Novosti
MURSA-OSIJEK SAZNALA SUPARNIKA U EUROPI

Kuglice ovaj put nisu
bile sklone, turski Akras
ugledan i kvalitetan klub
Objavljeno 19. srpnja, 2023.
Ostalo je još 70 dana do početka nove odbojkaške sezone. U njoj će Mursa-Osijek, kao i prošle, igrati na četiri kolosijeka. Superligaš s Drave će, osim domaćih natjecanja (prvenstvo i Kup), igrati i na međunarodnoj sceni. Drugu godinu zaredom mursaši će biti dio MEVZA lige, a treću sezonu u nizu igrat će se i u nekom od eurokupova.

Kao aktualni pobjednik Kupa Hrvatske te državni viceprvak, Osječani će nas predstavljati u drugom po snazi europskom klupskom natjecanju. Riječ je o CEV kupu, u kojem je momčad Marija Tepperta igrala i prošle sezone, te je čak prošla uvodnu rundu i stigla do 16-ine finala. Podsjećamo, prvu pobjedu u nekom eurokupu Mursa-Osijek izborila je protiv prvaka Sjeverne Makedonije Strumice (nakon gostujuće 3:2, u Gradskom vrtu je bilo 3:1), a potom je u obje utakmice poražena od češkog Jihostroja.

Najesen čekaju nova CEV iskušenja, a jučer su odbojkaši s Drave saznali i protivnika u prvoj rundi novog izdanja. Kuglice u Luksemburgu nisu bile pretjerano sklone ponajboljoj hrvatskoj momčadi, koja će za prolaz u 16-inu finala igrati protiv turskog Arkasa. Riječ je ponajboljoj turskoj momčadi, koja je triput osvajala domicilni Kup, a ima i četiri turska naslova. Konstantno igraju na međunarodnoj sceni, gdje su imali i dosta uspjeha. Tako su 2009. osvojili Challenge kup, a tri godine poslije bili su i sudionici završnog turira Lige prvaka. Prošle sezone igrali su polufinale domaćeg Kupa te su bili četvrti u prvenstvu. Prva utakmica je u Gradskom vrtu, u razmaku od 24. do 26. listopada, a uzvrat je tjedan dana kasnije u Izmiru, gdje bi realno mogla i završiti osječka CEV avantura u nadolazećoj sezoni. U ždrijebu je bilo boljih (i jeftinijih) opcija, najbliže su bile Novi Sad i austrijski Hartberg, ali morat će na 1600 kilometara dalek put na zapadnu obalu Egejskog mora.

Iako je Arkas favorit, Osječane se ne smije i ne treba otpisati jer će i u novom ciklusu imati kvalitetan roster. Ranije smo već rekli da su nakon jedne sezone otišli Brazilci (Garchet, Santos) i Ukrajinac (Lizanec), dok je suradnja produljena s Danilom Vukovićem i Ivanom Đirlićem. Već su potvrđene i nove akvizicije. Nakon godinu dana u Mursu se vraća tehničar Gabrijel Ivančić, a poziciju srednjeg blokera upotpunit će 23-godišnji Estonac Sten Perillus, kojem će Osijek biti prva inozemna postaja u karijeri. Nije isključen još koji transfer, tamo do sredine kolovoza i početka priprema, igračka križaljka će očito biti riješena i kvalitetno popunjena.

N. Benčina
OTVARANJE NA KVARNERU
Poznat je i raspored Superlige za sezonu 2023./24. Aktulani viceprvak premijeru će imati u Rijeci 30. rujna, a prvo domaćinstvo Mursa-Osijek odrađuje tjedan dana poslije. U Maloj dvorani Gradski vrt igrat će se slavonski derbi, stiže brodska Marsonija, koja pak u 1. kolu dočekuje Centrometal.