HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
12.3.2024., 00:00
OSVRT NA 26. KOLO SUPERSPORT HNL-A
Vodeći trojac vrlo uvjerljiv

Susreti 26. kola SuperSport HNL-a nisu donijeli posebna iznenađenja. Vodeći trio zabilježio je uvjerljive pobjede, a Lokomotiva je dostigla Osijek u borbi za četvrto mjesto. Na dnu ionako već odavno nema uzbuđenja, jer Rudeš je 19 bodova udaljen od spasonosnog devetog mjesta. Do kraja sezone ostalo je još deset kola, pa teorija za spas zagrebačke momčadi još uvijek postoji, ali je doista tek obična teorija. No zato će bitka za naslov biti luda. Vodeća Rijeka ne pokazuje znakove posustajanja. Na Rujevici je lako svladala Osijek (3:0) u susretu koji je samo na papiru imao status derbija. Osječani jednostavno nisu mogli parirati brzoj i razigranoj Rijeci, a junak njezine pobjede bio je Veldin Hodža, koji je zabio svoj prvi prvoligaški hat-trick. Jednako uvjerljiv bio je Hajduk na gostovanju u Velikoj Gorici, gdje je prije znao imati problema. Ovaj put ih nije bilo jer su Splićani već u prvom poluvremenu postigli sva tri pogotka i riješili pitanje pobjednika. Poseban dan bio je u Zagrebu jer je jutro uoči susreta sa Slaven Belupom za novog predsjednika izabran Velimir Zajec, čime je jedna era zagrebačkog kluba završila. Navijači su slavili, a na terenu protiv Slaven Belupa bilo je svega. Dinamo je poveo sa 2:0, gosti su se nakon velikih pogrešaka Modrih vratili na 2:2, ali u posljednji 20 minuta Dinamo je uspio doći do visoke pobjede od 5:2 i zadržati korak s vodećima. Još uvijek strši ta utakmica manje koju Dinamo ima i sad ona sve više ugrožava regularnost utrke za prvaka, pa bi ju trebalo što je moguće prije odigrati. Lokomotiva je u okrutnu stvarnost vratila Rudeš, koji je malo poletio nakon pobjede nad Goricom u prošlom kolu. Protiv Lokosa nisu mogli puno toga, a odluka je pala u nastavku susreta, kada je Lokomotiva zabila sva tri pogotka za pobjedu, koja ju je bodovno izjednačila s četvrtoplasiranim Osijekom. I konačno, Istra 1961 nastavila je s dobrim rezultatima otkako ju je preuzeo Paolo Tramezzani. Puljani su uzeli bod u Varaždinu nakon što su uspjeli nadoknaditi prednost domaćina od 2:0. Uglavnom, uzbudljiva utrka za naslov i četvrto mjesto se nastavlja, a klubovi iz donjeg dijela tablice već sada u miru mogu početi planirati sljedeću sezonu jer je jasno kako će Rudeš napustiti elitno društvo. Svaki drukčiji rasplet doista bi bio jednak svjetskom čudu.

Strijelci su u ovom kolu “radili prekovremeno”. Postignuto je čak 20 pogodaka, ili četiri po susretu, što je najbolji učinak u drugom dijelu sezone. Što se gledatelja tiče, njih se na tribinama hrvatskih stadiona ukupno okupilo 18.218, ili 3643 po utakmici. Najposjećeniji bio je derbi na Rujevici, između Rijeke i Osijeka, koji je gledalo 6718 gledatelja.

Dalibor Keler
{embed_infobox_gray}260537{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}260538{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}260539{/embed_infobox_gray}