Novosti
GRAĐANI I DALJE ČUVAJU ILEGALNO ORUŽJE

Prikupljeni milijuni komada streljiva, 6 tona eksploziva...
Objavljeno 9. travnja, 2024.
“Dovoljno je pozivom na 192 navijestiti dobrovoljnu predaju oružja, mi dolazimo”
Nema dana da policija kod nekoga ne pronađe skriveno ilegalno oružje, a samo kod nasilnika iz Kaštela koji je prije nekoliko dana hitcima iz vatrenog oružja teško ranio pripadnika HGSS-a, a potom sjekirom napao drugog muškarca, koji mu je pokušao pomoći, pronađene su ručne bombe i sedamdesetak komada raznog streljiva.

Bez kazne


Nedavno je i 72-godišnjaku iz Osječko-baranjske županije policija oduzela ručnu bombu, topničko eksplozivno streljivo, dva trotilska metka, detonatorski upaljač, eksplozivni dio mine, 100 metaka s pripadajućim nosačima, dva spremnika za metke, automatsku pušku i optički ciljnik vojnog podrijetla. Policijski službenik Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije za HRT je rekao kako se procjenjuje da je u Europi prije rata u Ukrajini, 2017. godine, bilo više od 35 milijuna komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu građana. "Mi se dobro sjećamo ratnih zbivanja 90-ih i, nažalost, to je još uvijek jedna od posljedica koja je ostala u našoj državi", kazao je i podsjetio kako se u Hrvatskoj još od 2007. godine provodi preventivna akcija i kampanja "Manje oružja, manje tragedija". Kampanjom senzibiliziraju građane i upozoravaju da neće biti kažnjeni ako ilegalno oružje prijave i predaju policiji.

“Dovoljno je samo pozivom na 192 navijestiti svoju dobrovoljnu predaju oružja i mi dolazimo na dogovorenu adresu, diskretno, u civilnom vozilu, u civilnoj odjeći, preuzimamo to bez opasnosti", objasnio je Salopek.

Podsjetimo, u kampanji "Manje oružja, manje tragedija" prošle godine su građani Osječko-baranjske županije policiji dobrovoljno predali 24 komada dugog automatskog oružja, 97 ručnih bombi, 20 mina i drugo. Građani su predali i deset repetirajućih pušaka i tri poluautomatske puške te 24 revolvera ili pištolja, kao i 34 komada iz kategorije ostalog oružja, streljiva, eksploziva i pirotehničkih sredstava kategorija C i D te ukupno 16.603 komada streljiva, 1,2 kilograma eksploziva i 252 komada pirotehnike. U slučajevima u kojima su građani kod kuće čuvali oružje, privremeno su im oduzete dvije automatske puške, osam ručnih bombi te po jedna mina i rasprskavajuće oružje. Uz to, oduzeta je 161 repetirajuća i 18 poluautomatskih pušaka te 134 pištolja i revolvera. Iz kategorije ostalog oružja, streljiva, eksploziva i pirotehničkih sredstava oduzeto je 77 komada iz kategorije C i D, sedam komada pirotehnike i 12.045 komada raznog streljiva.

U proteklih 17 godina policiji su građani predali više od šest i pol tisuća automatskih pušaka, oko šest milijuna streljiva i šest i pol tona eksploziva, a ukupno je u tom razdoblju predano 350 tisuća komada nedopuštenog oružja.

Neadekvatno čuvanje


“Treba reći da svatko tko ima oružje na crno nije kriminalac. Najsuspektnija je ona situacija, odnosno kriminalno opterećujuća, kada su to osobe koje su, između ostalog, i počinitelji drugih kazenih djela, jer tu postoji najveća vjerojatnost da će doći do zlouporabe tog oružja i, naravno, vidjeli smo često to, nažalost, kod obiteljskog nasilja", rekao je za HRT kriminalist Željko Cvrtila.

“Ilegalnim oružjem, nekom ilegalnom puškom, ne možete se koristiti ni za što zakonito - baviti se sportom, imati ga radi osobne sigurnosti i ići u lov. Ni jedno, ni drugo, ni treće ne možete s ilegalnim oružjem. Danas Hrvatska ima svoju policiju, Hrvatsku vojsku, koja čuva i brani državu, i nema potrebe da građani to više čuvaju u svojim domovima, tako dovode sebe u opasnost", rekao je Salopek. Upozorava i kako skriveno oružje često nije adekvatno čuvano i tehnički je neispravno, odnosno nepouzdano.

Pojasnio je da u Hrvatskoj postoji kategorija oružja A, koja je zabranjena, što uključuje vojne puške, eksplozive i slično, i kategorija B, koja je dopuštena, što uključuje lovačko oružje, sportsko oružje ili oružje za samoobranu, ovisno kako se registrira.

Prošle godine zabilježeno je više od 403 kaznena djela nedopuštenog posjedovanja oružja i više od 1300 prekršaja utvrđenih prema zakonu koji uređuje pitanje oružja. "Prema Kaznenom zakonu, ako se radi o kaznenom djelu, moguće je dobiti do tri godine zatovra, a za težu kvalifikaciju djela, ako se radi o većim količinama, predviđeno je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kada je riječ o posjedovanju nedopuštenog oružja, koje se odnosi na kategoriju B, onda je novčana kazna od 660 do 5300 eura ili do 60 dana zatvora."

Sandra Lacić
KOJI SU UVJETI ZA DOBIVANJE DOZVOLE
Mario Salopek iz Službe prevencije MUP-a pojasnio je i proces traženja dozvole za posjedovanje oružja. Prvi korak je da osoba u nadležnoj policijskoj postaji ili policijskoj upravi podnese zahtjev za nabavu. “Da bi taj zahtjev bio pozitivno riješen, osoba mora imati 21 godinu, u slučaju ako zbog osobne sigurnosti traži nabavnu dozvolu, a u slučaju bavljenja lovom i streljaštvom, odnosno sportom, onda može biti u dobi od 18 godina, ali mora imati položen lovački ispit, mora biti član sportske udruge i baviti se aktivno streljaštvom”, naveo je. Također, osoba ne smije biti kažnjavana za prekršaje i kaznena djela koja se mogu dovesti u vezu s nasiljem, mora biti zdravstveno sposobna i mora posjedovati znanja i vještine rukovanja tim oružjem te imati prostor za siguran smještaj.

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?