Novosti
U PRIPREMI CIJELI NIZ NOVIH PROPISA

U ovoj godini planira se ubrzati izdavanje dozvola za rad stranaca
Objavljeno 4. siječnja, 2023.
Ubrzanje postupka izdavanja dozvola za rad strancima, pooštrenje sankcija za nasilje nad ženama i djecom, širenje jednosmjenske nastave neke su od mjera koje Vlada najavljuje za 2023. godinu.

Priprema izmjena i dopuna Zakona o strancima jedan je od prioriteta rada MUP-a, a donose se radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a vezano uz ulazak i boravak državljana trećih zemalja radi zapošljavanja visokokvalificiranih radnika te pojednostavljenje i ubrzanje postupka izdavanja dozvola za boravak i rad. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje očekuje se nadogradnja postojeće aplikacije s ciljem učinkovitijeg izdavanja dozvola za boravak i rad, ističu iz MUP-a.

Ministarstvo pravosuđa i uprave trebalo bi u prvom tromjesečju pripremiti paket zakonskih izmjena kojima će se pooštriti sankcije za nasilje nad ženama, posebno kod kršenja mjera opreza, i povećati prava žena - žrtava nasilja, uz proširenje sustava podrške žrtvama i svjedocima. Za posljednji kvartal predviđena je izrada novog zakona o zaštiti djece od nasilja, a obuhvatit će sankcioniranje svih oblika nasilja nad djecom, posebno kada je riječ o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djeteta. Razmotrit će se i pitanja redefiniranja rokova za rehabilitaciju za počinjenje tih kaznenih djela i definirati pitanje korištenja podataka iz kaznene evidencije, a namjera je uvesti i dodatne mehanizme provjere, najavljuju.

Ministarstvo radi i na Zakonu o plaćama kako bi se otklonili nerazmjeri koji postoje u sustavu plaća, i u državnoj službi i u javnim službama. Novi će zakon definirati sustav plaća koji će biti pravedan i održiv, uz punu primjenu načela jednaka plaća za jednak rad, poručuju iz Ministarstva, koje priprema i novi zakon o mirenju te novi zakon o izvanparničnom postupku.

U ovoj godini MUP nastavlja i projekte unaprjeđenja i modernizacije rada prometne policije te uvođenja kamera na odorama policijskih službenika, što će pridonijeti, ističe se, poboljšanju odnosa policije i građana u slučajevima spornih postupanja, a radi zaštite temeljnih prava i sloboda građana, ali i zaštite policijskih službenika od neosnovanih pritužbi.

U skladu s Nacionalnim programom protuminskog djelovanja, u ovoj godini planira se potpuno razminirati područje Osječko-baranjske i Šibensko-kninske županije (ukupno 15,4 četvornih kilometara). Ministarstvo znanosti i obrazovanja za početak 2023. priprema poziv iz NPOO-a za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola za prelazak svih osnovnih škola u Hrvatskoj u jednosmjenski rad. R.Koren/H
Možda ste propustili...

NA PRAGU RJEŠAVANJE SANKCIONIRANIH DIONIČARA

Vujnovac preuzima Fortenovu, otkup udjela ruskih banaka

PROSJEČNA SU OČEKIVANJA 443 EURA

Božićnicu očekuje 9 od 10 zaposlenih Hrvata

IZMJENE ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU

Jednosmjenski rad svih osnovnih škola od 2027.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJNA VOZILA BIT ĆE MODERNIZIRANA U SLAVONSKOM BRODU

Stigla 22 Bradleyja, poslana su u tvornicu "Đuro Đaković"

2

ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih

3

TESTIRANJE VJEŠTINA STALNIH ZAŠTITNIH SNAGA

Obuka Frontexovih snaga u Slavoniji