Svijet
RAKETE IZ SOVJETSKOG DOBA

Bugarska će donirati projektile S-300 Ukrajini
Objavljeno 27. rujna, 2023.

Bugarski parlament odlučio je u srijedu donirati Ukrajini projektile S-300 iz sovjetskog doba, nakon što je ranije odobreno slanje oklopnih vozila, potvrdivši promjenu politike prema pomaganju Kijevu.

"Riječ je o neispravnim projektilima zemlja-zrak S-300 koje Bugarska ne može popraviti, ali koji mogu poslužiti ukrajinskoj vojsci", rekao je predsjednik odbora za obranu Hristo Gadjev, ne precizirajući njihov broj.

Po stručnjacima, Ukrajina bi ih trebala moći osposobiti ili ih iskoristiti za rezervne dijelove.

Bugarska ima značajne zalihe oružja i njezine tvornice rade punim kapacitetima od ruske invazije na Ukrajinu.

Članica EU-a i NATO-a, ali povijesno i kulturno bliska Moskvi, Bugarska je mjesecima odbijala slati bilo kakvu vojnu pomoć Ukrajini da bi u lipnju promijenila politiku pod utjecajem nove proeuropske vlade. Od tada je odlučila poslati Ukrajini stotinjak oklopnih vozila te streljivo za lako oružje iz policijskih zaliha.

No političari su s tim u vezi jako podijeljeni.

Novi tekst, koji su predložile tri parlamentarne skupine koje imaju 168 zastupnika od ukupno 240, izazvao je burnu raspravu u parlamentu, a glasanje je održano iza zatvorenih vrata što se ne pamti.

"Odluka je odobrena i slučaj je zaključen", rekao je za javni radio jedan od zastupnika koji stoje iza te inicijative, Deljan Peevski.

Socijalisti su rekli da su bojkotirali glasanje ocijenivši ga "nacionalnom izdajom".

Bugarski predsjednik Ruman Radev, koji se žestoko protivi slanju vojne pomoći strahujući od eskalacije, optužio je vladu i parlament da se ponašaju kao "donatori stranih vojski" na štetu bugarskih oružanih snaga.

(Hina)

Možda ste propustili...

DIREKTIVA ZA ZAŠTITU NOVINARA I BRANITELJA LJUDSKIH PRAVA

EU složno protiv SLAPP tužbi

POZVAO NA ISKRENOST O STANJU U UKRAJINI

Kličko: Zelenskij plaća za greške