Regija
GODIŠNJI SUSRET U ŠIBENIKU

Oboljeli od hereditarnog angioedema s liječnicima
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
ĐAKOVO - Udruga oboljelih od hereditarnog angioedema Hrvatska (HAE), a čije je sjedište u Semeljcima, idućeg vikenda, 14. i 15. svibnja, uoči Dana oboljelih od HAE, 16. svibnja, održat će godišnji sastanak u Šibeniku. Podmukla je to, autoimuna, životno ugrožavajuća bolest, koja se pojavljuje u rasponu od 1 na 10.000 do 1 na 50.000 ljudi. Simptomi uključuju oticanje udova, lica, dišnih kanala, spolovila... Također, pacijenti imaju napadaje bolova u želudcu i crijevima. Osobito je opasno oticanje dišnih putova, jer može dovesti do gušenja i smrti. Oboljelima je oštećen gen zadužen za kontrolu C1 inhibitora, što prouzročuje njegov nedostatak ili disfunkciju. Mogućnost da HAE naslijede djeca oboljelih je čak 50 %. U RH od nje boluju 83 osobe, od kojih 17 djece.

I ovaj put susret oboljelih od ove rijetke bolesti sastoji se od niza predavanja liječnika različitog spektra, ali i druženja te upoznavanja kulturnih znamenitosti kraja u kojem se održava. Prema riječima predsjednice Mihaele Šogorić, u subotu, 14. svibnja, radni poslijepodnevni dio počet će izvještajnom skupštinom, a potom slijedi niz predavanja liječnika. Prof. prim. dr. sc. Asja Stipić Marković govorit će o temi "Kako zbog nasljedstva od roditelja dolazi do oteklina na glavi i tijelu", prim. dr. sc. Ljerka Karadža Lapić o temi "HAE – razlike među spolovima", a dr. Daniel Šimac o HAE u trudnoći. Potom dr. Ana Marija Masle govorit će o temi "Stečeni manjak C1 inhibitora", prim. dr. sc. Ljerka Karadža Lapić o važnosti liječenja akutnih napadaja HAE, prim. dr. Marko Barešić održat će predavanja "Kratkoročna profilaska HAE", dr. Boris Karanović predavanje "Iskustva KBC-a Zagreb u liječenju akutnih napadaja", a doc. dr. sc. Draško Cikojević govorit će o dugoročnoj profilaksi HAE.

U nedjelju, 15. svibnja, doc. prim. dr. sc. Dijana Perković govorit će o temi "HAE s psihološkog aspekta", a univ. spec. clin. psych. Antica Petričić o temi "Psihološka interaktivna radionica". Na kraju godišnjeg susreta u Šibeniku oboljeli o HAE obići će neke od šibenskih znamenitosti. S. Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UVOD U GLAVNI VEZOVSKI TJEDAN

Na Malim vezovima 23 skupine

2

PODRUČJE S VELIKOM PROIZVODNJOM KAMILICE

Radovi na “Kući čaja - oazi mira” pri kraju

3

TASK FORCE – 30. OBLJETNICA OSNIVANJA

Potomci hrvatskih iseljenika uljepšavaju svoju pradomovinu