Mozaik
POSVEĆENA SU JOJ TRI RAZLIČITA PROGRAMA

Hrvatska kinematografija
u fokusu međunarodnog
festivala Go Short 2021.
Objavljeno 13. travnja, 2021.

Go Short, međunarodni festival kratkometražnog filma u nizozemskom Nijmegenu, koji se održava online do 25. travnja, ove je godine u fokus stavio Hrvatsku i njezinu kratkometražnu produkciju. Hrvatskoj su posvećena tri različita filmska programa, no bit će predstavljena i u drugim programima, uključivši i onaj u industrijskom dijelu festivala koji je posvećen filmskim profesionalcima, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, koji je omogućio program "Hrvatska u fokusu". Uvid u hrvatsku kinematografiju dat će tri kurirana filmska programa: Majstori animacije, Život na obalama Mediterana i Snažne žene iz Hrvatske.

Organizatori kažu kako je Hrvatska zemlja kontrasta, smještena na razmeđu različitih kulturnih utjecaja, geografski locirana između Europe, Balkana i Mediterana, i u stalnom doticaju s morem zahvaljujući dužini svoje obale. "Program Život na obalama Mediterana posvećen je ne samo priobalnim ljepotama i toploj klimi, nego i naličju života uz more. Božanstvene plaže suprotstavljaju se strmim liticama, čime zrcale toplinu ljudi iz Hrvatske, u kontrastu s rijekama turista i drugim poteškoćama s kojima se susreću", napominju. U sklopu tog programa prikazat će se "Njemački inat" Silve Ćapin, "Tu tamo" Alexandera Stewarta, "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović, "Zvir" Miroslava Sikavice i "Sedra" Judite Gamulin.

Kako se dodaje, s jedne strane u hrvatskom filmu ističu se žene koje su prigrlile svoju neovisnost i slobodu, a s druge, žene suočene s nedaćama i razočaranjima koje su unatoč tome ustrajale i nadvladale izazove.

Zato je program Snažne žene iz Hrvatske posvećen pobjedi nad teškoćama i ženskoj snazi koja svima može poslužiti kao nadahnuće, a prikazuje filmove "Od 3 do 22" Kreše Golika, "Kokoška" Une Gunjak, "Žene" Aleksandra F. Stasenka, "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren i "Tina" Dubravke Turić.

Na festivalu će se prikazati i animirani film "Riblje oko" Joška Marušića, koji predstavlja stil slavne Zagrebačke škole crtanoga filma, dok će recentnu produkciju predstaviti filmovi Chintis Lundgren, Jelene Oroz, Špele Čadež, Irene Jukić Pranjić, Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Program International Highlights predstavlja izbor kratkometražnih filmova koji su osvojili nagrade na drugim festivalima u posljednjih godinu dana i u sklopu njega prikazat će se i film Kate Gugić "Cockpera".

Mnoštvo hrvatskih filmova dostupno je i na platformi This Is Short, kojoj je moguće pristupiti uz Go Short propusnicu sve do 30. lipnja. U online natjecateljskom programu New Point of View, 29. travnja bit će prikazan i eksperimentalni film kolektiva Telcosystems Testfilm #1, dok je festival 25FPS iz Zagreba pripremio program koji je moguće pogledati u tjednu od 20. svibnja.

Uz filmski fokus, Hrvatska je u fokusu i industrijskog dijela programa Go Short, između ostalih, u petak, 16. travnja, odabranim festivalskim selektorima prije službene premijere, ekskluzivno će se predstaviti izbor najnovijih domaćih kratkometražnih filmova i njihovi autori. H
Kurirani filmski programi su: Majstori animacije, Život na obalama Mediterana i Snažne žene iz Hrvatske
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZ VIVA ŠKOLE FILMA U VUKOVARU U SARAJEVO

Predstavljat će Hrvatsku

2

Vojko V i Grše opjevali “Mamiće”

3

TUZLANSKA HIPHOPERICA U SURADNJI S ROOTSINSESSION

Sassja razveselila s “Ljubi seka”