Novosti
SAGA O KANIŽLIĆEVOJ

Eurokamen priložio pogrešan troškovnik, Grad Osijek poništio još jedan natječaj?!
Objavljeno 19. rujna, 2020.
Grad Osijek ide u gradnju infrastrukture, a nije jasno kako će je financirati

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka dogradonačelnik Boris Piližota ustvrdio je pred vijećnicima kako će cesta u produžetku Kanižlićeve ulice nakon svih natječaja i odluka "biti veća i jača nego što je to trebala biti ranije" te zaključio da "unatoč tome što su mediji pravili afere, a nakon što su sva državna tijela rekla da ništa nije sporno, Gradu se nitko nije ni ispričao."

Bez odgovora
Ova izjava pomalo začuđuje u trenutku kada je Grad Osijek poništio već osmi natječaj vezan uz gradnju Kanižlićeve, pa se slobodno može reći da priča o ovoj cesti postaje prava sapunica. Naime, nastavak priče koja je završila i na Visokom upravnom sudu, koji je odlučio protivno odluci Grada Osijeka, započinje 19. kolovoza ove godine. Tog datuma Grad Osijek pokreće novi otvoreni postupak javne nabave za gradnju drugog dijela ceste i infrastrukture produžetka Kanižlićeve, i to s procijenjenom vrijednosti 2,4 milijuna kuna. Ovaj natječaj ne bi bio sporan da Grad Osijek u svim svojim očitovanjima do sada izričito nije navodio da je za cestu osigurano tek 12 milijuna kuna koji će se namaknuti iz komunalne naknade od Škole nogometa Osijek, a nužnih još tri milijuna kuna odnosi se na infrastrukturu u produžetku ceste što bi se trebao naplatiti iz komunalnog doprinosa I. gimnazije. No za gradnju I. gimnazije još nije ni raspisan natječaj i nije poznato kada će se krenuti s njezinom gradnjom, pa je malo vjerojatno da bi se projekt mogao financirati iz njezina komunalnog doprinosa. Stoga se postavlja pitanje kako je Grad mislio financirati radove u ovom natječaju, a navedeno pitanje još više dolazi do izražaja u svjetlu situacije vezane uz COVID-19 i rezanja gradskog proračuna na svim razinama (od sredstava za zaprašivanje komaraca, zatvaranja fontana, odgode rekonstrukcije Copacabane itd.), jer Grad Osijek očito nema novca za realizaciju tih za građane najvažnijih projekata, ali za financiranje postupka javne nabave za gradnju popratne infrastrukture nerazvrstane ceste čini se ima. Gradu smo postavili to pitanje, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Sapunica s Kanižlićevom ovdje ne prestaje jer je Grad ovaj natječaj ovaj tjedan poništio. Službeno obrazloženje i razloge poništavanja nismo dobili, ali neslužbeno doznajemo kako je najniži ponuđač ovaj put uz prijavu priložio pogrešan troškovnik. Iako su postojali i drugi ponuđači s višom cijenom, Grad je odlučio poništi natječaj, čime je ovo osmo poništavanje natječaja vezano u Kanižlićevu, za koju je prvi natječaj raspisan prije dvije godine, a cesta još nije gotova.

Kontroverze
Podsjetimo kako je sve počelo nakon što je Grad poništio prva tri postupka javne nabave, i to zbog toga što nije zaprimio ni jednu ponudu unutar procijenjene vrijednosti. Tako četvrti postupak s procijenjenom vrijednosti od 14,8 milijuna kuna raspisuje u travnju prošle godine. Od pristigle tri ponude, ekonomski najpovoljnija bila je ona tvrtke Eurokamen d.o.o. te ju Grad odabire. Međutim, već tijekom postupka pregleda i ocjene ponuda dolazi do kontroverznih postupaka Grada. Naime, Eurokamen je umjesto bankarske garancije, odnosno dokumentacije za nadmetanje traženog jamstva za ozbiljnost ponude, dostavio običnu zadužnicu. Grad umjesto da odbije ponudu Eurokamena zbog nedostavljanja jamstva upućuje poziv tvrtki na dopunu ponude, koja ju dostavlja dva mjeseca nakon objave natječaja. Grad nakon toga izabire Eurokamen kao najpovoljnijeg ponuđača. No Osijek-Koteks, koji je bio drugi najpovoljniji ponuđač, ne pristaje na ovakav povlašteni odnos prema jednom ponuđaču i podnosi žalbu protiv rješenja Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), koja ju odbija kao neosnovanu. No nezadovoljan tom odlukom Osijek-Koteks upućuje tužbu Visokom upravnom sudu. Upravo Visoki upravni sud presuđuje u korist Osijek-Koteksa d.d. i poništava odluku DKOM-a, kao i rješenje o odabiru najpovoljnije ponude tvrtke Eurokamen, te vraća postupak javne nabave u fazu pregleda i ocjene ponuda. Ponuda tvrtke Eurokamen navedenom presudom označena je kao nezakonita, zbog čega kao jedina valjana i zakonita ostaje ona Osijek-Koteksa. Ipak, Grad umjesto da odabere ponudu Osijek-Koteksa odlučuje poništiti cijeli postupak javne nabave.

Nefreteta Z. Eberhard
PONOVNO PONIŠTAVANJE NATJEČAJA
U listopadu 2019. Grad Osijek na Gradskom vijeću javnost je izvijestio kako raskida ugovor sa Školom nogometa NK-a Osijek, a koja je zapravo bila osiguravatelj sredstava. Obrazloženje je bilo da Škola nogometa smatra kako će ju sada skuplje stajati gradnja ceste nego da plati komunalni doprinos, pa će radije platiti komunalni doprinos u iznosu od 12 milijuna kuna, nego cestu u iznosu od 14, 8 milijuna kuna. No i to obrazloženje je neobično ako znamo da je odluka Grada o novoj cijeni komunalnog doprinosa donesena još 4. veljače 2019. iz čega proizlazi da je povećana obveza za Školu nogometa nastala prije nego je postupak javne nabave uopće pokrenut, te je svojih financijskih obveza bila svjesna čak osam mjeseci prije raskida ugovora. Ipak, Grad u siječnju ove godine raspisuje novi postupak javne nabave i posao konačno dobiva Eurokamen, koji je sada, neslužbeno doznajemo, iznova pogriješio s dokumentacijom u natječaju za gradnju drugog dijela ceste. Stoga je Grad prionuo već prokušanom poništavanju natječaja za koji, kako smo naveli, nije jasno na koji će način biti financiran.
Grad Osijek očito nema novca za realizaciju građanima važnijih projekata, ali za nerazvrstanu cestu ima