Sport
SPORTSKO-DIPLOMATSKA MISIJA

Osijek želi A Svjetski kup, podiže i nagradni fond
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Vidjeli smo što se sve događalo proteklog tjedna u dvorani Gradski vrt tijekom održavanja 15. DOBRO World Cupa. Jubilarno izdanje hrvatska gimnastika okončala je sa šest medalja u devet finala.

Zlato Aurela Benovića na preskoku. Srebro za Tina Srbića, Filipa Udea i Saru Šulekić i još bronce za Tinu Zelčić i Marka Samboleca. U subotu smo se oprostili svi skupa od Roberta Seligmana, koji je zaključio veliku karijeru. Zadovoljstvo ostvarenim sportskim rezultatima dijelio je i direktor DOBRO World Cupa, koji je i ove godine mijenjao košulju za sportsku opremu. U sportskoj opremi vodio je Aurela Benovića tijekom sva četiri dana natjecanja. U košulji je Mađarević zajedno s ostatkom vodstva HGS-a bio u svojevrsnoj sportsko-diplomatskoj ofenzivi. Želja je, naime, u sljedećem olimpijskom ciklusu u Osijek dovesti Svjetski kup iz najjače, A kategorije koji bi ujedno bio kvalifikacijski za Svjetsko prvenstvo, a u posljednjoj godini ciklusa i kvalifikacijski za Olimpijske igre u Los Angelesu 2028. Stoga je dolazak predsjednika Svjetske gimnastičke federacije, Japanca Morinarija Watanabea, iskorišteno i za svojevrsno lobiranje.

- Kao što je poznato, u ovom ciklusu ta četiri turnira su Doha, Baku, Cottbus i Kairo. Prema sadašnjim pravilima mi bismo trebali izgurati jedan od ta četiri. Pazite, to su zemlje za koje ne trebam ni govoriti kakvu financijsku moć i politički utjecaj imaju, kako u svijetu tako i kod nas, u gimnastičkoj politici. Nas očekuje jako velik zalogaj da pokušamo nekoga izgurati. Do kraja lipnja su prijave, pa ćemo vidjeti. Predsjednik FIG-a Morinari Watanabe došao nam je sada već treći put. Bio je ovdje i dio Izvršnog odbora FIG-a. Imali smo prezentaciju svega ovoga što želimo i svih prednosti koje imamo.

Što je Osijek konkretno ponudio?

- Prije svega dvostruki nagradni fond, koji nema nitko, nagrade za trenere koje nema nitko. Inovacija je i javno izvlačenje, koje smo već implementirali na DOBRO World Cupu, a koje je ove godine održano u jednom od najljepših osječkih parkova s vanjskim eventima, koje radimo sada već godinama, koji su isto novost za gimnastički svijet. Dvorana prepuna publike također nije česta pojava u gimnastici. To su sve prednosti Osijeka ako ne bi bilo onog političkog trenutka odluke.

Spomenuo je nagradni fond. Koliko bi on iznosio?

- Mi ćemo ponuditi 65.000. To je mali nagradni fond u usporedbi s nekim drugim sportovima, zanemariv pokraj tenisa, nogometa da ne govorim. Ali nama u gimnastici puno znači. Velika prevaga je da bismo trenerima također dali novčane nagrade, jer su oni u gimnastici poprilično zapostavljeni. Oni su neka radna snaga koja proizvodi sve ove pobjednike. Ako bismo dali malo na značenju tako da i treneri za prva tri mjesta dobiju nagrade, to bi bila posve nova situacija u gimnastici i svakako naša prednost.

Kao Osječanin, Mađarević je uvjeren da Osijek to može. Iz Hrvatske će se ići s još jednim prijedlogom.

- Lobiramo da se poveća broj kvalifikacijskih turnira. Zašto bi ostala četiri, zašto ne bismo pustili šest, jer je i turska Antalya sada pokazala zanimanje. Turska s 80 milijuna stanovnika, gdje je predsjednik njihova saveza potpredsjednik Svjetske federacije. Kada bi se promijenila pravila, svi bi bili zadovoljni, no za to postoji trenutno mala vjerojatnost.

Puno postoji argumenata da Osijek to u konačnici dobije i pokraj daleko utjecajnijih i moćnijih zemalja, posebice u svjetskoj gimnastici. No imamo i mi svoje jake snage.

- Bez obzira na silu i prednosti svih drugih potencijalnih domaćina, dat ćemo sve od sebe da uvjerimo ključne ljude da smo mi ti. Imamo jako dobre utjecaje i kontakte, prvenstveno preko Marija Vukoje, koji je predsjednik Tehničkog odbora muške sportske gimnastike Europske federacije i član Izvršnog odbora. Svojim djelovanjem u međunarodnim krugovima ima velik utjecaj na sve te ljude koji odlučuju. Lobiramo mi već godinama, nije to samo sada. Sada smo samo pojačali aktivnosti. Pozvali smo ih sve sada, lijepo ugostili u novom hotelu Materra, poduzeli sve što je moguće da dobijemo tu malo prevagu ako bude bila bitna. Svi imaju jako dobar argument u ustima da kažu da je to Osijek, ne moraju nas se sramiti ni ikome objašnjavati zašto mi. Jedino ako ima tog političkog pritiska, koji ne znam kako će završiti, u smislu sile, financijske i političke moći, ne možemo ništa. Ali ja ozbiljno vjerujem da ćemo uspjeti - zaključio je Mađarević.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike