Novosti
DVA TJEDNA DO POČETKA POPISA STANOVNIŠTVA

Osobama koje odbiju popisivanje kazna od dvije do pet tisuća kuna
Objavljeno 1. rujna, 2021.
Za samopopisivanje koristi se sustav e-Građani * 27. rujna počinje terenski dio posla

Iako je zbog pandemije koronavirusa termin ovogodišnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj odgođen s travnja za rujan, zbog podataka koji će se njime prikupiti, a riječ je o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim i svim drugim obilježjima na području naše zemlje, iznimno je važno da se oni, unatoč svemu, ipak održe.Preporuke


Podaci koje nam svakih deset godina daje popis stanovništva, kućanstava i stanova nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja, stoga je njegova provedba, mogli bismo gotovo reći, neprocjenjiva i neodgodiva. Nije, naime, Hrvatska jedina zemlja koja je zbog izvanredne situacije zbog bolesti COVID-19 odgodila popis, nego su to učinile i brojne druge europske zemlje, poput Njemačke, Poljske, Rusije, Luxemburga. Zbog svoje važnosti za svaku državu odgode popisa stanovništva ili njihovo neodržavanje događaju se iznimno rijetko, i do sada se to dogodilo samo jedanput, i to 1941. godine, zbog Drugog svjetskog rata.

Do početka popisa stanovništva ostalo je još dva tjedna i premda je Državni zavod za statistiku, kao nositelj organizacije i provedbe cijelog procesa, učinio doista sve da pripreme proteknu u najboljem redu, njegova će uspješna provedba ovisiti ponajviše o zdravstvenoj situaciji i epidemiološkim mjerama koje odredi Nacionalni stožer civilne zaštite. DZS je tijekom pripremnog razdoblja uspješno osigurao gotovo osam tisuća popisivača i više od 1100 kontrolora za čije se natječaje s potpunom dokumentacijom prijavilo više od 14 tisuća osoba. Onima koji su dobili poslove popisivača ili kontrolora već su podijeljene akreditacije, majice s logom i vizualom popisa, maske te prijenosna računala po kojima će ih građani lako prepoznavati. U idućih nekoliko dana slijedi njihova završna obuka prije izlaska na teren, a koji bi se prema sadašnjim uvjetima trebao dogoditi već 27. rujna i trajao bi do 17. listopada.

Kako još od samog početka najave popisa u DZS-u navode, tijekom njegove provedbe postupat će se u skladu s preporukama Nacionalnog stožera, a s obzirom na to da je podatak o cijepljenju osobni podatak, sukladno s odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka te u skladu sa stavom nadležne Agencije za zaštitu osobnih podataka u RH, Državni zavod za statistiku nema pravni temelj na temelju kojega bi mogao prikupljati te podatke.

 

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Glas Slavonije naglašava da ono po čemu će ovaj popis biti jedinstven za naše stanovništvo, u odnosu na sve popise u zadnjih gotovo 170 godina, jest činjenica da je riječ o prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

Kontrolna šifra


- Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani također će samo jedna osoba popisivati sve članove kućanstva. Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda, ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena, odnosno ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime, jer pripadaju drugom kućanstvu. Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predalo popisivaču - kaže Brković, i dodaje kako kontrolna šifra služi kao dokaz da se kućanstvo uspješno samopopisalo.

Za samopopisivanje potrebno je da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da jedan član kućanstva posjeduje valjanu vjerodajnicu, odnosno koristi se sustavom e-Građani. Glavna ravnateljica značajnim ističe da kada je riječ o vjerodajnicama e-Građani su poznate tri razine sigurnosti - visoka, značajna i niska razina, a samopopisivanju će moći pristupiti građani s vjerodajnicom bilo koje razine sigurnosti.

Valja napomenuti da se podaci iz popisa ne mogu upotrijebiti za ostvarivanje drugih prava ili obveza izvještajnih jedinica, kao što su upravne, pravne, ili porezne svrhe, što znači, primjerice, da Porezna uprava ne može provjeravati poreznu karticu građana. Svi individualni podaci prikupljeni popisom stanovništva statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku.

- Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama. Međutim, građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku, jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna - zaključuje Lidija Brković te još jednom poziva sve građane da od 13. do 26. rujna iskoriste mogućnost samopopisivanja kroz sustav e-Građani.Tomislav Prusina
TAJNI PODATAK
U vrijeme novog vala epidemije koronavirusa pojedini građani postavljaju i pitanje je li sigurno pustiti popisivača u svoj dom. Rizik je, međutim, i na strani popisivača, jer i oni ulaze u nepoznate domove. Bitno je znati da nitko nije dužan obznaniti podatak je li cijepljen ili nije. Vezano uz tu situaciju, iz Državnog zavoda za statistiku objavili su kako nemaju pravni temelj koji bi im dao pravo pitati popisivače jesu li cijepljeni. “Tijekom provedbe popisa 2021. postupat ćemo u skladu s preporukama Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. S obzirom na to da je podatak o cijepljenju osobni podatak, sukladno s odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka te u skladu sa stavom nadležne Agencije za zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku nema pravni temelj na osnovi kojeg bi mogao prikupljati predmetne podatke”, navode iz DZS-a. Poznato je da od gotovo osam tisuća popisivača, zamalo polovina otpada na mlađu populaciju, do 25 godina, a samo je petnaestak posto izabranih popisivača starije od 50 godina. Za sada je preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemiologa da popisivači budu cijepljeni. Probni popis stanovništva proveden je ove godine u ožujku.

Možda ste propustili...

ŠOKANTAN I UZNEMIRUJUĆI DOGAĐAJ NA MARKOVU TRGU

Polio se benzinom i zapalio, cijelo mu je tijelo zahvaćeno opeklinama

BARTULICA IDE U EUROPSKI PARLAMENT

"Ovo je ispao referendum o meni"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog