Crna kronika
GRANIČNI PRIJELAZ BAJAKOVO

Turčin u kamionu švercao cigarete
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Nastavlja se šverc cigareta na graničnim prijelazima sa susjednim državama. Posljednji se zbio na graničnom prijelazu Bajakovo, a skrivene cigarete u Hrvatsku je pokušao prevesti turski državljanin. Kako stoji u priopćenju carine, spriječen je šver cigareta u kamionu, a zaplijenjeno je ukupno 9080 cigareta.

- Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Bajakovo, u subotu su ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Vukovar obavili kontrolu teretnog vozila turskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao državljanin Turske. U vozilu se prevozila deklarirana roba - namještaj. Detaljnim pregledom teretnog vozila na više mjesta pronađeno je (u instrument-ploči, šasiji, ispod sjedala i u bočnim oplatama kabine vozila) ukupno 9080 raznih vrsta cigareta. Protiv prekršitelja izdan je prekršajni nalog te mu je izrečena novčana kazna od 13.800 eura i 20 eura na ime troškova postupka, a pronađene su cigarete oduzete.

U svojim izvješćima policija i carina broje svaku pojedinačnu zaplijenjenu cigaretu, pa se zbog lakše orijentacije može reći kako su pronađene ukupno 454 kutije cigareta (dvadeset u pakiranju). Može se reći da je pokušaj šverca bio jako skup za vozača kamiona jer će morati platiti 13.800 eura trošarine. Uravo je trošarinski iznos ono što najviše plaši švercere, čak i više od moguće zatvorske kazne. Samo ove godine bilo je više slučajeva zapljene cigareta i duhana a da šverceri nisu mogli platiti ispostavljeni trošarinski račun. Zbog toga ima se, prema zakonu, privremeno plijeni vozilo u kojem su švercane stvari bile sakrivene, i to kao osiguranje naplate trošarine. Ako se trošarina plati, vozilo se vraća vozaču ili tvrtki, a ako novac ne sjedne na račun državnog proračuna, vozilo će u sljedećim mjesecima ići na dražbu, a novac će ići za plaćanje trošarine, odnosno također u državni proračun.

Nakon što carinici odrade svoj dio posla, švercere preuzima policija, koja ih kazneno prijavlje nadležnom državnom odvjetništvu. Većina švercera biva uhićena. M.Bugarić
Možda ste propustili...

KOD BRNAZA POGINULE ČETIRI OSOBE, A JOŠ PETERO JE ZBOG OZLJEDA U SPLITSKOJ BOLNICI

Božinović: Do nesreće u kojoj su poginuli migranti došlo zbog neprilagođene brzine

IZMEĐU ČEPINA I IVANOVCA

Izorao topnički projektil na njivi

U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI PROTEKLOG VIKENDA

Dvoje teže ozlijeđenih na cestama

Najčitanije iz rubrike