Sport
DOBRO WORLD CUP 2024.

Šest hrvatskih medalja! Emotivno slavlje Benovića na preskoku, Srbić hvata parišku formu
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Aurel Benović najbolji na preskoku, Tin Srbić, Filip Ude i Sara Šulekić srebrni, Tina Zelčić i Marko Sambolec brončani

Jubilarni, 15. zaredom DOBRO World Cup okončan je sa šest medalja za hrvatsku gimnastiku. Po tri tijekom oba finalna dana.



Lijepa naša svirana je u čast Osječanina Aurela Benovića, koji je prvi put u karijeri slavio na preskoku, nakon što je dan prije na svojoj jačoj spravi, na parteru, zauzeo sedmo mjesto. Srebrne medalje osvojili su naši srebrni osvajači olimpijskih medalja Tin Srbić na preči i Filip Ude na konju s hvataljkama, te Sara Šulekić, koja je bila druga na dvovisinskim ručama u svom prvom finalu u Osijeku. Prvo finale s medaljom okončao je i Marko Sambolec na konju s hvataljkama, a Tina Zelčić ponovila je prošlogodišnji uspjeh na gredi osvojivši također brončanu medalju.

Subota


Subota je donijela Hrvatskoj dva srebra i broncu. Prije deset godina Filip Ude osvojio je zlato. U subotu je opet bio srebrni, s ocjenom 14.300. Usput mu se ispunila i velika želja.

- Moja kćerkica Eva je bila u publici. Jako sam ponosan što je vidjela tatu na postolju. Bila je još jednom u Osijeku, ali kao beba. Sada je to mogla doživjeti onako kako sam uvijek sanjao - ponosno će reći 37-godišnji Čakovčanin, kojem je to bilo 68. finale na Svjetskom kupu i 18. medalja.


Medaljama su se okitila dvojica iz čakovečkog Gimnastičkog kluba "Marijan Zadravec Macan". Debitant Marko Sambolec bio je zajedno sa svojim starijim klupskim kolegom na postolju. S ocjenom 14.000 osvojio je broncu na konju.

- Prvi put sam nastupio u Osijeku, odmah u finalu i odmah medalja. Rasplakao sam se kad sam vidio da sam na postolju - bio je iskren 22-godišnji Varaždinac, koji je prvi put nastupio pred osječkom publikom.

- Publika je bila strašna i navijači su jedan od razloga zašto sam uspio napraviti vježbu. Da nisu tako srčano navijali, možda bih pao na saskoku. Izvukli su me. Kad sam doskočio, bio je to fenomenalan osjećaj, naježio sam se, suze su mi počele ići. I onda na kraju s Udeom na postolju. Ovo je moja prva medalja na Svjetskom kupu u karijeri, u drugom finalu, i posebna je čast što se dogodilo baš u našoj zemlji.

Osamnaestogodišnjoj Zagrepčanki Sari Šulekić ovo je prvo finale u Osijeku i - odmah medalja. U petom finalu na Svjetskom kupu osvojila je svoju drugu medalju. Bila je srebrna s ocjenom 13.466.


- Presretna sam što sam se uspjela smiriti pred ovom savršenom publikom. Ona me je potaknula da napravim svoju težu vježbu. Ovo mi je dobra priprema za Europsko prvenstvo i Svjetski kup u Dohi, posljednji kvalifikacijski za Olimpijske igre u Parizu, koje još uvijek imam šansu izboriti.

U finalu smo u subotu gledali i Tijanu Korent. Bilo joj je to 11. finale u Osijeku. Završila je peta na preskoku s ocjenom 12.683. Prvi nastup u Osijeku odradila je i Sofia Mešter. I odmah ušla u finale. Mlada, 15-godišnja Riječanka je zauzela sedmo mjesto u finalu dvovisinskih ruča s ocjenom 11.900.

Nedjelja


Ono što mu nije uspjelo u subotu, kada je na parteru zauzeo sedmo mjesto, Aurelu Benoviću uspjelo je u nedjelju. Osvojio je prvu medalju na preskoku uopće na natjecanjima za Svjetski kup. I odmah zlatnu. Zaradio je to ocjenom 14.575. Istu ocjenu dobio je i drugoplasirani Španjolac Pau Jimenec, ali je Aurel imao višu ocjenu u prvom skoku. Odradio je skok "Dragulescua", po slavnom rumunjskom gimnastičaru, jedan od težih u toj disicplini.

- Na treninzima sam ga dva puta napravio na tvrdo i dvaput na jamu. Želio sam ga probati, trener me je pitao jesam li lud, da je bolje ostaviti ga za Dohu. Ja sam odlučio sada već probati i kada sam napravio skok, vidio sam kod trenera olakšanje. Norvežanin se na tom skoku gadno ozlijedio u Bakuu, pa je trenera bilo strah. Iskreno, ni meni nije bilo svejedno. Zaletio sam se, a osjetio sam da se tresem - prepričao je Benović, kojeg je iznenadilo kako napreduju njegovi skokovi.


- Nisam očekivao da ću osvojiti medalju na preskoku. Jako sam napredovao na preskoku. Možda će mi preskok postati uskoro glavna disciplina.

Otkrio nam je što mu je pomoglo nakon kiksa dan prije.

- Razgovarao sam sa psihologinjom. Odala mi je neke tajne kako da se smirim. Pregledao mi je i doktor ovaj zahvat što sam imao ispod uha. Sve je uredu, ali ću morati očistiti žlijezdu, zbog čega mi se to upalilo.

Bio je jako emotivan pri intoniranju Lijepe Naše.

- Pretprošle sam godine isto uzeo zlato i tada me je mama posljedni put gledala na natjecanju. Nije više s nama. Nema je na tribinama. Sjetio sam se mame i to je stvarno bio za mene jako emotivan trenutak.

Aurelovo zlato kao da je dalo snage i ostalim našim predstavnicima. Tina Zelčić na gredi je ponovila prošlogodišnji rezultat. Bila je treća s ocjenom 13.000. Bod više imala je najbolja Ukrajinka Anna Lashchevska.


- Bila je ovo moja vježba života. Najviša ocjena u mojoj karijeri. Opet bronca oko vrata. Kvalifikacije nisu bile najbolje, dogodio se pad, ali bolje u kvalifikacijama nego u finalu. U finalu je bilo odlično. Publika je bila nevjerojatna. Obožavam Osijek.

I onda još za kraj hrvatskih nastupa na 15. DOBRO World Cupu "kralj" Tin Srbić. Bio je nervozan ovih dana u Osijeku, ali je nakon nastupa u finalu njegovo raspoloženje bitno popravljeno. Bio je drugi s ocjenom 14.650. Ponovno je sjajan bio Tajvanac Chia Hung Tang. Slavio je s ocjenom 15.350. I vježbom od koje doslovce zastaje dah.

- Ne mogu ništa za njega reći. Čovjek je u formi života, radi neke od najtežih vježbi na svijetu. Natjerao me da idem u Parizu sa startom 6.6. Bio je ovo jako dobar dan za hrvatsku gimnastiku, za hrvatski sport. Sjajna je bila publika. Osjetio sam posebnu energiju. Kao da su i oni prepoznali da mi baš to treba. Fizički forma je već sada dobra, a natjecateljska treba biti još veća. Da ovakvu vježbu kao u Osijeku izvodim što češće - zaključio je nakon osmog finala i sedme medalje u Osijeku Tin Srbić.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike