Regija
GRAĐEVINSKI OTPAD MOĆI ĆE ODLOŽITI SAMO FIZIČKE SOBE

Općini Nuštar 93.000 eura za sanaciju divljeg deponija, bit će postavljen videonadzor
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
NUŠTAR



Općina Nuštar dobila je nepovratnih 93.000 eura za saniranje divljeg odlagališta nedaleko od Nuštra, gdje su neodgovorni pojedinci odlagali građevinski i svaki drugi otpad. Zanimljivo je da je taj divlji deponij nastao neposredno uz česticu na kojoj je 2019. godine otvoreno suvremeno Reciklažno dvorište. Divlje odlagalište uz Reciklažno dvorište, najavljuju u Općini Nuštar, nakon saniranja će i dalje služiti kao odlagalište, ali samo građevinskog otpada, i to uz određena pravila.

- Na toj se lokaciji sada već nagomilalo dosta otpada te smo, kada je Fond za zaštitu okoliša raspisao odgovarajući natječaj, prijavili sanaciju deponija na čestici pokraj Reciklažnog dvorišta. Prošli smo na natječaju i odobren nam je iznos od 93.000 eura s PDV-om, što čini 80 posto procijenjenih opravdanih troškova projekta te ćemo iz općinskog proračuna financirati ostalih 20 posto – pojašnjava načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac. Dodaje kako je trenutačno u tijeku izrada potrebnog elaborata te će uskoro biti raspisan i natječaj za sanaciju. Nakon sanacije ta će lokacija i dalje biti korištena, ali za odlaganje isključivo građevinskog materijala, koji će biti usitnjavan za nasipavanje po poljskim putovima. Građevinski otpad moći će odlagati samo fizičke osobe, i to bez naknade, dok pravne osobe tu neće moći dovoziti građevinski otpad, a kako bi se to poštovalo bit će postavljen videonadzor, upozoravaju u Općini Nuštar.



Mještani Općine Nuštar, podsjeća načelnik Drinovac, doista imaju mogućnost poštovati sva pravila kada je riječ o odlaganju otpada.



- Uz zelene kante za miješani komunalni otpad, kućanstvima su osigurane žute kante za plastiku i metal, plave kante za papir i smeđe za biootpad. Miješani komunalni otpad koji se odlaže u zelene kante i biootpad u smeđim kantama u Nuštru, Ceriću i Marincima odvozi se naizmjenično, jedan tjedan zelena kanta, drugi tjedan smeđa. Plave kante i žute za plastiku i metal prazne se jednom mjesečno, a uz njih se može odložiti i staklo u posebnim plastičnim vrećama. Staklo se može odvesti i u reciklažno dvorište, kao i sav ostali otpad čije je odlaganje tamo predviđeno – kaže načelnik Drinovac i apelira na stanovnike da smeće odlažu na za to propisan način.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike