranj, jedan od simbola ustrajnosti obrane grada Vukovara i cijele Hrvatske te križ na ušću Vuke u Dunav.


„Kao voditelj putovanja, smatram da smo u potpunosti ispunili cilj naše aktivnosti, a to je  potaknuti kod učenika svijest o veličini vukovarske žrtve u  Domovinskom ratu, kao reprezentativnog  primjera ukupne hrvatske žrtve u borbi za neovisnost,“ zaključio je prof. povijesti Dario Kovać.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade