Sport
ŽOK OSIJEK PREMAŠIO CILJEVE

Ova ekipa ima jako dobre temelje za sljedeću sezonu
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Glavni cilj bio je osigurati ostanak u Superligi, a igralo se za prvaka
Sezonu su završile pobjedom, ali je nisu uspjele produžiti. No bio je to ipak uspješan ciklus, odbojkašice Osijeka ovosezonske obveze zaključile su nastupom u četvrtfinalu doigravanja za prvaka države. Prije toga klub je posljednji put igrao play-off u proljeće 2017., kada je Osijek u konačnici zauzeo i treće mjesto u elitnom poretku.

Sada je završio dvije stepenice niže, ali peto mjesto ima vrijednost, s obzirom da je jedino bilo važno osigurati ostanak u Superligi, koja je za sljedeću sezonu skraćena, te će u njoj biti deset klubova. Jedini predstavnik hrvatskog istoka bit će klub s Drave.

Usamljeni u eliti


- Nažalost, ostali smo usamljeni, Enna Vukovar nije imala sportske sreće, te je ispala iz najjače konkurencije. Mi smo pak uspjeli u našoj nakani, zadržali smo status, a to je još prošlog ljeta zacrtano kao glavni cilj - kaže trener Dario Fančović, koji se nakon šest godina vratio na seniorsku klupu. Bio je povratak uspješan, tu dvojbi nema, igračice i stožer odradili su sezonu čak možda i iznad očekivanja. Brige za ostanak riješene su puno prije uzbudljive završnice, sve do posljednjeg kola osnovnog dijela izgledalo je da će se u doigravanje ući s četvrtog mjesta. Računicu je na kraju pokvario Kelteks, koji je u direktnom obračunu preuzeo bolju poziciju, a potom je bio i nepremostiva prepreka u dvije četvrtfinalne utakmice. Onu drugu, u Karlovcu, Osječanke su čak i dobile, ali su bez polufinala ostale nakon zlatnog seta.

- Drago mi je što smo sezonu ipak zaključili pobjedom, šteta što nismo potvrdili i prolaz, nije nam puno nedostajalo. Ali bilo je u završnici dosta problema, umor, ozljede utjecali su na neke naše nastupe, a nakon dva uzastopna poraza od Kelteksa kod kuće malo je bilo onih koji su vjerovali da možemo zakomplicirati borbu za polufinale. Ipak, povezali smo dvije dobre utakmice, u onoj prvoj kod kuće propustili smo previše prigoda, a u drugoj smo u odlučujućim trenutcima ostali bez goriva. No, kada se sve sagleda, napravili smo dobar posao - smatra trener ŽOK-a Osijek, koji je u Superligi u 22 odigrana kola ostvario 12 pobjeda, sedam u prvom, dvije manje u drugom dijelu sezone.

- Imali smo tijekom sezone sjajan pobjednički niz, koji je trajao devet kola, to je za rukom pošlo samo vodećem dvojcu, Mladosti i Dinamu. Jedino smo u dvobojima s mladostašicama bili bez izgleda (dva prvenstvena i onaj u osmini finala Kupa), a nismo još pronašli pobjedničku formulu protiv Marine Kaštela, gdje smo ipak bili rezultatski ravnopravniji. Sve ostale klubove nadvisili smo bar jednom. Deset bodova bili smo udaljeni od zone ispadanja, nije bilo stresa i zebnje oko ostanka.

Zadržati ekipu


Nije naodmet spomenuti još jednu činjenicu koja nije išla u prilog. Osijek je, naime, kompletnu sezonu odradio s istim kadrom, a kod većine konkurencije to nije bio slučaj.

- Dosta se klubova pojačalo tijekom zimske stanke, htjeli smo i mi, ali nismo ništa našli u okviru našeg skromnog budžeta. Čak smo ustupili neke igračice, što nije bio dobar potez, jer bilo je dosta situacija kada nisam imao dvije postave na treningu. Da smo imali širi kadar, siguran sam da bismo ustrajali u borbi za plasman na četvrto, pa čak i treće, mjesto, koje smo držali u jednom dijelu. Sljedeća sezona bit će još konkurentnija, moramo se osnažiti ako želimo zadržati, po mogućnosti i popraviti, aktualni plasman. Prvenstveno, važno je zadržati ekipu koja je zaključila ovu sezonu, uz dvije-tri nadogradnje mogli bismo s optimizmom krenuti u novi ciklus - smatra Dario Fančović, koji je ovoga tjedna igračicama dao zasluženi odmor. Od početka sljedećeg nastavlja se trenažni proces, naravno, s manjim intenzitetom, a od početka lipnja aktivnosti se prekidaju, a nastavit će se sredinom kolovoza na prvom okupljanju. Nadamo se da će tada roster biti još kvalitetniji, a ovaj trenutni može biti zadovoljan odrađenim poslom.

Nino Benčina
IGRAČKI KADAR
Kapa dolje igračicama za ono što su prezentirale tijekom sezone. Malo je bilo izdanja koja nisu zaslužila pozitivnu ocjenu, u 22 prvenstvene utakmice i onoj jednoj u Kupu Osječanke su na kraju imale učinak 12-11. Za njega su zaslužne: Rea Rajndl (kapetanica), Mia Kainz, Nika Županić, Mirna Matković, Ivana i Maria Lovrić, Tatjana Gajić, Aurela Štebih, Leonarda Stojković, Lucija Lizatović, Lucija Mandić, Taisa Weinand i Anja Jurić, koje su iznijele glavni teret, a u zapisniku su se ponekad još našle Inga Rukovanjski, Sara Đurišić, Mateja Karatović, Tara Kovač, Lucija Glavaš i Anja Balatinac.

Najčitanije iz rubrike