Kultura
HNK U OSIJEKU NAJAVIO 117. SEZONU

Dramske, operne i baletne premijere, a novitet su matineje
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Sezona je počela premijerom “La vie en rose” na OLJK-u, a prva dramska premijera je “Jom Kipur ili pomirenje” 27. listopada

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ne miruje, već na samom kraju Osječkog ljeta kulture premijerno je izvelo svoj koncertni "La vie en rose", kojim je oduševilo publiku, ne samo osječku nego i belišćansku i vinkovačku na gostovanjima početkom rujna.Intendant Vladimir Ham je zajedno s ravnateljem Opere Ladislavom Vrgočem i ravnateljem Drame Miroslavom Čabrajom, na konferenciji za novinare otkrio sve detalje o novoj, 117. kazališnoj sezoni 2023./24.

- Koncipirali smo sezonu popularnim naslovima, koji neće biti poznati samo našoj tradicionalnoj publici nego i - reklo bi se - kazališnim laicima. Namjera nam je vratiti u kazalište publiku koja dugo nije kročila u našu zgradu i koja će imati dodatnu motivaciju vratiti se u Talijin hram. Kao čuvarima hrvatske kulture i tradicije želja nam je imati i praizvedbe na programu, tako da će se dvije praizvedbe već naći u ovoj sezoni, dramska i baletna. Posljednju smo baletnu praizvedbu u našem HNK-u imali prije više od 60 godina i mislim da je sazrelo vrijeme da - bez obzira na to što nemamo potpuno profesionalni baletni ansambl - ipak pokažemo Sve što jesmo, što jest moto ove, 117. sezone. Vjerujem da će naša publika sve to prepoznati i da ćemo se u što većim brojevima veseliti i družiti u HNK-u u Osijeku - rekao je Ham i predao riječ ravnatelju Opere da najavi operni program.

- Osim koncerta ‘La vie en rose‘ već smo izveli i ‘Sugar‘ i ‘SimfoRock‘... Drago mi je da smo tako u punom radnom zamahu već počeli sezonu. U 117. sezoni od opernih premijera očekuje nas ‘Figarov pir‘ W. A. Mozarta, u režiji Krešimira Dolenčića, kao nešto na što sam posebno ponosan, jer je Mozart osnova opere i u umjetničkom, i u tehničkom, i u pjevačkom, i u glazbenom smislu. Nešto čemu se posebno veselimo i što iščekujemo s velikim uzbuđenjem. Očekuje nas i praizvedba baleta ‘Snježna kraljica‘, našeg sad već pomalo i Osječanina Davora Bobića. Nakon toga ćemo u vrijeme Uskrsa izvesti Mozartov koncert ‘Rekvijem‘, a na proljeće ćemo izvesti slavensku operu ‘Prodana nevjesta‘ Bedřicha Smetane. To je velika zborska i orkestralna opera, veliki i prekrasan zalogaj za koji smo spremni i s velikim veseljem iščekujemo trenutak kad ćemo ga moći ponuditi publici. Naslov koji je izuzetno vezan uz građanski, srednjoeuropski mentalitet, kojem Osijek pripada - rekao je Vrgoč.

Sve o dramskom programu doznali smo od ravnatelja Drame, Miroslava Čabraje.

- Moram reći da sam jako ponosan na iduću sezonu, jer na nekakav sam način dobio povjerenje intendanta da sve osmislim, naravno zajedno s njim. Još mi je draže što ćemo početi s hrvatskim autorom, odnosno s našom Ivanom Šojat i predstavom ‘Jom Kipur ili pomirenje‘ 27. listopada, u režiji Želimira Mesarića. Već smo postavili tri njezine drame, koje su bile velike uspješnice (‘Unterstadt‘, ‘Emet‘, ‘Zmajevi koji ne lete‘). Sjajno prolaze ne samo kod naše nego i kod festivalske publike. ‘Jom Kipur‘ će sigurno biti kandidat za odlazak na Marulićeve dane. Nakon toga imamo predstavu Dušana Kovačevića ‘Maratonci trče počasni krug‘, u režiji naše prekaljene Olje Đorđević. To je, podsjećam, prvotno bila drama, a potom je tek snimljen filmski scenarij. Slijedi ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda‘, u režiji Dražena Ferenčine, ravnatelja Gavelle. Vjerujem da će to biti naša velika uspješnica i predstava koja će osvajati nagrade, ne samo ovdje nego i u inozemstvu. Sve je u punom jeku, radi se punom parom. Očekujem puno gledateljica i gledatelja i puno kazalište - rekao je Čabraja.

Na kraju je intendant Ham otkrio i novitet u novoj sezoni HNK-a: matineje, koje će se događati jednom mjesečno. Prve dvije, 23. rujna i 28. listopada, nazvane su "Na kavi s Mozartom".

- To je svojevrstan uvod u Mozartovu operu na repertoaru. Naša će publika uz kupljenu ulaznicu u našem foajeu imati prilike popiti besplatnu kavu i uživati u prijepodnevnom glazbenom događaju - ispričao je Ham.

Tanja Kvorka
CIJENE PRETPLATE I ULAZNICA OSTAJU ISTE
- Kao osnivači - uz OBŽ - Grad Osijek se veseli novoj, 117. kazališnoj sezoni. Naš je HNK jedino nacionalno kazalište u ovom dijelu Hrvatske i njegova je glavna zadaća promicanje nacionalne kulture, pri čemu kao osnivači stojimo uz bok našem intendantu Vladimiru Hamu i veselimo se bogatoj sezoni koju je priredio za naše gledatelje. Upravo kroz to mi kao osnivači smo donijeli odluku da nikako neće biti povećanja cijena ulaznica za naše gledatelje ni za pretplatnike. Osnovni nam je cilj da naš HNK u Osijeku posjeti što više gledatelja - rekla je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

Možda ste propustili...

DVODNEVNI PROGRAM U ĐAKOVU 20. I 21. LIPNJA

Susreti hrvatskih književnih kritičara

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u osječkom školstvu

LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana