Osijek
BILJSKI VATROGASCI UPOZORAVAJU

Zabrana paljenja vatre na otvorenom od 15. svibnja do 1. listopada
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Loženje vatre na otvorenom moguće je ako se unaprijed o tome obavijesti vatrogasna postrojba, iz koje daju potrebne upute
Proljeće i lijepo vrijeme uobičajeno znači i sezonu čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, poput vrtova i okućnica, prilikom čega građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Budući da biljski dobrovoljni vatrogasci imaju poprilično iskustva s gašenjima velikih površina u Kopačkom ritu i s opasnostima te štetama koje nastaju pritom, izdali su upozorenje građanima koje je primjenjivo ne samo na njihovu području djelovanja već u svim slavonsko-baranjskim selima.

Puno se ulaže u sigurnost, što, kada nastane ugroza, uključuje mnoge žurne službe. Unatoč upozorenjima i edukacijama građana, ipak se događaju požari. Stoga valja znati neke stvari.

Oprezno


- Od 15. svibnja do 1. listopada, zbog povećane opasnosti za nastajanje i brzo širenje požara, zabranjeno je svako paljenje vatre na otvorenome, upotreba pirotehničkih sredstava kao i svake druge radnje koje mogu dovesti do nastajanja požara, a time ugrožavanja ljudi i imovine i velikih materijalnih šteta. U razdoblju od 1. listopada do 15. svibnja pravne i fizičke osobe mogu obavljati loženje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet da o tome neposredno prije namjere loženja obavijeste vatrogasnu postrojbu telefonom na broj 193, ili mob. 091 175 0103, pri čemu će vam pripadnici vatrogasne postrojbe dati potrebne upute - upozoravaju u Vatrogasnoj zajednici općine Bilje.


Dodatno upućuju apel građanima da se pridržavaju obveznih preventivnih mjere zaštite od požara tijekom cijele godine. Tu misle na to da se tvari koje se spaljuju moraju premjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti, a okolo mjesta spaljivanja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra. Ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje, potrebno je osigurati prisutnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara, uz mjesto spaljivanja potrebno je osigurati odgovarajuću opremu i priručna sredstva potrebna za gašenje od vode preko metlanica do lopata i sličnog, ovisno o vrsti i količini tvari koja se spaljuje.

Pridržavanje mjera


Spaljivanje se može obavljati samo danju i za mirna vremena, odnosno kada ne puše vjetar jačine 5 m/s ili više, a obavijest o namjeri spaljivanja, mjestu, vremenu i vrsti tvari koja se namjerava spaliti treba dojaviti vatrogasnoj postrojbi telefonski na broj 193.


Spaljivanje se može provesti samo ako nije utvrđena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje požara, za spaljivanje manjih količina suhe trave, korova, raslinja, biljnog otpada i drugih gorivih tvari organskog podrijetla na površini do 100 m² ili do 1 m³ tih tvari skupljenih na jednome mjestu, a nalaze se na otvorenom prostoru gdje objektivno ne prijeti opasnost za život i imovinu ljudi, nije potrebno dojaviti namjeru spaljivanja, ali je važno pridržavati se već navedenih mjera.

- Upozoravamo na nužnost poštovanja odredbi Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina donesene od nadležnog tijela Općine Bilje, a osobe koje su obavljale spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati, potpuno pogasiti ostatke vatre i žara i tek nakon toga napustiti mjesto spaljivanja - poručuju biljski vatrogasci.

Darko Pejić
Spaljivanje se može obavljati samo danju i za mirna vremena, bez jakog vjetra

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana