Crna kronika

Osumnjičenom za otmicu mjesec dana pritvora
Objavljeno 24. ožujka, 2007.
OSIJEK - Viktor Tolj Vito (50), osmnjičeni za otmicu, do sada je prijavljivan policiji zbog teških kaznenih djela: razbojništva, iznuda i protupravnih naplata. No, postoji li ijedna pravomoćna presuda doznat će se uskoro, kada stigne odgovor iz Ministarstva pravosuđa u Zagrebu - rekao je jučer u susretu s novinarima glasnogovrnik Županijskog suda Miroslav Rožac.
Rožac je potvrdio da je Županijsko državno odvjetništvo podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv Viktora Tolja zbog dva kaznena djela otmice. Riječ je o kvalificiralnom obliku otmice za koji je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora. Naime, riječ je o težem obliku kaznenog djela jer je Tolj tražio otkupninu za taoce - odvjetnika Vjenceslava Arambašića i Radenka Radosavljevića, umirovljenog suca osječkog Općinskog suda, koji se u odvjetničkoj kancelariji slučajno zatekao.
Prema riječima glasnogovornika suda Rošca, u dosadašnjem predistražnom postupku koji je provela policija, pronađeno je ukupno 37 novčanica po 500 eura nominalne vrijednosti (ukupno 18.500), koliko ih je i otmičar zatražio za oslobađanje Vjenceslava Arambašića. Njegova majka novac je podigla u banci, a otmičaru je novac uručio otac Radoslav. Od materijalnih dokaza pronađen je i pištolj s metkom u cijevi, kojim je prijetio da će taoce ubiti ako ne dobije novac. Nakon pola sata zatočeništva, Tolj je Radosavljevića pustio na slobodu, naređujući mu da poruči obitelji Arambašić da otkupninu isplati u roku od dva sata, jer će u protivnom ubiti Vjenceslava. Kada je dobio novac, Tolj je taoca Vjenceslava pustio na slobodu, smatrajući da policija ne zna za otmicu. Međutim, pripadnici Specijalne jedinice policije Osijek ubrzo su ga uhitili. Uz to, pronađeno je i njegovo, navodno, oproštajno pismo.
Istražni sudac je odredio Tolju jednomjesečni pritvor jer postoji mogućnost ponavljanja kaznenog djela i ometanja istrage. U prvom susretu s istražnim sucem Tolj se branio šutnjom. Odvjetnik kojega je Tolj tražio kao branitelja bio je spriječen preuzeti obranu te mu je nakon toga dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti.

Autor: M.MATASOVIĆ


Najčitanije iz rubrike