Regija
PROJEKT “VUKOVARSKIH LEPTIRIĆA”

Nizom testova do brže dijagnostike djece s poteškoćama u razvoju
Objavljeno 14. rujna, 2023.
VUKOVAR - Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" privodi kraju projekt "SUPPORT - izgradnja kapaciteta OCD-a za rad s djecom i mladima s teškoćama u kriznim situacijama". U suradnji s partnerskom organizacijom, udrugom za poticanje razvoja djece rane i predškolske dobi "Zlatni dani" iz Štitara, realizaciju su započeli u ožujku prošle godine, a okončat će je 21. rujna. Iz "Leptirića" ističu kako je kroz projekt osigurana nova tehnologija koja omogućava komunikaciju djece i njihovih roditelja s terapeutima čak i kada su konvencionalni kanali komunikacije otežani.

- Interaktivna ploča, tableti, asistivna tehnologija i nova softverska rješenja postali su ključni alati koji su obogatili terapijski pristup i omogućili djeci da uče i razvijaju se na način koji im je zanimljiv i poticajan. Pružena im je i sveobuhvatna psihološka podrška, prilagođena njihovim potrebama, koja im je omogućila osjećaj sigurnosti i razumijevanja, stvarajući poticajno okruženje za njihov emocionalni i kognitivni razvoj. Nova softverska rješenja za potpomognutu komunikaciju olakšala su komunikaciju s neverbalnom djecom - navode iz udruge, dodajući kako su osigurani najnoviji dijagnostički testovi poput testa za dijagnostiku autizma, predvještine čitanja i pisanja, test inteligencije, za poremećaj pažnje i hiperaktivnosti i drugo.

Time se pruža sveobuhvatan uvid u ponašajne karakteristike djece, osigurava se brza procjena i ciljana podrška, rano uključivanje u rehabilitacijske programe i ostvarivanje različitih socijalnih prava.

Voditeljica projekta Nina Cvetković poručila je kako će taj inovativni korak osigurati roditeljima i skrbnicima brži pristup dijagnostici, eliminirajući potrebu za putovanjem u Zagreb i izbjegavajući duge liste čekanja. Jedan od važnih aspekata projekta bila je organizacija online radionica za roditelje i predstavnike organizacija civilnog društva, a partnerska organizacija iz Štitara opremljena je didaktikom za rad i namještajem, kao i interaktivnom pločom i tabletima.

Vrijednost projekta nešto je veća od 60 tisuća eura, od čega je 85 posto osigurala Europska unija, a 15 posto Ured za udruge Vlade RH.

D. Korpoš
Možda ste propustili...

OVE GODINE NA REDU OŠ I. G. KOVAČIĆA

Osnovci izradili ukrase i okitili veliku smreku

GRADSKO VIJEĆE NIJE KONSTITUIRANO

Predsjednik nije izabran, novi pokušaj 5. prosinca

NA ADVENTSKOM VIJENCU U PARKU NA TRGU BANA ŠOKČEVIĆA

U Vinkovcima zapaljena prva adventska svijeća, svijeća nade i iščekivanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNSKA ZABAVA

34. Ladimirevački divani

2

NA ADVENTSKOM VIJENCU U PARKU NA TRGU BANA ŠOKČEVIĆA

U Vinkovcima zapaljena
prva adventska svijeća,
svijeća nade i iščekivanja

3

DONJI MIHOLJAC

Vrtićarci okitili božićno drvce