Zdravlje
SEZONA : BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Oprez u bazenu! Prijete mikrobi i kemikalije
Objavljeno 28. kolovoza, 2023.
Klor u bazenu može iritirati oči, nos i grlo te izazvati suhoću kože i nadražiti dišne puteve

Bazeni su popularna destinacija za opuštanje, rekreaciju i uživanje u vodenim aktivnostima. Međutim, malo je poznato da bazensko kupanje može imati negativne posljedice na naše zdravlje. Znanstvena istraživanja upozoravaju na potencijalne opasnosti koje vrebaju na bazenima, od kemijskih tvari koje se koriste za održavanje vode do mikrobioloških prijetnji.Voda u bazenima mora biti čista, bistra, bez boje. Ne smije sadržavati otrovne i nadražujuće tvari, ni bakterije, viruse, gljivice, parazite, koji bi mogli izazvati bolesti u kupača. Kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti, potrebno je da se za bazene koristi zdravstveno ispravna voda, te da se prije puštanja i tijekom korištenja bazena adekvatno preradi, pročisti i dezinficira. Preporučuje se redovito testiranje kvalitete vode, održavanje odgovarajuće higijene i praćenje pravila bazenske sigurnosti kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih problema. Ako primijetite simptome ili sumnjate na zagađenje bazena, važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Kemikalije


Bazeni se često tretiraju klorom ili drugim kemikalijama kako bi se održala higijena i spriječio rast mikroorganizama u vodi. Međutim, izlaganje tim kemikalijama može imati negativne učinke na naše tijelo. Klor može iritirati oči, nos i grlo, izazvati suhoću kože i nadražiti dišne putove. Također, spojevi klora i organskih tvari u vodi mogu stvoriti nusproizvode, poput trihalometana, koji se mogu povezati s povećanim rizikom od raka.

Mikrobiološke prijetnje


Bazeni mogu biti izvor širenja različitih mikroorganizama koji mogu prouzročiti infekcije. Među najčešćim patogenima su bakterije poput Escherichia coli (E. coli) i Pseudomonas aeruginosa, kao i virusi poput adenovirusa i norovirusa. Ti mikroorganizmi mogu se prenijeti zagađenom vodom ili izmetom zaraženih pojedinaca. Infekcije ušiju, očiju, dišnih putova i probavnog sustava mogu biti posljedica izloženosti tim patogenima.

Urin i tjelesni otpad


Mnogi ljudi nesvjesno uriniraju u bazenima, što može stvoriti zdravstvene probleme. Urin sadržava dušične spojeve koji reagiraju s klorom u vodi i stvaraju kloramine. Kloramini su iritantni i mogu izazvati probleme s disanjem, nadraženu kožu i oči. Osim urinom bazeni mogu biti kontaminirani i tjelesnim otpadom poput fekalija, što povećava rizik od širenja bolesti.

Alergijske reakcije


Neke osobe mogu biti alergične na kemikalije koje se koriste za održavanje bazena, poput klora ili drugih dezinficijensa. Alergijske reakcije mogu uključivati svrbež, osip, crvenilo ili otekline na koži, iritaciju očiju i probleme s disanjem. Osobe osjetljive na kemikalije trebaju izbjegavati izlaganje tim tvarima kako bi spriječile alergijske reakcije.

Nekvalitetna voda


Kvaliteta vode u bazenima ključna je za sigurno i zdravo kupanje. Loše održavanje bazena i nedovoljna kontrola razine klora ili pH-vrijednosti mogu dovesti do zagađenja vode i rasta bakterija. Plivanje u nekvalitetnoj vodi povećava rizik od infekcija, iritacija i bolesti.

Ozljede


Ozljede povezane s kupanjem u bazenima prije svega su ozljede glave i mozga, ali i kralježnice, ruku, nogu i stopala. Najčešći je uzrok neopreznost na mokrim i skliskim površinama oko bazena, kao i skakanje u vodu s visine bez odgovarajućeg treninga i nadzora. Kako bi se izbjegle te ozljede, bitno je da su prostori oko bazena izrađeni od odgovarajućih materijala, da se redovito održavaju, te da se kupači oprezno kreću takvim prostorima.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...