Regija
22. FESTIVAL DANI SLAVONSKE ŠUME U PUNOM SJAJU I RASKOŠI

Natjecali su se šumski radnici iz Vinkovaca, Osijeka, Požege, Nove Gradiške, Slatine i Našica
Objavljeno 12. rujna, 2022.
NAŠICE - U Našicama je proteklog vikenda održana najznačajnija gradska manifestacija posvećena promociji šumarstva i šumarske struke, ali i malog poduzetništva, obrtništva i OPG-ova, a ujedno i brojnih udruga, 22. festival Dani slavonske šume.

Našice su u punom sjaju proslavljale bogatstvo šume brojnim festivalskim događanjima koja su izvrsno pripremili i organizirali i ove godine Grad Našice, Uprava šuma Podružnica Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Turistička zajednica Grada Našica.

Najzanimljivije i najdinamičnije bilo je u subotu, kada je nakon svečanog otvorenja u parku održano natjecanje šumskih radnika, natjecanje u kuhanju čobanca, obrtnički sajam te sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije.

Manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, naglasivši važnost šuma i šumarstva.


Promidžba nasljeđa


- Ono što treba posebno istaknuti je da su šume golemo prirodno bogatstvo. U našoj zemlji šume i šumsko zemljište zauzimaju 47 posto državne kopnene površine, od čega je 78 posto u državnom vlasništvu, a 22 posto u vlasništvu privatnih šumoposjednika. Uz 8000 ljudi koji rade direktno u Hrvatkim šumama, još ih 25.000 radi u drvnoj industriji - istaknuo je državni tajnik Jelić.

Manifestaciji je nazočio i direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar, istaknuvši kako okosnicu festivala čini natjecanje šumara, koje je izuzetno zanimljivo posjetiteljima, a ove godine će se natjecati najbolji šumski radnici šest slavonskih uprava šuma koji će pokazati svoje vještine.

Govorio je i zamjenik župana Josip Miletić, koji je rekao kako su Dani slavonske šume ponos Grada Našica i Slavonije.


Tri discipline


- Manifestacija je postala vrijedno okupljanje i druženje. Ova manifestacija nije samo važna Gradu Našicama nego i čitavoj Slavoniji - poručio je osječko-baranjski dožupan Miletić.

Srdačnu dobrodošlicu uputio je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

- Našice ove godine slave 793 godine nizom događanja, a festival Dani slavonske šume je središnji događaj. Ova manifestacija je od izuzetne važnosti za naš grad, jer ima gospodarsko i promidžbeno obilježje. Manifestacija promiče nasljeđe našega ovoga kraja, šumarstvo, ali ona ima i kulturni, sportski, zabavni i gastronomski karakter - rekao je gradonačelnik Kašuba.

Nakon svečanog otvorenja održano je natjecanje profesionalnih sjekača šest slavonskih uprava šuma - Nove Gradiške, Požege, Vinkovaca, Osijeka, Slatine i Našica. Šumari su se natjecali u okretanju vodilice, obaranju stabla motornom pilom i obaranju stabla sjekirom, dok je za građane organizirano prerezivanje dvoručnom pilom. U disciplini okretanje vodilice najbrži je bio Ante Zadro (UŠ Vinkovci), drugi Mihael Dobenko (UŠ Nova Gradiška), a treći Đuro Korman (UŠ Požega). Kada je riječ o obaranju stabla pilom na balon, najbolji je bio Božidar Stipčević (UŠ Osijek), iza njega se plasirao Ivica Kovčević (UŠ Nova Gradiška), a na treće mjesto Šime Beštek (UŠ Slatina). U obaranju stabla sjekirom najuspješniji je bio Marija Cingel (Šumarija Orahovica), drugo mjesto osvojio je Miran Kiseljak (Šumarija Donji Miholjac), a treće Josip Mihaljević (Šumarija Đurđenovac).

Priznanja i nagrade uručili su direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma, Krešimir Žagar, voditelj Uprave šuma Našice Vlado Keglević i gradonačelnik Krešimir Žagar. Kako je na kraju rekao voditelj UŠ Našice Vlado Keglević, ovo je zajednički festival šumara i građana koji su neraskidiva simbioza tradicije, i to je nešto što je neprocjenjivo.

Zadovoljstvo posjećenošću manifestacije iskazala je i direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, koja je rekla da se na festivalu mogla vidjeti šarolika ponuda proizvoda, uz neizostavno druženje i zajedništvo.

Snježana Fridl
Najbolji čobanac LAG-a Karašica
U natjecanju “Vegeta čobanac Kup 2022.” prvo mjesto osvojila je ekipa LAG “Karašica”, drugo mjesto Udruga “Kaj” Našice, a treće mjesto Lovačko društvo “Vepar 1946.” Podgorač. Nagrade i priznanja najboljima uručili su promotor i specijalist kulinarstva “Podravke” d.d. Zlatko Sedlanić i direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler

U glazbenom programu svečanog otvorenja nastupili su Mješoviti pjevački zbor Gradske udruge umirovljenika i HKD Lisinski

Više od 50 izlagača
Na sajmu proizvoda i usluga ruralne Slavonije predstavilo se više od 50 raznih izlagača iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, pa čak i Zagreba. Protagonisti su bile i brojne našičke udruge, koje su predstavile svoje aktivnosti.

Pregršt delicija
U perivoju Pejačević posjetitelji su mogli razgledati oldtimer vozila, pratiti natjecanje u potezanju konopca i vatrogasno natjecanje. Mogli su kušati čobanac, specijalitete s roštilja, riblji paprikaš, šarana na rašljama, lepinje, fritule, kolače, sireve, rakiju i vinu.

Možda ste propustili...

17. MIHOLJAČKI SAJAM - MJESTO OKUPLJANJA

Stiglo pedesetak izlagača

POSEBNA REGULACIJA PROMETA

Uređuje se Ulica kralja Tomislava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PUNOLJETNOM VINSKOM BOR MARATONU

Tisuće vinoljubaca “svladavale” čak 23 vinarije

2

POSTOJEĆI U FUNKCIJI ČETVRT STOLJEĆA

Prvi most Županja - Orašje srušen je prije 32 godine

3

U ĐAKOVŠTINI 1190 OBRTNIKA

Rast obrta koji energiju proizvode preko solara