Novosti
POŽARI U SLAVONIJI I BARANJI

Borba protiv vatre i u Kopačkom ritu
Objavljeno 21. srpnja, 2022.
Posljedice izgaranja suhe trave i raslinja u četvrtak su osjetili stanovnici osječkog Zelenog polja i Nemetina

Više od 50 vatrogasaca satima se na minski sumnjivom području borilo u srijedu poslijepodne s velikim požarom koji je zahvatio 40-ak hektara biljnog otpada, suhe trave i niskog raslinja na području Kopačkog rita. Vatrena je fronta bila dugačka desetak kilometara, a požar je, nakon velike borbe vatrogasaca, stavljen pod kontrolu. Na žalost, u četvrtak poslijepodne požar se opet razbuktao u blizini benta, kod Podravlja, pa su vatrogasci iznova krenuli u Kopački rit.Na terenu i pirotehničari


Zahtjevnom vatrogasnom intervencijom u srijedu i u četvrtak rukovodio je Zoran Pakšec, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. "Dojavu o požaru na predjelu Lanište, između Podravlja i Kopačeva, dobili smo u srijedu u poslijepodnevnim satima. Kako je bilo riječi o velikoj vatrenoj fronti od nekoliko kilometara, odmah smo podigli i lokalna vatrogasna društva. Uz vatrogasce JVP-a Grada Osijeka podignuti su i vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Gornji i Donji grad iz Osijeka te vatrogasci baranjskih DVD-ova iz Bilja, Kopačeva i Luga", rekao je Pakšec, dodajući da su brzo riješili dovoz vode, jer su se brojne cisterne izmjenjivale.

Osim velikog požara, vatrogascima je veliki problem predstavljalo još uvijek minski sumnjivo područje, pa nije dolazilo u obzir gasiti vatru u dubini, jer bi to moglo ugroziti živote vatrogasaca. Stoga su se gasitelji usmjerili na sprječavanje širenje požara, što su u konačnici nakon nekoliko sati i uspjeli. "Požar je lokaliziran u 19.30 sati te je opožarena površina od oko 40 hektara trave i niskog raslinja. Kako u dubini minski sumnjivog područja nismo mogli gasiti vatru, na požarištu su vatrogasci ostali dežurati i preko noći, a sve kako se požar ponovno ne bi aktivirao", rekao je zapovjednik JVP-a Grada Osijeka.

U četvrtak je protupožarni inspektor počeo očevid, a na terenu su bili i pirotehničari, zbog minski sumnjivog područja. Vatrogasne ekipe opet su se u četvrtak, oko 14 sati, vratile u Kopački rit, jer je požar izmaknuo kontroli, a sve je počelo upravo na miniranom području. Na intervenciju je poslano sedam vozila JVP-a Osijek i 16 vatrogasaca, a podignuti su i vatrogasci iz DVD-a Bilje, Vardarac i Lug. Požar je izbio uz bent, kod Podravlja, prema istoku. Kako doznajemo, vatra nije zaprijetila kućama. O uzrocima nastanka požara i u srijedu i u četvrtak Policijska uprava osječko-baranjska izvijestit će javnost.

Požar u Kopačkom ritu u srijedu je uznemirio javnost, s obzirom na to da se gusti crni dim uzdizao stotinjak metara u zrak, i bio je vidljiv iz svih dijelova Osijeka. Posljedice izgaranja suhe trave i raslinja u četvrtak ujutro osjetili su stanovnici Zelenog polja u Osijeku i Nemetina, i to zbog pepela koji je, nošen vjetrom preko Drave, prekrio brojne kuće i okućnice.

Razne intervencije


Mira ovih dana nisu imali ni vatrogasci u drugim dijelovima Slavonije i Baranje. U srijedu i u četvrtak zabilježeno je više požarnih i tehničkih intervencija. Kako je priopćio Županijski centar 112 Osijek, vatrogasci DVD-a Trnava gasili su suhu travu i nisko raslinje u svom mjestu, a vatrogasci iz Našica gasili su zapaljenu travu u Markovcu Našičkom. U ovom slučaju riječ je o nehajno izazvanom požaru. Kako je izvijestila policija, u srijedu, oko 14.30 sati, u Markovcu Našičkom 66-godišnjak je u svom vrtu palio suhu travu. Vatra se proširila na susjedni vrt u vlasništvu 36-godišnjakinje te je izgorjelo više stabala lijeske i višnje. Zbog izazivanja požara 66-godišnjak je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

Planulu suhu travu i nisko raslinje gasili su u svom mjestu i vatrogasci DVD-a Feričanci, dok su đakovački vatrogasci s cisternama pojurili prema odlagalištu građevinskog otpada. Tamo su prvo lokalizirali, a onda i potpuno ugasili požar. Donjomiholjački vatrogasci intervenirali su zbog požara kuće u svom mjestu. Zabilježene su i tehničke intervencije. Tako su našički vatrogasci na poziv policije otvarali stan u Našicama, a uklonjena su i tri gnijezda stršljena. Vatrogasci iz Bistrinaca uklanjali su također gnijezda stršljena u Vinogradcima te u Veliškovcima. Istu intervenciju u Gornjoj Motičini imali su i vatrogasci iz Donje Motičine.

"Vrijeme je velikih vrućina, i dovoljan je samo mali neoprez osoba koje spaljuju biljne ostatke, pa da dođe do nekontroliranog požara. Apeliramo na sve da ne pale strništa bez adekvatnih sigurnosnih mjera", apelirao je na građane Zoran Pakšec, zapovjednik JVP-a Grada Osijeka.

Milan Bugarić
Zoran Pakšec Zapovjednik JVP-a Grada Osijeka

POŽARI NAJČEŠĆE IZBIJAJU ZBOG - PODCJENJIVANJA

Prema riječima Zorana Pakšeca većina požara na otvorenim površinama izbija zbog neopreza osobe koja potpaljuje vatru. "Upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na oranicama, ili blizu šuma, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava. Mjesto na kojem se pali vatra, ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad, mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova, da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti. Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas, najbolje izorati, u širini od najmanje pet metara", kaže Pakšec. Osobi koja namjerno izazove požar prijeti kazna od 15.000 do 150.000 kuna, ili kazna zatvora do 60 dana, dok osobi koja iz nehaja skrivi požar prijeti kazna između 2000 i 15.000 kuna. Kazna od tisuću do 25 tisuća kuna prijeti i osobi koja ne prijavi nastanak požara, ili pak ne dostavi sve informacije o požaru. "Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati i tragične posljedice", rekao je Zoran Pakšec, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

Možda ste propustili...

VJERNICI ĐAKOVŠTINE HODOČASTILI GOSPI DRAGOTINSKOJ

"Okupljamo se oko Marije kao djeca oko svoje majke"

PREZADUŽENO 235.000 GRAĐANA, DUGUJU 18,53 MLRD. KN

Ekonomisti: Ne radi samo tko ne želi, uz posao može vraćati dug

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije

3

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe
od Utočišta nakon dvije
godine u velikom se broju
vratili aljmaškom svetištu