Regija
UOČI SJEDNICE VIJEĆA PREDSTAVLJENA DVA GRADSKA AUTOBUSA

Rob: Donirani su autobusi začetak gradskog prijevoza
Objavljeno 1. travnja, 2021.
BELI MANASTIR - Grad Beli Manastir bogatiji je za dva polovna gradska autobusa. Donacija je to Grada Pule i njezine prijevozne tvrtke Pulapromet.

- Cijela je priča krenula još u rujnu prošle godine kada se otvorila mogućnost da dobijemo dva dobra rabljena vozila. Vještaci su ih procijenili na 170.000 kuna, ali mislim da im je tržišna cijena daleko veća - rekao je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako će oba vozila, za početak, biti namijenjena prijevozu djece na gradske bazene i osoba treće životne dobi.

Kasnije bi sve skupa trebala biti neka sasvim druga priča, pa se s pravom može reći kako je jučerašnji dan, na neki način, preteča belomanastirskog gradskog prijevoza.

- S ovim ćemo dobiti mogućnost da konačno uspostavimo komunalni prijevoz, da se registriramo kao pružatelj komunalnog prijevoza zajedno s tvrtkom Baranjska čistoća te da u budućnosti, kao prihvatljivi prijavitelji, apliciramo na fondove Europske unije za ono što nas inicijalno zanima, a to je ekološki, moderan gradski prijevoz za stanovnike prigradska naselja, ali i potrebe svih naših stanovnika, posebice učenika i umirovljenika - rekao je Rob, dodavši kako gradski prijevoz nije jednostavno pokrenuti te kako su u proračunu, za početak, osigurana sredstva za besplatne vožnje.

Sa spomenutim načinom prijevoza krenut će se odmah nakon potpisivanja ugovora s Baranjskom čistoćom koja je zadužena za organizaciju itinerara vožnje s kolodvora diljem grada, što bi trebalo uslijediti vrlo brzo, budući da vozila treba samo registrirati, a Baranjska je čistoća registrirana za ovu vrstu djelatnosti. Naglasio je kako je do sada dobio brojne upite građana vezane uz gradski prijevoz.

- Ljudi se žale kako djeca po zimi i lošem vremenu iz prigradskih naselja u školu moraju po nekoliko kilometara ići pješice. Sličan problem imaju i starije osobe. Vjerujem da će njihov problem biti konačno riješen - istaknuo je Rob, dodajući kako je, za budućnost, u planu i međugradski prijevoz u ljetnim i zimskim mjesecima kada su redovne linije prorijeđene.

Ponovio je kako će za buduće aktivnosti vezane uz gradski prijevoz grad aplicirati projekte prema raznim fondovima. Nakon predstavljanja novih autobusa počela je sjednica belomanastirskog Gradskog vijeća. Jedna od važnijih točaka zasigurno je novi rebalans proračuna koji je povećan za sedam milijuna kuna.

- Proračun je povećan na 80 milijuna kuna zbog prihoda od EU sredstava - objasnio je Rob, dodajući nadalje kako se nastavljaju koronapotpore poduzetnicima, za što je osigurano 300.000 kuna. Oni koji ostvaruju uvjete dobit će 2000 kuna po zaposleniku (1500 kuna ako ne žive u gradu, ali u njemu rade).

Potpore se, u najvećem dijelu, odnose na ugostitelje. Odlučeno je i kako će bowling staza (kuglana) u PEER centru biti dana na upravljanje udruzi P.G.D.I. koja će ju nekomercijalno voditi. Ivica Getto
Posljednja sjednica u aktualnom sazivu Vijeća
Jučerašnja sjednica belomanastirskog Gradskog vijeća bila je posljednja u ovom sazivu tog gradskog tijela. Vijećnici su, između ostaloga, donijeli i Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, davši pri tome veće ovlasti komunalnom redaru. Premda najavljeno, odlukom nije propisana obvezna kastracija. Gradonačelnik Tomislav Rob zahvalio je gradskim vijećnicima na suradnji, podsjetivši na prosječno dvadesetak važnih odluka donesenih po sjednici.
Dva autobusa Belom Manastiru darovali su Grad Pula i prijevozna tvrtka Pulapromet
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana