Osijek
ARRIVAL REGIONS: VEČER NEPALSKE HRANE I GLAZBE

Integracija stranih radnika
Objavljeno 9. lipnja, 2021.
U tvrtki Drava International trenutačno radi 45 Nepalaca, objasnio je Kristić

Na dvorišnoj terasi restorana American Bar Dollara u ponedjeljak navečer održan je nesvakidašnji skup, na kojem su u središtu pozornosti bili Nepalci koji žive i rade u Osijeku već gotovo dvije godine. Njih su ondje ugostili Grad Osijek i nevladina udruga Informativno pravni centar iz Slavonskog Broda.Svrha druženja uz nepalsku hranu i glazbu bilo je međusobno upoznavanje ekonomskih migranata iz nama daleke azijske zemlje, kao i s predstavnicima političkih vlasti i nevladinih udruga uključenih u tu aktivnost, koju izdašno financira Europska unija. Nepal nije jedina zemlja iz koje su u Osijek, u nedostatku domaće radne snage, stigli strani radnici, no ovi su pristojni, samozatajni i radišnih ljudi bili prvi s kojima je ostvaren bliži kontakt. Događaju su, među ostalima, nazočili osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić te predstavnici Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, DKolektiva i Udruge Breza. Obraćajući se nazočnima, dogradonačelnik Vulin poželio je našim novim sugrađanima ugodan boravak u našem gradu, a prvi čovjek nepalske zajednice Sunil Bam govorio je o povijesti i kulturnom identitetu svoje zemlje. Svoj je govor počeo riječima: "Majka i domovina su bolje od neba" i pozdravom "Namaste". Taj pozdrav u većem dijelu Azije obično prati gesta dvaju spojenih dlanova u ravnini prsa. Saznali smo tako da je Nepal udaljen od Hrvatske više od 6000 kilometara, kao i da se u toj zemlji govori 129 jezika. Sunil Bam ovaj je put bio odjeven u tipičnu nepalsku nošnju, a na glavi je imao tradicionalnu nepalsku kapu dhaka topi.

Kako nam je objasnio pročelnik Romano Kristić, susret s gostujućim radnicima iz Nepala dio je velikog europskog projekta Arrival Regions, čiji je partner Grad Osijek zajedno s udrugom IPC iz Slavonskog Broda.

- Nositelj projekta je Leibniz Institut für Länderkunde, a u njemu sudjeluju partneri iz više europskih zemalja. Projekt se bavi pitanjem integracije migranata odnosno neuropskih građana koji su se doselili na teritorij Europske unije. Kroz zajedničke aktivnosti s našim patnerima i nevladinim udrugama razvijamo model njihove kvalitetne integracije u zajednicu. Prije dva tjedna obišli smo s njima stadion NK Osijeka. Za njih je ovaj put hranu priredio glavni kuhar restorana American Bar Dollar Nenad Komes, slijedeći nepalske kulinarske recepte. U tvrtki Drava International trenutačno radi 45 Nepalaca - objasnio je Kristić.

Dogradonačelnik Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo zbog sudjelovanja Grada Osijeka u ovom europskom projektu vrijednom više od dva milijuna eura, od čega je novčani udio Grada Osijeka 108.000 eura. Rekao je kako se moramo sve više navikavati na situaciju u kojoj smo mi zemlja koja zapošljava strane radnike. Istaknuo je da to govori kako i mi napredujemo kao tržište rada te postajemo poželjnim odredištem za život.

Draško Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike