Osijek
”ŠAPTAČI PSIMA” ELLANY IPŠA I GABRIEL DUBROVIĆ

Nije dovoljno deset sati obuke da bi pas bio kao inspektor Rex
Objavljeno 16. svibnja, 2023.
Ellany i Gabriel licencirani su voditelji potražnih pasa, treneri za obuku pasa za agility i voditelji tečajeva poslušnosti psa

Ellany Ipša i Gabriel Dubrović iz Bilja licencirani su voditelji potražnih pasa pri Hrvatskom kinološkom savezu, treneri su za obuku pasa za agility, a vode i osnovne tečajeve za obuku poslušnosti pasa, no tim mladim ljudima to nije samo posao, to je stil života i hobi."To morate raditi kontinuirano, morate to voljeti, a psu to mora biti zabava", kaže Ellany, inače veterinarske struke, koja je svog prvog psa, mješanca haskija, naučila raznim trikovima još kao učenica 6. razreda osnovne škole.

Fanovima Supertalenta zasigurno je još u sjećanju ostao show koji su u toj zabavnoj produkciji 2016. godine prikazali Ellany i njezina tada dvogodišnja border collie Bessy. Organizatori su showa nakon njihova uspješnog nastupa napisali: "Supertalent nije rezerviran samo za ljude. Imaju i kućni ljubimci što pokazati, pa je tako preslatka Bessy pokupila sve simpatije."

Tečajevi poslušnosti


Doći, međutim, do takvog savršenstva nije nimalo lako, naprotiv, iza toga stoji dug i naporan rad, i vlasnika i njegova kućnog ljubimca.

Ellany je po završetku školovanja iskustvo stjecala u zagrebačkom Centru za rehabilitaciju Silver sa psima pomagačima i terapijskim psima te u Klubu za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, gdje je stažirala za voditelja tečaja, radila sa psima poslušnost te surađivala s agility trenerima i instruktorima.

"Nakon toga Gabriel i ja došli smo na ideju da s povratkom kući pomognemo ljudima i da vodimo tečajeve poslušnosti. U Bilju smo osnovali Klub za obuku pasa Baranja i pokrenuli osnovni tečaj poslušnosti, napredne tečajeve, pripreme pasa za izložbe, resocijalizaciju, rješavanje individualnih problema sa psima..." objašnjava Ellany, dodajući kako je u današnjem društvu trening važan za svakog psa, jer samo pravilno treniran pas ima vještine potrebne za miran suživot s ljudima i drugim životinjama.

Ta se vrsta tečajeva organizira jedanput mjesečno, traje deset sati, a grupa ima maksimalno osam pasa.

"Iako postoje neke radne pasmine koje imaju veće predispozicije, dolaze nam sve pasmine i primamo sve pse starije od tri mjeseca, jer moraju proći cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Preporučujemo grupni tečaj, s ograničenim brojem polaznika, na kojem se svakom psu možemo posvetiti kako bi se kvalitetno odradila individualna socijalizacija što se tiče drugih ljudi i drugih pasa. Tečajeve imamo jedanput mjesečno, a individualne sate konstantno", poručuje naša sugovornica.

Prema njezinim riječima, svaki sat ima određeni program, radi se u grupi i na osnovnim naredbama: sjedi, lezi, čekaj, hodanje na povodcu, zabrana uzimanja hrane, a naglasak je na socijalizaciji s drugim ljudima i drugim psima.

"Na posljednjem satu imamo ispit, koji je osmišljen u Klubu za obuku sportskih službenih pasa Zagreb. Ispit je jako dobar jer je simulacija realne situacije i pas mora zadovoljiti kriterije da bi mogao dobiti diplomu. Jako puno ovisi o vlasniku i nije dovoljno doći na deset sati da bi pas bio kao inspektor Rex. Uvijek naglasimo kako je bitno da vlasnici rade sa psom, zato im zadajemo zadaće, a oni nama šalju videomaterijale i fotografije da vidimo koliko napreduju. Posljednji je sat dokaz onoga koliko su zaista naučili. Zbog toga se i potrude biti redoviti i raditi sa psom, jer znaju da diplomu moraju zaslužiti", tvrdi Ellany.

Agility treninzi


Dva puta godišnje, najčešće u proljeće i u jesen, Klub organizira agility treninge. Radi se o kinološkoj sportskoj disciplini u kojoj pas mora što brže proći stazom s preprekama.

"Agility tečaj traje 15 sati, s tim što je prvi sat besplatan kako bi vlasnik vidio sviđa li se to njemu i njegovu ljubimcu. Mogu se prijaviti svi psi, bez rodovnice, mješanci i bilo koja pasmina, no bitno je da je pas u fizičkoj formi, a dobro bi bilo da je to i vlasnik. Prvo se radi upoznavanje različitih prepreka, a nakon isteka tih 15 sati vlasnici mogu nastaviti kontiinuirano trenirati", objašnjava Ellany, pohvalivši se kako su u klubu imali predivne rezultate, među kojima ističe Katju Bokun, koja je s mješancem zlatnog retrivera dvije godine zaredom bila kvalificirana na juniorsko svjetsko prvenstvo iz agilityja.

