Osijek
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Potpore poduzetništvu s
2000 rastu na 5000 eura
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
U ožujku 2024. u Osječko-baranjskoj županiji bilo je 93.337 zaposlenih osoba, što je 1186 osoba više nego u ožujku 2023.
Svečanom prisegom Domagoja Perlića, novog vijećnika Skupštine Osječko-baranjske županije, u utorak je počela 29. sjednica, na čijem su se dnevnom redu našle čak 44 točke. Naime, nakon ostavke Vinka Kuduza zbog privatnih razloga, koji je u Skupštinu ušao kao zamjena za bivšeg župana, a sada ministra obrane Ivana Anušića, nova je njegova zamjena postao Domagoj Perlić.

Drava International


Vijećnik DP-a Zlatko Ahić pod točkom Pitanja i prijedlozi vijećnika pitao je zbog čega javnost nije upoznata s konačnim rezultatima ispitivanja vode, tla i zraka nakon požara koji se dogodio u tvrtki Drava International u Osijek, na što mu je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić kazao kako će od Državnog inspektorata ponovno zatražiti te podatke i o tome izvijestiti javnost. Na upit SDP-ova vijećnika Borisa Piližote što je sa zgradom Poljoprivrednog instituta te u kojoj je fazi prijedlog da se sadašnji osječki zatvor izmjesti iz središta grada na to mjesto, Lukić je potvrdio da su neki koraci u tom smjeru učinjeni.

- Već se radi na tome da se kaznionica izmjesti iz središta grada, i to baš na lokaciju bivše zgrade Poljoprivrednog instituta. O tome za što će se koristiti zgrada sadašnjeg zatvora nakon premještanja kaznionice odlučit će država, koja je vlasnik tog prostora - poručio je Lukić.

Izvješće o izvršenju proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu prihvaćeno je većinom glasova, a pritom je Lukić naglasio kako je prihod od poreza na dohodak, kao najizdašniji izvorni prihod, povećan za oko 30 posto u odnosu prema istom razdoblju 2022. godine, što je svakako rezultat bolje zaposlenosti i rasta plaća.

U Izvješću o stanju nezaposlenosti i zapošljavanja na području Županije konstatirano je da je krajem travnja 2024. godine u Područnoj službi Osijek evidentirano 13.115 nezaposlenih osoba, odnosno 855 osoba manje nego prethodnog mjeseca i 293 osobe manje nego u travnju 2023. godine. Također, krajem ožujka 2024. godine bilo je 93.337 zaposlenih osoba, što je 1186 osoba više nego u ožujku 2023. godine.

Nove prekvalifikacije


- Županijska uprava poduzima kontinuirane aktivnosti na povećanju zapošljavanja i potporama za zapošljavanje. Između ostalog, kao osnivači srednjih škola u velikoj mjeri sudjelujemo u prekvalifikacijama osoba koje se nalaze u sustavu Zavoda za zapošljavanje kao nezaposlene osobe, što je pridonijelo dodatnom zapošljavanju. Krajem svibnja treći će put početi edukacija za nezaposlene iz područja programiranja i razvoja web aplikacija. Danas na ovoj sjednici donosimo i odluku da se potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja s dosadašnjih 2000 eura povećaju na 5000 eura. Početkom lipnja bit će objavljeno pet javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva, za čiju je provedbu planirano 361.000 eura. Spomenut ću i da trenutno imamo 6381 aktivni obrt, što je 651 obrt više nego istog dana prošle godine - zaključio je Lukić.

Tomislav Prusina
100.000 noćenja više nego 2016.
 
 
Govoreći o razvoju turizma, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasio je kako turističke zajednice OBŽ-a i jedinica lokalnih samouprava ulažu velike napore i potpore za razvoj ruralnog turizma.

- To se u konačnici odražava i na povećanje broja gostiju, kojih je 2016. godine bilo 178.826, a prošle je godine ostvareno 272.373 noćenja, odnosno gotovo 100.000 više. Kriza je zabilježena u vrijeme pandemije koronavirusa, međutim, već nakon godinu dana krenula je uzlazna putanja - poručio je Lukić dodajući da se nastoji razvijati turizam tijekom cijele godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana