Novosti
POČELI PREGOVORI O LETOVIMA U ČETIRI LJETNA MJESECA

Ryanair se sljedećeg
ljeta vraća u Osijek?
Objavljeno 7. studenog, 2019.
"Ovo sada je otvaranje nove priče, koja je bila zatvorena tri godine, i dobro je da napokon možemo surađivati", kaže Davor Forgić

S najveće svjetske turističke burze, WTM-a u Londonu, i za Osijek su pristigle lijepe vijesti - najveća svjetska niskotarifna aviokompanija, irski Ryanair, mogla bi ponovo organizirati letove iz Zračne luke Osijek. Naime, sve je počelo natječajem koji Hrvatska turistička zajednica raspisuje svake godine za sljedeću turističku sezonu za strateške projekte na koje se javljaju aviokompanije iz cijeloga svijeta. Na natječaj se javio i Ryanair, što je bio i povod sastanka njegovih predstavnika s našim ministrom turizma Garijem Cappellijem i predsjednikom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem na turističkoj burzi u Londonu.


- Prema Ryanairu ćemo u tom smislu dati pismo namjere, nama nije u interesu da imamo samo špicu sezone u tri ili četiri destinacije, nego da kvalitetno razvijamo Hrvatsku - poručio je predsjednik HTZ-a Staničić.


Direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić tvrdi kako je sve inicirano njegovim sastankom s ministrom Cappellijem i Staničićem i prije londonskog sajma.


- Ovo sada je otvaranje nove priče, koja je bila zatvorena tri godine, i dobro je da napokon možemo surađivati. U razgovorima se navodi letenje u četiri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu sljedeće godine. Riječ je dakle o ljetnoj turističkoj sezoni, a destinacije i broj tjednih rotacija tek se trebaju ispregovarati. HTZ treba prihvatiti njihovu prijavu na strateške projekte kojima se promoviraju turističke destinacije i nakon toga Zračna luka Osijek i Ryanair moraju potpisati ugovor o međusobnoj suradnji, kako bi definirali uvjete pod kojima će oni letjeti kod nas - kazao je Forgić i dodao da se HTZ postavio tako zbog politike Vlade, koja želi ravnomjeran razvoj svih krajeva, kako gospodarski tako i turistički, te svakako želi da u projekt bude uključena i Zračna luka Osijek.


Ryanair je u Hrvatsku ove godine doveo 310 tisuća putnika, a namjera im je da 2020. dosegnu 400 tisuća putnika. Inače, ta niskotarifna aviokompanija u razdoblju od 2014. do 2016. godine već je organizirala letove na relaciji Osijek - London, s dvije tjedne rotacije u trajanju od sedam mjeseci. Cijele godine, uključujući i trenutni zimski red letenja, iz Osijeka imamo deset tjednih letova na domaćim linijama, šest puta Zagreb, četiri puta Split, od čega dva puta preko Pule, dva puta preko Rijeke i dva puta tjedno za Dubrovnik. Međunarodne linije ponovo startaju s početkom ljetne sezone letenja, krajem ožujka.
Tomislav Prusina

Anušić: Županija daje milijun kuna ZL Osijek
"Osječko-baranjska županija suvlasnik je ZL Osijek u manjem postotku od Grada Osijeka i države, no, svjesni potencijala koje ima i teškoća s kojima se susreće u radu, u sustavnoj smo komunikaciji s njezinim vodstvom i tražimo način da poboljšaju svoje poslovanje. Očekujemo od resornog ministarstva i Vlade RH stratešku i sustavnu brigu o prometnim koridorima na području istoka države te tako i o ZL Osijek. Pozdravljamo uvođenje novih linija, no svjesni smo da to iziskuje i određene troškove. Osječko-baranjska županija u svom je proračunu za iduću godinu izdvojila dodatnih 200 tisuća kuna te će sufinancirati rad Zračne luke s milijun kuna", kazao je župan Ivan Anušić nakon vijesti o mogućem povratku Ryanaira.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI OSOBE PREMINULE

U OBŽ-U novopozitivno 76 osoba

2

61 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19 BOLESTI

U VSŽ 73 novopozitivnih, umrle dvije osobe

3

OVAJ VIKEND NA LOKACIJI GRADSKI VRT

Druga doza za cijepljene 10. i 11. travnja