Osijek
ŠKOLA KEMIJE NA PTF-U

Gimnazijalci su upoznati sa
svijetom epruveta i pokusa
Objavljeno 22. veljače, 2022.
Uz nadzor profesora i asistenata, učenici će svakodnevno izvoditi zanimljive pokuse

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek (PTF) u ponedjeljak je počela Škola kemije namijenjena učenicima trećih razreda osječkih gimnazija. U njezinom petom izdanju kroz laboratorije PTF-a na Zavodu za primijenjenu kemiju i ekologiju do kraja tjedna proći će učenici gimnazije Gaudeamus, I. i III. gimnazije, Isusovačke klasične gimnazije i Tehnička škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.Osim što će se na ovaj način upoznati sa svijetom kemije i kemijskih pokusa, učenici će dobiti uvid i u znanstveno-istraživačku opremu fakulteta, a po završetku i certifikate te prigodne poklon-pakete PTF-a, koji je za Školu kemije dobio potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja se financira kroz programe popularizacije znanosti. Škola kemije trajat će od 21. do 25 veljače.

- Organiziranjem Škole kemije polaznicima želimo u prvom redu približiti svijet znanosti, a sve u svrhu promicanja izvrsnosti i privlačenja učenika kao potencijalnih studenata našeg fakulteta. Prošle godine iz poznatih smo se razloga okupili u nešto manjem broju, no važno je da smo uspjeli održati tradiciju i sada nastavljamo u punom pogonu - rekla je za Glas Slavonije prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica za promidžbu i suradnju s gospodarstvom.

Radionice su osmislile izv. prof. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač, izv. prof. dr. sc. Maja Molnar i doc. dr. sc. Valentina Bušić s Katedre za fundamentalnu kemiju.

- Danas će učenici uz našu asistenciju i nadzor sintetizirati acetilsalicidnu kiselinu, aktivni sastojak u svima poznatom lijeku Andolu. Na drugom radnom mjestu sintetizirat će jednu organsku boju, β-naftoloranž, koja služi za bojenje tkanina te razne druge obojene premaze, pa će dokazivati šećere, glukozu, fruktozu i saharozu jednim zanimljivim pokusom koji se zove srebrno zrcalo, a gdje se elementarno srebro taloži na stjenkama pa dobijemo jednu lijepu epruveticu sa slojem srebrnog zrcala - rekla je jedna od voditeljica Škole kemije, izv. prof. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač.

Uz njezin i profesionalni nadzor ostalih profesorica i asistenata, desetero učenika svakodnevno će izvoditi zanimljive pokuse, a prvi su na redu u ponedjeljak bili učenici gimnazije Gaudeamus, koji su s velikim zanimanjem pratili uvodne riječi prof. Gašo-Sokač, a potom spremno prionuli na posao. Dok su za početak vagali sastojke potrebne za eksperimente, podijelili su s nama što ih je motiviralo na dolazak u Školu kemije. Očekivano, svi nakon gimnazije planiraju upisati neki od fakulteta na kojima je kemija važan predmet, stoga vjeruju kako će im ovo iskustvo biti od velike pomoći u studentskim danima koji ih tek očekuju.

- Kemija je jedan od predmeta koji me jako zanimaju, s obzirom na to da planiram upisati studij stomatologije, medicine, ili nečega sličnog. Odlučio sam doći i vidjeti kako funkcionira jedan laboratorij prije nego što dođem na fakultet, kako bih ipak prethodno imao nekakvu podlogu i doticaj s kemijskim priborom - rekao nam je učenik Ivan Đapić.

Njegovi su kolege sličnog razmišljanja.

- Kako me zanima studij biologije, zainteresirala sam se za Školu kemije kako mi na fakultetu ne bi bio prvi susret s laboratorijem i opremom - rekla je Petra Jurić.

Ivan Trtolja odazvao se na poziv školske profesorice kemije koji je zvučao vrlo zanimljivo.

- Zaista je zanimljivo, nisam do sada imao priliku biti u ovakvom laboratoriju i vjerujem da će mi ovo iskustvo dobro doći - rekao je Ivan.

Nakon gore navedenih pokusa učenici su se zaputili na radionicu izv. prof. dr. sc. Maje Molnar, gdje su imali priliku vidjeti i druge popularizacijske vježbe, koje su im dodatno ukazale na sve ono što se radi na PTF-u, a do kraja tjedna isto će proći i učenici drugih uvodno spomenutih gimnazija.Ivan Alilović
5

dana trajat će Škola kemije

Osim što su se upoznali sa svijetom kemije, učenici su dobili uvid i u znanstveno-istraživačku opremu

Možda ste propustili...

GRAD PRIHVATIO PONUDU

Boltovi romobili ostaju u Osijeku

KULTURNI CENTAR OSIJEK - JOŠ SAMO DANAS

Upisi u Dramski studio

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA OBNOVU 4 MILIJUNA EURA

Zgradi željezničkog kolodvora vraćen stari sjaj

2

TRAMVAJSKU POSTAJU NA AVENIJI OSLIKALA DORA KRALIK

S pogledom na svakodnevicu

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA OKUPILA IZVRSNE

Nagrađeno 595 najučenika