Svijet
EKSTREMNI SVJETONAZORI

Njemačko društvo skrenulo je udesno
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Ekstremno desni svjetonazori naglo su se proširili u njemačkom društvu, proizlazi iz studije Sveučilišta u Bielefeldu i Zaklade "Friedrich Ebert". "Osam posto Nijemaca zastupa radikalno desničarske svjetonazore. Proteklih godina ta je vrijednost s dva-tri posto bila znatno manja", pokazuje studija koju su za Zakladu "Friedrich Ebert" izradili stručnjaci Sveučilišta u Bielefeldu.

U svim područjima u kojima su stručnjaci provodili ispitivanje bilježi se porast ekstremno desničarskih svjetonazora. Ta područja odnose se na nacionalizam, umanjivanje zločina nacionalsocijalista, mržnju prema strancima, antisemitizam, kao i tzv. socijalno-darvinistička stajališta, prema kojima postoje razlike u vrijednosti nečijeg života ovisno o podrijetlu. Desno od centra vidi se 15,5 posto ispitanika, za razliku od ispitivanja proteklih godina, kada se politički desno doživljavalo 10 posto ispitanika. "Studija pokazuje da se dijelovi društva koji su pripadali umjerenom centru distanciraju od demokracije ili su izgubili povjerenje u funkcionirajuće institucije: populizam i nacionalizam su u usponu", rekao je predsjednik socijaldemokratima bliske Zaklade "Friedrich Ebert" Martin Schulz.

Manje od 60 posto Nijemaca ispitanih u studiji ima povjerenja u demokratski sustav. S formulacijom "vladajuće stranke varaju narod" slaže se 30 posto ispitanika, što je dvostruko više nego 2021. Šest posto ispitanika smatra kako bi bilo dobro da Njemačka ponovno bude zemlja s jednostranačkim sustavom i s jednim vođom. Šesnaest posto je neprijateljski nastrojeno prema sugrađanima stranog podrijetla, a trećina ispitanika smatra da izbjeglice dolaze u Njemačku samo kako bi iskoristile socijalni sustav. "Ovi rezultati su ne samo zastrašujući nego i iziskuju konsekventno djelovanje politike i društva uopće", rekao je nekadašnji predsjednik SPD-a Scholz. H
Možda ste propustili...

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA DO 1,2 MILIJARDE EURA

Potpora EU-a za inovacije

USKLAĐIVANI POPISI IZRAELSKIH TALACA I PALESTINSKIH ZATVORENIKA ZA OSLOBOĐENJE

Mnogi traže način da se produlji mir

NEDJELJNI ANGELUS PROČITAO POMOĆNIK

Papa Franjo ima upalu pluća