Osijek
U ČETVRTAK I PETAK U GOSPODARSKOM CENTRU

Sajam zanimanja i mogućnosti za naše osmaše i maturante
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Četvrtak je rezerviran za maturante, a učenici osmog razreda doći će u petak
Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola ove će godine na Sajmu zanimanja i mogućnosti (16. i 17. svibnja), koji u Gospodarskom centru organizira Osječko-baranjska županija, prvi put imati priliku na jednom mjestu doznati sve o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, bilo da nastavljaju školovanje, bilo da se nakon njegova završetka zapućuju na tržište rada.

Kako su istaknuli zamjenik župana Josip Miletić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul, Županija se u pripremi nove manifestacije vodila idejom da učenici na jednom mjestu dobiju uvid u sve što im se nudi na području Osječko-baranjske županije, a kada govorimo o školovanju i zaposlenju.

Puno mogućnosti


- Sve one koji završavaju srednju školu pozivamo da posjete sajam i budu aktivni u odabiru fakulteta ili poslodavaca. Odluka kojim će smjerom nastaviti školovanje ili pak odabrati posao izuzetno je važna, stoga pozivam i učenike i roditelje da zajednički dođu i vide koje im se mogućnosti nude te donesu odluku o tome što žele učiti i postati. Smatramo da je ta odluka izuzetno važna, i činit ćemo i dalje sve korake koji su potrebni da bi naša djeca imala kvalitetno obrazovanje, nakon kojega mogu ostati raditi ovdje u našoj Slavoniji - poručio je zamjenik župana.

U četvrtak od 9 do 13 sati na Sajmu će se učenicima završnih razreda srednjih škola, koji će organiziranim prijevozom doputovati iz cijele županije, predstaviti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayere sa svim svojim sastavnicama te vukovarska, virovitička i požeška veleučilište koja nude obrazovanje za ona zanimanja kojih nema na osječkom Sveučilištu.

- Velik dio naših maturanata ne nastavlja školovanje, već odmah izlazi na tržište rada. Kako bismo im dali sve potrebne informacije, pozvali smo Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru koje dovode potencijalne poslodavce, a to su neke velike tvrtke i obrtnici koji će se predstaviti maturantima. Osim njih na Sajmu će biti i Hrvatski zavod za zapošljavanje i njihov Centar za usmjeravanje. Bit će ondje i Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a koji će učenicima govoriti o mentalnom zdravlju, zdravoj prehrani i svemu onome što mladoga čovjeka treba zanimanti. Također, predstavit će se i neke udruge te Ured za gospodarstvo OBŽ-a koji će govoriti o poticajima za otvaranje obrta, kako bi mladi vidjeli kako i sami mogu postati obrtnici. Na Sajmu će biti i predstavnici banaka koje će predstaviti modele kreditiranja studenata, mogućnosti otvaranja tekućih računa i sl. Nastojali smo objediniti sve one stvari za koje smatramo da ih mladima treba netko reći. Možda su male, ali znače jako puno u životu i dobro je na jednom mjestu dobiti sve infromacije koje se tiču njihovih mogućnosti - rekla je Miranda Glavaš-Kul.

I u petak se, također od 9 do 13 sati, očekuje organizirani dolazak 2500 učenika, ali ovaj put završnih razreda osnovnih škola.

Potrebe tržišta


- Osmašima će se predstaviti sve srednje škole s područja županije, ali i svi spomenuti subjekti koji će na sajmu biti u četvrtak, od Hrvatske obrtničke komore koja će im približiti ta zanimanja. Doći će nam i Hrvatska vojska i predstavnici MUP-a i vatrogasci, kako bismo učenicima dali jednu širu sliku o tome što sve mogu upisati nakon završetka osnovne škole, ali i poslije, jer se, primjerice, policijska akademija upisuje nakon drugog razreda srednje škole - rekla je Glavaš-Kul.

Pročelnica je dodala kako Osječko-baranjska županija svake godine prepoznaje koje su potrebe tržišta rada, odnosno koja su to deficitarna zanimanja na koja treba obratiti pozornost. Zanimljivo, iako su neka zanimanja iznimno tražena i dobro plaćena, poput tesara, interesa za upisom i dalje nema.

- Za neka zanimanja koja otvaramo, a koja su deficitarna, ponekad se ne javi ni jedno dijete. Recimo, jedno takvo zanimanje je tesar, za koje već godinama ne postoji interes, pa ove godine to zanimanje nismo uvrštavali, no zato smo uvrstili niz nekih drugih - rekla je Glavaš-Kul.

Ivan Alilović
NOVI RAZRED ZA MEDICINSKE SESTRE
Ove su nam godine Klinički bolnički centar Osijek i Dom zdravlja OBŽ-a ukazali kako je potrebno još medicinskih sestara, stoga smo u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama otvoriti jedan razredni odjel za zanimanje medicinske sestre, odnosno medicinskog tehničara opće njege. Sigurni smo kako će razred biti popunjen, ali smo tri takva razredna odjela ostavili i u Osijeku. Osim toga, osječka Medicinska škola otvara razredni odjel za novo zanimanje, a to je tehničar za očnu optiku, dok Trgovačka škola za djecu s poteškoćama u razvoju, koja su do sada imala mogućnost izravnog upisa samo za pomoćna zanimanja, otvara zanimanja administrator te dualni prodavač, najavila je pročelnica Miranda Glavaš-Kul.

U dva dana koliko sajam traje, očekuje se dolazač nekoliko tisuća učenika

Možda ste propustili...

ZA ŽENE U PERIMENOPAUZI I MENOPAUZI

Zlatna jutra s Majom Diklić

SISTEMATIZACIJA

Seminar za poduzetnike

Najčitanije iz rubrike