Sport
25. NASLOV PRVAKINJA HRVATSKE

Maja Joščak: Nema opuštanja,
do kraja sezone - šampionski!
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
, ovo što danas radimo sigurno će nam koristiti za ljeto i Ligu prvakinja

Vezani članci

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK ŽNK OSIJEK

Želimo uvijek biti korak ispred drugih

Nogometašice Osijeka četiri kola prije kraja Supersport Prve HNL osigurale su jubilarni, 25. naslov prvakinja Hrvatske.

Važnu ulogu u novom trofeju imala je i Maja Joščak, iskusna igračica o kojoj smo na početku sezone čitali čak i na stranici UEFA-e. Naime, Maja je ušla u "top 10" najboljih asistentica u povijesti Lige prvakinja. Ispisivala je i još uvijek ispisuje povijest ženskog osječkog nogometnog kluba. Pokušali smo zajedno prebrojiti koji joj je ovo naslov prvakinja Hrvatske osvojen u dresu Osijeka.

- Stigla sam u klub 2007., a otišla 2019. godine. U tom razdoblju mislim da jedne sezone samo nismo bile prvakinje. Vratila sam se 2021. godine, otada smo osvojile dva naslova. Koliko je to onda? - glasno nas je pitala Maja Joščak.

Ako smo dobro računali, ovo joj je 13. naslov prvakinja Hrvatske kao članica Osijeka. U prošlogodišnjem je vrlo malo partipicirala zbog teške ozljede. Ove godine odrađuje cijelu sezonu u visokom stilu. Najvažnije je da je i ozljede zaobilaze.

- Odlično se osjećam. U ovim godinama ozbiljnije shvaćaš potrebe i kako se ponašati prema svom tijelu. Jako obraćam pozornost na prevenciju, regeneraciju nakon treninga i utakmice.

Uoči sezone nitko nije mogao pomisliti da će Osječanke ovako glatko obraniti titulu.

- Split je na početku sezone bio prilično kvalitetan, uostalom u prvoj utakmici pobijedili smo ih samo 1:0. Na polusezoni su ostale znatno oslabljene. U međuvremenu pojačao se Hajduk, dobili su financijsku injekciju od muškog kluba, tako da doista nitko nije očekivao da ćemo baš ovako uvjerljivo doći do titule.

Što je bilo presudno?

- Uvijek smo se pripremali i bili koncentrirani isključivo na onu sljedeću utakmicu. Nikada nismo razmišljali nekoliko koraka unaprijed, nego samo na ono što nam slijedi. Jako je važno što smo već dugo na okupu. Da sada u ekipu dovedeš 11 vrhunskih igračica, treba proći određeno razdoblje da se upoznaju i priviknu jedni na druge. Mislim da je to što smo već dugo skupa glavni razlog ovakvih rezultata.

Promijenili ste tijekom sezone četiri trenera. O aktualnom Goranu Nikiću ima samo riječi hvale.

- Doista sam oduševljena njime. Dokazao se ovdje kao veliki stručnjak. Ima iskustvo i znanje, a prije svega pristup prema nama djevojkama je stvarno odličan.

Uspijeva li trener sačuvati fokus i tenzije premda je prvenstvo praktički riješeno?

- Trener od početka ima pristup da nema opuštanja kako god se suparnik zvao i kakva god mu je kvaliteta. Tako je i sada. Ovo što danas radimo sigurno će nam koristiti za ljeto i Ligu prvakinja. Već sada se pripremamo za to, a kada usvojimo neke zahtjeve, na ljeto će nam biti lakše to još doraditi i nadograditi.

U nedjelju ste ponovno gošće. Na Poljudu će vas dočekati splitski Hajduk. Nakon toga slijede tri utakmice na domaćem terenu za kraj sezone. U tom vremenu slijedi i polufinale, a vjerujemo i finale Kupa 23. svibnja.

- Znate kako je, svi se dodatno ‘napale‘ na nas, žele nas iznenaditi, jer ipak kvaliteta je na našoj strani, pa smo svjesni da smo ostalima dodatni motiv. Utakmica nema rezultatskog značenja, pa zbog toga možemo pokazati koliko vrijedimo. Kao što sam rekla - nema opuštanja. Do kraja prvenstva idemo odigrati šampionski - zaključila je Maja Joščak. K.Lacković
TRENERSKE VODE
Maja je već uključena u rad kluba i kao trenerica mlađih uzrasta. Trenutno je pomoćnica Tamari Androš u kadetskoj ekipi. Maja posjeduje B licencu, a upisala je i Akademiju za dobivanje A licence. Dio njezinih učenica priključen je prvoj ekipi. Slušaju li curice?

- Potpuno drukčije generacije, potpuno drukčiji mentalni sklop. Novo je vrijeme, svijet se promijenio, društvene mreže jako utječu na njih, pa su im možda i prioriteti drukčiji. Najteže je zapravo te nove generacije dodatno motivirati, da izvuku onaj atom više, učine dodatni napor kako bi bile još uspješnije - iskreno će Jošćak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike