Regija
SLAVONSKI BROD

Potpisan ugovor o sanaciji odlagališta otpada na Vijušu
Objavljeno 11. rujna, 2013.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i direktor vinkovačke tvrtke EURCO Željko Marić, potpisali su ugovor o prvoj fazi sanacije odlagališta otpada na Vijušu vrijedan 4,3 milijuna kuna. Radovi se odnose na pripremu četiri kasete za sanitarno odlaganje otpada koje će se prostirati na površini od približno 20.000 četvornih metara i trebale bi poslužiti do konačne sanacije odlagališta 2018. godine. Prva faza sanacije i formiranje novih kaseta za otpad omogućit će prihvatljiv način odlaganja otpada u nekoliko idućih godina.

- Deponij Vijuš na indikativnoj je listi Ministarstva zaštite okoliša i kandidirana je prema EU fondovima, a 2005. godine krenuli smo s izradom projektne dokumentacije. Ovo je početak, ali i približavanje kraju sanaciji brodskog deponija smeća na Vijušu. Ugovor koji smo potpisali zadovoljava sve standarde, a kasete, kada se napune, bit će zatvarane prema ekološkim propisima. Drugi dio deponija paralelno će ići u sanaciju. S obzirom na to da prema sadašnjem zakonu na svakih 25.000 stanovnika ide jedno reciklažno dvorište, ono će u Slavonskom Brodu biti izgrađeno na deponiju Vijuš, na Sjevernoj veznoj cesti za istočni dio grada, te u Brodskom Varošu, ili u naselju Budainka, za zapadni dio grada - rekao je Duspara.

Marić je istaknuo kako će se ispoštovati rokovi ugovora te kako tvrtka EURCO ima veliko iskustva u sanaciji odlagališta. Priprema kaseta trebala bi početi za petnaestak dana, dok je završetak posla planiran za pet mjeseci. Ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi približno 50 milijuna kuna.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIŠE OD 300 WALKERA UŽIVALO U BARANJI

Walkeri: Vraćamo se opet

2

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA

Održan 26. Baranjski bećarac

3

PREDSJEDNIK NA PROSLAVI DANA GRADA NAŠICA

Milanović: Gradite i razvijajte se