Regija
OTKLANJANJE PREPREKA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Pristupačnost toaleta i kosina za osobe s invaliditetom - obveza su
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Preporuka pravobraniteljice lokalnoj upravi je da davanje javnih površina u najam za manifestacije uvjetuje osiguravanjem toaleta

Ni mjesec dana od obilježavanja prve godine rada Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Osijek čelnica Ureda Anka Slonjšak uputila je svim jedinicama područne i lokalne samouprave nekoliko preporuka za otklanjanje prepreka u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom.

S detaljima preporuka upoznao nas je Mario Burek, pravobraniteljičin savjetnik, naglasivši da su preporuke išle u nekoliko smjerova – osiguravanje pristupačnih sanitarnih čvorova u organiziranju manifestacija na javnim površinama, nemogućnost pristupa ugostiteljskim objektima te pristup sakralnim objektima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

- Preporučeno je da se prilikom davanja javnih površina u najam u svrhu organizacije javnih manifestacija ili prihvaćanja pokroviteljstva nad njima davanje prostora organizatorima uvjetuje postavljanjem prijenosnih sanitarnih čvorova. Naime, u proteklih godinu dana zaprimili smo dosta obraćanja osoba s invaliditetom, čak i samih izlagača, u vezi s tim da njihovi djelatnici i posjetitelji nemaju osiguran pristup toaletu – kaže Burek, dodajući da je osiguravanje pristupačnosti obveza koja proizlazi iz međunarodnih dokumenata koje je Hrvatska ratificirala, kao i obveza koju propisuju nacionalni zakoni i propisi. I ugostiteljski objekti najčešće nisu pristupačni osobama s invaliditetom, kao ni brojni drugi objekti, pa je stoga preporuka uvjetovati organizatorima prostor pristupačnošću toaleta za osobe s invaliditetom. Dobar primjer za to je varaždinski Špancirfest, gdje, kaže Burek, osobe s invaliditetom imaju osigurane prijenosne toalete. Dosad je ured, kaže Burek, uglavnom dobivao odgovore da organizatori sami odlučuju hoće li postaviti toalet, stoga se nadaju da će područne i lokalne samouprave, nakon zakonskoga roka, dati pozitivan odgovor. To je već, kaže naš sugovornik, učinio Grad Vukovar. I Osječko-baranjska županija potvrdila je da će organizatorima ili pokroviteljima manifestacija postaviti uvjet osiguravanja spomenutih toaleta.

Ništa manje nije važan ni pristup privatnim subjektima, trgovačkim i ugostiteljskim objektima i sličnim mjestima gdje su na ulazu jedna ili dvije stube, što je često nepremostiva prepreka osobama s invaliditetom.

- Ako se na određenome mjestu ne može tehnički osigurati betonska kosina, rješenje je prijenosna, izrađena od drva. Neki gradovi, primjerice, Zagreb, proveli su projekt i sufinancirali nabavu prijenosnih kosina, koje se mogu koristiti i u marketinšku svrhu, odnosno za promociju grada, županije ili ugostiteljskog objekta. U sljedećih nekoliko dana poslat ćemo i preporuku da se prijenosne kosine osiguraju u najfrekventnijim zonama, a što će osobama olakšati ulazak ne samo invalidskim kolicima nego i dječjim kolicima, ali i starijim osobama – poručuje Burek, dodajući da je već upućena preporuka za omogućavanje pristupa vjerskim i sakralnim objektima.

Marija Mihelić
kosina
AKO NE MOŽE BETONSKA, RJEŠENJE JE PRIJENOSNA
DIZALO U ZDRAVSTVENOJ STANICI “DRAVA”
Osječko-baranjska županija već neko vrijeme provodi projekt dostupnosti zdravstvene zaštite u svim objektima. Međutim, Zdravstvena stanica Drava u Osijeku zbog svoje konstrukcije nije mogla osigurati pristup osobama s invaliditetom. Prema preporuci osječkog područnog ureda, pa i upozorenju, krenulo se u izradu projektne dokumentacije za dizalo u toj ustanovi.

- Zbog same konstrukcije zgrade rampu nije moguće postaviti, no dizalo će svakako dobro doći osobama s invaliditetom, koje će konačno moći ući u ustanovu - kaže Burek.
Možda ste propustili...

INTERPRETACIJSKA I AUTORSKA VEČER

29. dječji tamburaški festival Cvjetići glazbe

PROSLAVILI ŠEZDESET GODINA MATURE

Staro društvo na okupu

SVE SPREMNO ZA 58. VINKOVAČKE JESENI

Za slučaj kiše, vraća se šator

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPOMEN NA USTANOVLJENJE EUHARISTIJE

Tijelovske procesije

2

GRADSKI SPORTSKI PARK

Uskoro će gradnja pomoćnog igrališta s umjetnom travom

3

20. OBLJETNICA KRUNJENJA GOSPE VOĆINSKE

Posebna čast liku Majke Isusove i voćinskoj crkvi