Novosti
POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su iz Ine.

Prvi je projekt instalacija 10 MW elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, što uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu. Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom Ivicom Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme. Drugi projekt, navode, odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje planiraju izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, a proizvodni bi se ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu "ključ u ruke" potpisan je s Biogestom, međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja iz Austrije.

Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay ističe kako s već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana Ina pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore. “Osim dva najavljena projekta Ina planira ulagati i u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. Sukladno tome plan nam je usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. u sve projekte obnovljivih izvora energije”, kaže Ortutay. H
ORTUTAY: PREDANOST ZELENOJ TRANZICIJI
U Rafineriji nafte Rijeka želimo i pridonijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji, kaže Zsuzsanna Ortutay. Projekt zelenog vodika, koji uključuje i solarnu elektranu, te logistički kapaciteti bit će sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ina će tu prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku. Oba postrojenja 2026. trebaju biti završena.