Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Nema zime, nema sniga
Datum objave: 28. studenog, 2016.

Faljen Bog svitu moj pošteni, da ne može bit pošteniji, kako ste mi, mažel te po kobasici, jer sigurnom nije suva, al može se ispeč. Bio sam moj svitu njeki dan u Cerni, a eto moro sam se u nješta uvjerit, da vidim kako je stanje sa labudovima. Čuo sam kako Ceranci suše šunke od babuške, a jesam glumpav, ja povjerovo. Nisam išo đaba, poitko sam fiš, a oni prave specijalni fiš, ubace malo čvaraka i svinjski nogica. Ajd ni bilo loše. Sretnem namo i Stipu Filakovog, on je u školi dobio keca iz domaćinstva. Pita njega učitelj, de Stipa kaži kaku ranjivu biljku, a on ko iz topa kupus. Pita ga učitelj, dobro Stipa, šta je tu ranjivo? Pa meso učitelju, eto zašto je dobio kolac. Šta ću mu ja kad se ni tio ugledat na mene vakog čestita. Zato sam ja svojoj ženi viran i čestit. Kad sam kod kuće manji sam od makovog zrna, nije to što sam papučar, nego eto taki sam. U crkvu idem nediljom, ako je birtija zaklenita, a znatek kad se najviše volim, kad grmi i kad mi je šlajbok prazan. Što se tiče grmljavine to ni svaki dan, a što se tiče šlajboka, to je svaki drugi dan. Imam ja i njeki mana, eto kast ćemo volim jašit kobile, neznam kad je ženin rođendan, znam njekad bit i nedokazan, al štaš, taki sam. Taki smo mi svit, uvik nam nješta fali. Tako moj kamerad Roka stalno kuka na svoju bolju polu. Neznam Iva šta ću napravit, moja ti snaša u zadnje vrime stalno bica, neznam koji joj je vrag, već sam iznemogo, već sam pomislio da je i njena koka dobila gripu, šta da radim. E znam ja Roka, kad se ona tako uspali ti uzmi amper vode i trni ju, neblak joj njezin uspaliti.

Znatel svitu zašto za žene kažu da su mačke, neznate. Znam ja, uf što sam pametan. One se maze, predu, i imaju rupu za miševe.

Njeki dan smo otračili Sv. Katu, al ništa od sniga, a snaše vole da zagruva. Nama muškima ostaje da podvijemo rep, i to radimo dostojanstveno. Zapiva Josa jednom svojoj Kati vu pismu: „Aoj Kato omiljena moja neka bude volja tvoja. Ti dvori moje kosti stare, čisti kuću, štale i ambare“. Dobra mu filozofija, al zbog te filozofije sad pravi zubalo, dobio tavicom priko labrta.

Sve Vas lipo pozdravlja Vaš bać Iva iz Županje!