Novosti
U SLUČAJ REDATELJA UKLJUČIO SE I DORH

Policija istražuje optužbe protiv Matanića za spolno uznemiravanje suradnica
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Državno odvjetništvo (DORH) izvijestilo je u ponedjeljak da policija u koordinaciji sa zagrebačkim Općinskim kaznenim državnim odvjetništvom provodi izvide u slučaju redatelja Dalibora Matanića, za kojeg se doznalo da je spolno uznemiravao suradnice.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet, izvijestilo da provodi izvide o možebitnom počinjenju kaznenih djela, za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja 51-godišnjaka. Odluka o daljnjim radnjama bit će donesena po primitku rezultata kriminalističkog istraživanja. Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac kazao je prethodno u ponedjeljak da će policija započeti izvidea, ne precizirajući o kakvim se kaznenim djelima radi. "Iz medijskih napisa mogli smo zaključiti da se može raditi o kaznenim djelima koja se progone po službenoj dužnosti. To ćemo s DORH-om i poduzeti. Nemamo nikakvu zaprimljenu prijavu oštećenih osoba", rekao je Gerovac.

Nakon objave Večernjeg lista da je redatelj Dalibor Matanić zbog uznemiravanja žena izgubio sve poslove, on se u petak navečer oglasio na Facebooku priznavši kako je pijan i drogiran uznemiravao kolegice, zbog čega je izrazio žaljenje, te je dodao da se liječi. Večernji list je u petak objavio kako je najuspješniji hrvatski redatelj svoje generacije u ožujku ostao bez posla na velikoj europskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis i predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao.

Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu u ponedjeljak je objavila da je prekinula suradnju s Matanićem, koji je držao kolegij u zimskome semestru, te suradnju neće obnoviti. "Akademija dramske umjetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Suradnja s Daliborom Matanićem sa završetkom zimskog semestra je okončana, a u svjetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti", odgovorio je Dekanat ADU na upit Hine. Iz Dekanata ističu da Akademija dosad "nije zaprimila prijavu na neugodnosti ili uznemiravanja od strane Dalibora Matanića", nakon što je prošlog tjedna uputila molbu svim studenticama i studentima da anonimno ili neanonimno prijave uznemiravajuća iskustva. S Akademije dodaju kako ulažu napore da se suzbiju pokušaji zlouporabe položaja i ovlasti, osobito na štetu studenata i studentica, te da podupiru istupe svih osoba koje su iskusile zlostavljanje ili uznemiravanje. Napominju također da je Ozren Prohić, profesor koji je sedam puta prijavljivan za seksualno i psihičko uznemiravanje studenata od 1999. do listopada prošle godine, i dalje udaljen s nastave.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika osudili su na svojim Facebook profilima bilo kakav oblik nasilja i dali potporu žrtvama. "Uslijed javnog priznanja našeg člana, redatelja Dalibora Matanića, da je perpetuirano seksualno uznemiravao druge osobe u profesionalnom okruženju, pod utjecajem alkohola i droga, i kasnijih navoda neimenovanih žrtava, DHFR snažno osuđuje svaki oblik nasilja i korištenja alkohola i droga za vrijeme i u vezi s profesionalnim dužnostima i obvezama", stoji u objavi redatelja. "Ni jedna vrsta stresa, profesionalnog pritiska, pristupa radu ili ovisnosti nije i ne može biti opravdanje za bilo koji oblik nasilja", dodaje se. Redatelji su izrazili potporu svim svjedocima i žrtvama bilo kakvog nasilja, kao i neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja u profesionalnom okruženju članova društva. DHFR će u slučaju prijave postupiti savjesno i odgovorno koristeći se statutarno propisanim tijelom Časnog suda, što za posljedicu može imati trajno izbacivanje članova iz DHFR-a i obavještavanje o tome ostalih strukovnih i srodnih udruga, poručili su.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika objavilo je kako najoštrije osuđuje svaki oblik zlostavljanja i uznemiravanja, u nadi da će se prestati s relativizacijom nasilničkog ponašanja, kao i da će svi zlostavljači biti prokazani i da će sve žrtve dobiti odgovarajuću zaštitu i podršku.

Dijana Pavlović