PEXELS
6.4.2024., 00:00
UŽARENI “RED BUTTON”
U tri dana više od 1100 prijava vršnjačkog nasilja
Stranicu Red Button policija je pustila u rad još 2013. godine

Nakon nedavnog nasilja nad maloljetnicom na splitskom području policija je preko aplikacije Red Button (crveni gumb) u tri dana zaprimila više od 1100 prijava građana. Web-stranicu Red Button hrvatska policija pustila je u rad još 2013. godine, a preko aplikacije moguće je prijaviti bilo kakvo zlostavljanje djece i osoba mlađih od 18 godina.



Osim što žrtva sama može prijaviti zlostavljanje, i bilo koja osoba koja vidi neprimjereni sadržaj ili zlostavljanje odmah to treba prijaviti policiji, a neprimjeren ili uvredljiv sadržaj može se prijaviti administratoru, odnosno "Abuse službi" pružatelja internetske usluge, kako bi uklonio neprimjeren sadržaj, ali i anonimno dajavio policiji na Red Button.

“Ako si žrtva ili poznaješ nekoga tko je žrtva, ili si na internetu uočio sadržaj zlostavljanja djeteta, prijavi, kako bi žrtva dobila potrebnu pomoć i podršku, a počinitelj bio spriječen u daljnjem zlostavljanju! Prijaviti možeš seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta preko interneta, seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece u neposrednom kontaktu s počiniteljem, ali i bilo koje drugo kažnjivo ponašanje počinjeno na štetu djeteta (obiteljsko nasilje, međuvršnjačko nasilje, fizičko zlostavljanje, zanemarivanje, povredu privatnosti djeteta preko interneta). Ako online upoznaš nekoga tko te potiče ili prisiljava da razgovaraš o intimnim stvarima preko društvene mreže, aplikacija za dopisivanje ili traži da se nađete kako biste imali seksualni odnos, traži da snimaš fotografije ili video seksualnog sadržaja, fotografije svoga golog tijela ili intimnih dijelova tijela, prijavi to policiji. Prijaviti možeš pozivom na 192, dolaskom u policijsku postaju, ali i online na Red Button. Počinitelji su često uvjereni da ih policija ne može pronaći - varaju se", navodi MUP.

Policija podsjeća mlade da na internetu mogu upoznati zanimljive osobe, steći nova znanja, prijatelje, zabaviti se, ali ne treba svaku informaciju smatrati točnom. Također, nisu svi ljudi onakvi kakvima se predstavljaju. "Ako objaviš podatke o svojim prijateljima ili drugim osobama bez njihove suglasnosti, možeš počiniti neko od kaznenih djela protiv privatnosti, osobito ako si takvom objavom izazvao porugu vršnjaka. (...) Vrijeđanje, sramoćenje, ogovaranje, izrugivanje drugih osoba na internetu može te dovesti u neugodu situaciju. Ako si poslao, objavio snimke ili fotografije zbog kojih si zažalio, nije kasno zatražiti pomoć - u policijskim postajama rade policijski službenici za mladež koji ti mogu pružiti pomoć, podršku i informaciju. Sačuvaj podatke o neprimjerenom sadržaju, kopiraj stranicu, komunikaciju i poveznicu na počiniteljev profil, ne briši podatke, fotografije i snimke s mobitela ili računala kako bi policija mogla pronaći osobu koja narušava tvoja prava. Bez obzira na to koliko stvari izgledale bezizlazno, bez obzira na to koliko ti je neugodno zbog objavljenog sadržaja, obrati se za pomoć", poručuje policija.

Sandra Lacić
{embed_infobox_gray}259917{/embed_infobox_gray}