Dodaje da je za agillyti jako važan odnos psa i vlasnika, koji se i treningom znatno popravlja. Otkriva kako su im na trening agilitya dolazili vlasnici koji su imali loš odnos sa svojim psom, no da im je ta vrsta treniga puno pomogla u izgradnji mnogo kvalitetnijeg odnosa.

Bolt i Bloom


Ellany i Gabriel napominju da ta disciplina u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno popularna, za razliku od, primjerice, Slovenije i Italije, gdje svako selo, kao što ima nogometni klub, ima i agility klub.

"Naš je fokus bio popularizirati u Slavoniji i Baranji agility kao sport. Usudila bih se reći da u cijeloj Slavoniji imamo jedini kompletnu opremu koja zadovolja kriterije agility natjecanja, tako da se zaista može trenirati za prava natjecanja. Pas se ovdje razvija ne samo fizički nego i mentalno", tvrdi Ellany.

Na ideju o radu s potražnim psima došli su prije tri godine, kako bi njihovim psima to bila mentalna vježba, a na kraju su shvatili da postoji velika potreba za time. Za dobivanje lincencije voditelja potražnih pasa pri HKS-u morali su polagati sedam ispita, teorijskih i praktičnih ispita iz psihologije pasa, prve pomoći unesrećenoj osobi, osnova alpinizma, orijentacije u prirodi...

"U te tri godine jako smo puno napredovali, išli smo na različite spasilačke seminare, tabore, trenirali po cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji na lavinama, surađivali smo s vatrogascima, Civilnom zaštitom, HGSS-om, a sada planiramo ići na petodnevni međunarodni spasilački tabor u Gorskom kotaru, gdje se sastaju vodiči s potražnim psima iz cijele Hrvatske i drugih zemalja te treniraju", kaže Gabriel, ističući kako trenutačno rade samo sa svojim psima, premda im je u planu raditi i s drugima, jer potražnih pasa uvijek nedostaje.

U treningu je petogodišnji mužjak border collieja Bolt, koji je zbog svoje iznimne brzine ime dobio po jamajačkom sprinteru Usainu Boltu, a četverogodišnja ženka Bloom, iste pasmine, trenutačno ima štence i pomalo se vraća vježbama.

"Cilj nam je 15. lipnja da i Bloom ide na petodnevni spasilački tabor jer nam je u planu da nakon toga ide na ispit. Dobri su, vole raditi, pouzdani su i u nekim realnim situacijama neće proći pokraj osobe a da ne reagiraju. To je testirano i morate imati psa koji želi ugoditi vlasniku, a border collie pasmina to jest", objasnio je Gabriel, naglasivši kako u psa morate imati puno povjerenja.

Pohvalili su se kako njihovi psi mogu izlaziti u akcije ako je to potrebno. Vježba se u svim mogućim prirodnim uvjetima i okolišima, šumama i ruševinama, kako bi pas bez obzira na situaciju mogao odraditi postavljeni zadatak. Gabriel ističe da je za potražnog psa jako važno da ne traži miris određene osobe, nego bilo koje osobe.

"Radi na hranu ili igračku. Njemu je to zabava, on će tražiti osobu da dobije hranu ili igračku i nije mu bitna osoba, nego nagrada koju dobije za nalazak. Kao i agility psi, ovi psi moraju dva puta tjedno odraditi svoj trening, moraju biti u mentalnoj formi i fizičkoj kondiciji jer se nestala osoba nekada mora tražiti i satima, za što psu treba snage, energije i volje.Jako su nam važni i markiranti, jer pas mora proći što više različitih skrivenih osoba koje glume unesrećene kako bi naučio da svaku osobu koju pronađe označi lajanjem", zaključuje Gabriel, pozivajući da im se jave svi oni koji su im voljni pomoći, da na treninzima budu markiranti, odnosno glume unesrećene osobe.

Tomislav Prusina
Uspješna uzgajivačnica border collieja
Ellany i Gabriel članovi su i Kinološkog društva Osijek, a od 2014. imaju i svoju uzgajivačnicu i leglo border collieja.

”Imamo pet bordera kod kuće, jednog belgijskog ovčara koji je u procesu i pet ih je u suvlasništvu. Nemamo puno legala jer nam je cilj imati kvalitetno leglo. Sa šest ili sedam tjedana radimo papitest karaktera kako bismo odredili koji je pas za što. Da bi bio potražni, mora biti željan suradnje s osobom, mora biti samouvjeren i bez problema prolaziti kroz nepristupačna područja, lajati na nepoznate osobe i imati nekakvu predispoziciju, no najveću ulogu igra trener, a još veću ulogu imaju markiranti, bez kojih ne možemo imati dobrog i kvalitetnog psa”, ističu ovi vrijedni mladi ljudi.

Bolt ima 11 šampionata u različitim državama i rezervni je europski prvak na izložbi u Walesu, a Bloom ima tri šampionata. Oba su psa kupljena u Italiji.

Možda ste propustili...

SUTRA JE BLAGDAN SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG

Tvrđa sprema za tisuće vjernika

JUBILEJ PLANINARSKOG DOMA JANKOVAC

Udomljuje planinare i izletnike 90 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana