Regija
VIŠEMILIJUNSKA ULAGANJA U OPĆINU DRAŽ

Šetnica, marina, igralište, vidikovac, plaža, vodovod
Objavljeno 15. ožujka, 2023.
Za 50-ak vezova u budućoj marini već je velik interes, pa je planirano proširenje
DRAŽUlaganje u infrastrukturu, prije svega onu vezanu uz turizam, i nadalje je prioritet Općine Draž.Kako ističe općinski načelnik Stipan Šašlin, riječ je o višemilijunskim iznosima koji će se u ovu najistočniju baranjsku općinu sliti iz raznih izvora, najviše iz državnog proračuna preko raznih natječaja, ali i iz blagajne Osječko-baranjske županije te one vlastite, općinske.

- Najznačajnija investicija zasigurno je obaloutvrda i šetnica u Batini, koja će se protezati od središta mjesta do kisikane. Ići će krunom nasipa, uz nju će biti postavljena javna rasvjeta i mjesta za odmor - kaže Šašlin, dodajući kako će radovi koji su počeli u studenome prošle godine trajati tri godine. Ukupna im je vrijednost 35 milijuna kuna, a cilj je postojeći nasip djelomično nadvisiti, ojačati i urbano ga opremiti u dužini od približno dva kilometra, kao i 2,2 kilometra nasipa Gomboš, neposredno uz Zeleni otok. Tako će praktički biti spojeni nasipi do takozvane Tenkovske ceste. U izradi je i projektna dokumentacija za spajanje nasipa Gomboš sa zmajevačkim nasipom, čime će nastati jedinstven sustav nasipa od Osijeka do Batine, te uvjeti za daljnji turistički razvoj PP-a Kopački rit, što bi moglo kulminirati nadogradnjom biciklističke staze odnosno početkom prometovanja vlakića između Osijeka i Batine. U cijelu će se priču lijepo uklopiti buduća marina - komunalno pristanište za čamce s pedesetak vezova.

- U tijeku su radovi vrijedni 10-ak milijuna kuna i bit će gotovi do kraja godine. Zanimanje za zakup vezova veliko je pa se pribojavam da ih neće biti dovoljno, zbog čega je predviđena mogućnost proširenja - kaže Šašlin.

U jedinom baranjskom mjestu na Dunavu ove će godine biti rekonstruiran batinski spust u dužini od 0,65 kilometara, za što je osigurano 678.877 eura (5.115.000 kuna). Također, kod nogometnog igrališta izgradit će se multifunkcionalno igralište za djecu i rekreativce. Iz općinskog će proračuna za njega biti izdvojeno gotovo pola milijuna kuna. Od većih investicija na području općine Šašlin izdvaja i izgradnju vidikovca na Baranjskoj planini, točnije uzvisini zvanoj Trojnaš. U istom je projektu i izgradnja pristupne ceste, a sve zajedno vrijedno je više od dva milijuna kuna. Važan je i projekt Stari Dunav, za čiju je realizaciju, između ostaloga, potrebna izmjena Prostornog plana, ali i, primjerice, izmuljivanje Topoljskog dunavca (kod draške plaže), koje je u tijeku.

- Prvo je bilo potrebno izgraditi mjesto gdje će mulj biti deponiran - pojašnjava Šašlin, nastavljajući kako će kod druge plaže na Puškašu, kod Topolja, biti nabavljena kućica za potrebe ugostiteljskog objekta, koji će Hrvatske vode dati u zakup. I nadalje je općinskim čelnicima, ali i mještanima, odnosno gostima, želja da u bliskoj budućnosti te dvije plaže poveže turistički brodić. Ne treba zaboraviti ni na konačni završetak vodovodne mreže u Podolju, kao ni na sustav za navodnjavanje Puškaš koji obuhvaća 916 hektara na području Općine Draž...

Ivica Getto
Niz manjih projekata
’’Sve spomenuto samo je dio projekata koji su u tijeku ili ćemo s njihovom realizacijom započeti tijekom ove godine. Postoji i mnoštvo manjih projekata za koje smo novac osigurali u našem proračunu. Primjerice, nova crkva u Gajiću čiju je izgradnju inicirala udruga Martinovo brdo, potom prostorije za NK Baranjac u Topolju, u kojem je obnovljen i vatrogasni dom. Ulažemo i u prostorije NK Šokadija u Duboševici’’, kaže Šašlin. Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je približno 6000 eura za Augustinčićev spomenik Pobjeda, s kriptom, izgrađen polovinom prošlog stoljeća na uzvisini iznad Dunava, odnosno Batine. Riječ je o finanaciranju radova za istraživanje, odnosno geološko mjerenje područja ispod smomenika kako ne bi došlo do eventualnog urušavanja.

Možda ste propustili...

NATJECAT ĆE SE U PET DISCIPLINA

U Lenije dolaze najbolji sjekači

OSNOVNA ŠKOLA NOVA BUKOVICA OSMISLILA BOGAT PROGRAM PROSLAVE

Škola radi 165 godina, a 55 nosi ime Vladimira Nazora

U SKLOPU 55. ORAHOVAČKOG PROLJEĆA ODRŽAN VELIKI PUB-KVIZ

’’Tko laje, zlo ne misli’’ pobjednik

Najčitanije iz rubrike