Novosti
5. MEĐUNARODNO NATJECANJE TAMBURAŠA

Osječkim studentima tri prve nagrade i Grand Prix
Objavljeno 31. ožujka, 2018.

POŽEGA - Jubilarno, 5. međunarodno natjecanje tamburaša solista i komornih sastava za učenike i studente održano je u Glazbenoj školi Požega. Prvoga su se dana natjecali u disciplini bisernica/prim, a drugi dan bio je rezerviran za brač/basprim i komorne sastave. Inače, požeška škola domaćin je tom natjecanju svake druge godine.

Prema ocjenama stručnoga žirija, koji su činili: Veljko Valentin Škorvaga, Sanja Drakulić, Mira i Vojislav Temunović te Siniša Leopold - sjajne rezultate postigli su osječki studenti tambure te se Umjetnička akademija u Osijeku može pohvaliti trima prvim nagradama, koje su osvojili: Luka Juriša, brač (96,00 i Grand Prix), Fran Pogrmilović, brač (94,60) i Zoran Janković, bisernica (97,80).

Za Veliku nagradu (Grand Prix) u Koncertnoj su se dvorani škole natjecala tri najbolje ocijenjena natjecatelja iz klasičnih i folklornih kategorija.

Programe, na kojima su izvodili djela A. Vivaldija, A. Loskutova, S. Prokofjeva, F. Schuberta, W. A. Mozarta i drugih poznatih skladatelja, uvježbali su uz pomoć svojih mentora, ass. Darka Čuvidića (Juriša) i ass. Saše Botičkog (Pogrmilović i Janković). Izvrsnom klavirskom pratnjom pokazale su se osječke studentice Marija Pušić i Nikolina Topić.

Sudionici natjecanja kažu kako su veliki prinos tom postignuću dali i doc. art. Mia Elezović, umjetnička suradnica Yuliya Krasnitskaya i izv. prof. art. Konstantin Krasnitsky.

Bilo je potrebno mnogo truda i rada kako bi se otvorio studij tambure u Osijeku, koji je kao takav jedinstven u svijetu. Ovakvi su rezultati veliko priznanje, ne samo studentima, njihovim mentorima i Umjetničkoj akademiji nego i cijelom Osijeku - poručuju s Akademije.

Osim što je proslavilo prvi mali jubilej, natjecanje je bilo posebno i što se ove godine prijavio dvostruko veći broj natjecatelja nego prijašnjih godina - točnije, 101 natjecatelj i sedam komornih sastava, a podijeljeni su bili po dobnim skupinama, u šest kategorija.

Sudionici su došli iz raznih mjesta diljem Hrvatske (Bjelovar, Biograd, Križevci, Marija Bistrica, Osijek, Pakrac, Samobor, Sesvete, Slavonski Brod, Valpovo, Varaždin, Virovitica, Zabok) te iz susjedne Srbije (Bečej, Sombor, Subotica). Nataša Belaj

GLAZBENA ŠKOLA VALPOVO-BELIŠĆE NASTAVLJA NIZATI SJAJNE USPJEHE

VALPOVO/BELIŠĆE - Na natjecanju u Požegi i ove su godine nastupili učenici Tamburaškog odjela Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Matije Petra Katančića i osvojili vrijedne nagrade. Lana Šarčević, učenica 5. razreda, u disciplini bisernica, pod vodstvom prof. Danijela Čehajića, osvojila je prvu nagradu s 95,33 boda. Luka Turk, učenik 6. razreda (brač), pod vodstvom prof. Hrvoja Nemeca, osvojio je također prvu nagradu, u trećoj klasičnoj kategoriji, s 90,60 bodova. Za njihov je uspjeh zaslužan i korepetitor Branimir Pepić. U kategoriji komornih sastava tamburaški kvartet koji čine Lana Šarčevic, bisernica, Ivan Cimerman, brač, Ivan Čamagajevac-Čelović i Luka Turk, čelo, pod ravnanjem je profesora Hrvoja Nemeca osvojio prvu nagradu u prvoj klasičnoj kategoriji s 91,80 bodova.

- Naš niz nevjerojatnih uspjeha je nastavljen. Ne moram naglašavati koliko smo sretni i ponosni na naše učenike i kolege, koji su svojim predanim radom opet dokazali koju koncentraciju kvalitete imamo u našim odjelima - komentirala je ravnateljica Latinka Ruski, čestitavši svojim suradnicima i učenicima. L.A.

za Grand Prix

NATJECALI SU SE NAJBOLJE OCIJENJENI

Bilo je potrebno mnogo truda i rada kako bi se otvorio studij tambure u Osijeku, koji je kao takav jedinstven u svijetu