Crna kronika
NEBRIGA O DIMNJACIMA

Zbog pojačanog grijanja povećana opasnost od požara
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Temperaturni minusi znače i povećanu budnost, zbog učestalih požara, vatrogasnih postrojbi u Slavoniji i Baranji. U ponedjeljak su u Osječko-baranjskoj županiji evidentirana dva požara. Prvi se dogodio u vremenu od 14.35 do 15.10 u Petrijevcima gdje je došlo do samozapaljenja dimnjaka i širenje požara na krov hale u vlasništvu 55-godišnjaka. Vlasniku je nastala materijalna šteta od oko 600 kuna. Požar su brzom intervencijom ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrijevci.

Drugi požar izbio je oko 21.15 u Belišću, i to u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće 27-godišnjakinje. Uzrok nastanka požara i materijalna šteta utvrdit će se naknadno. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće.

Čišćenje i održavanje dimnjaka zakonska je obveza stanara, odnosno brigu o ispravnosti i redovitom održavanju uređaja za loženje i dimnjaka trebaju voditi vlasnici ili korisnici kuća, zgrada, stanova i poslovnih prostora. "Budući da je sigurnost građana na prvom mjestu, jedino odgovornim ponašanjem i pravovremenom brigom o dimnjacima može se spriječiti potencijalno neželjene posljedice", poručuju iz policije.

Neredovito održavanje dimnjaka može povećati rizik od izbijanja požara te protok štetnih plinova i upravo zato stanarima skrećemo pažnju da na vrijeme poduzmu potrebne mjere kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, ali i stečenu imovinu. Osim što se redovitim održavanjem mogu izbjeći situacije koje nerijetko rezultiraju teškim posljedicama, odgovornim ponašanjem umanjit će se i računi za energiju te smanjiti štetan utjecaj na okoliš. Redoviti pregled uključuje vizualni pregled, u koji je uključeno utvrđivanje položaja i veličine pukotina te drugih oštećenja bitnih za očuvanje tehničkih svojstava dimnjaka, potom tlačnu probu u slučaju sumnje te usklađenost uređaja za loženje i dimnjaka. Pregled dimnjaka provodi se i prije prve uporabe uređaja za loženje, odnosno prije ponovne uporabe ako dimnjak nije bio u uporabi dulje od godinu dana te se on obvezno čisti primjereno vrsti dimnjaka.

Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost dimnjaka. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana