Sport
ZEKIĆ NA STRATIŠTU OSJEČKIH TRENERA

Dolazi Uskrs, vrijeme je i za “uskrsnuće” Osijeka
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
Iako se nalaze u teškom razdoblju, Bijelo-plavi u Koprivnicu nisu otputovali pognutih glava ili bez pobjedničkih ambicija

Nogometaši Osijeka u posljednji, četvrti, krug SuperSport HNL-a ulaze s tri uzastopna gostovanja, a prvo od njih očekuje ih danas na koprivničkom stadionu "Ivan Kušek - Apaš".



Mjesto je to koje je u posljednjih godinu dana posla stajalo dva Osijekova trenera, Borimira Perkovića prošlog proljeća i Stjepana Tomasa jesenas, a sada na to stratište s Bijelo-plavima stiže Zoran Zekić, čijeg se uspješnog opusa u redovima koprivničkog kluba još uvijek rado sjećaju. No Zekićev trenutak nije takav da bi se mogao prisjećati uspješnog minulog rada s "farmacuetima", nego će morati poduzeti sve kako bi svom bivšem klubu zagorčao život, jer time bi vratio dašak optimizma u svoje sadašnje okruženje. Osijek u Podravinu odlazi opterećen problemima, prije svega mentalnim. Momčad je niskog morala i samopouzdanja, opterećena brojnim sumnjama i kritikama zbog slabih rezultata ovog proljeća, pa bi joj eventualna pobjeda u Koprivnici doslovce došla "kao budali šamar".

Promjena sudbine


Na spomen prognoze tog okršaja vjerojatno će i najzagriženiji navijači Bijelo-plavih samo odmahnuti rukom, jer malo tko danas vjeruje u uskrsnuće osječke momčadi. No čuda se događaju, a utakmica se igra u predvečerje najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa, pa, tko zna, možda osječka momčad doživi određeno prosvjetljenje na Veliki petak. Već sama činjenica što se hvatamo za takve slamke spasa dovoljno zorno prikazuje trenutak u kojem se Osijek nalazi. Nakon poraza od Varaždina, koji je izazvao baš tešku konsternaciju ne samo u navijača nego i u svih u Klubu, najviše se pričalo o mentalnom stanju momčadi.

- Nitko od nas nije sretan rezultatima koje postižemo. Želimo pobjeđivati, a ne mogu se složiti ni s komentarima kako ne dajemo sve od sebe za to na terenu. To jednostavno nije istina. No sada smo u situaciji kada nam malo toga uspijeva na terenu. Treniramo dobro, ali kada dođe utakmica, ne izgledamo tako. Moram priznati kako nakon Varaždina situacija u svlačionici nije bila bajna, ali tijekom stanke smo je svi zajedno popravili. Ne smijemo hodati spuštene glave, već trebamo pronaći izlaz iz trenutačne situacije. Vjerujem kako ćemo to učiniti već u Koprivnici - kaže Roko Jurišić, lijevi bek i jedna od rijetkih svijetlih točaka osječke momčadi u nastvaku sezone.

Rokovo razmišljanje nije samo obični populizam kojim bi se umirilo rastuće nezadovoljstvo. Njegova emocija vidjela se i nakon susreta s Varaždinom jer je teren napustio suznih očiju, kao i Mierez. Ta spoznaja mogla bi biti ohrabrujuća jer govori kako u Bijelo-plavoj svlačionici ipak postoje ljudi koji su u stanju izvući momčad iz letargije u koju je upala.

- Ta moja reakcija nije slučajna, jer se osjećam kao da sam ovdje rođen. Toliko mi je krivo što nemamo bolje rezultate. Pritisak? Postoji i od navijača i od klupskog čelništva, ali to bi nam trebao biti samo dodatni motiv. Teško mi je objasniti zašto igramo u tolikom grču. Posebno se to odnosi na gostovanja. Uoči svih gostujućih utakmica raspoloženje je bilo dobro i poticajno, ali na terenu to nismo pokazivali. Valjda će, već s današnjom utakmicom, početi neka nova, bolja, priča za nas - kaže Jurišić.

Paziti na Mioča


Slaven Belupo će, bez sumnje, biti vrlo tvrd orah na svom terenu. Osijek je s "farmacuetima" ove sezone lako izlazio na kraj u domaćim susretima. U dvije utakmice na Opus Areni uzeo je svih šest bodova uz razliku pogodaka 10:2. No neće se igrati na Opusu, nego na "Kušeku - Apašu", gdje je situacija posve drukčija. Jurišić je poznato da su dva Zekićeva prethodnika na klupi posao izgubila baš nakon susreta u Koprivnici.

- Vidio sam taj podatak i mogu reći samo kako ćemo dati sve od sebe da se povijest eventualno ne ponovi.

Iako nema signala da Zekićev posao ovisi o tom susretu, negativan rezultat svakako bi samo dodatno pojačao pritisak i nervozu. No znate kako je to u sportu. Samo jedna pobjeda može okrenuti sve naglavačke i u tren oka loše pretvoriti u odlično raspoloženje. Osijeku bi za to baš dobro došao gostujući trijumf, čiju slast nisu osjetili još od kraja listopada prošle godine, a, osim toga, njime bi zadržali korak s Lokomotivom u borbi za četvrto mjesto.

- Čeka nas velika borba u ovih devet kola s Lokomotivom za to četvrto mjesto. Svjesni smo kako uoči sezone nitko ne bi bio oduševljen takvim plasmanom, ali sada moramo prihvatiti trenutak u kojem se nalazimo. Vjerujem kako ćemo početi pobjeđivati i to četvrto mjesto osigurati i prije same završnice sezone - optimističan je Jurišić.

Osijeku će opet najveća prijetnja biti njegovi nekadašnji igrači. Naime, prva dva strijelca "farmacueta", Benedik Mioč i Tomislav Štrkalj, stasavali su u Osijekovoj Školi nogometa. Mioč je ostavio velik trag i u prvoj momčadi, a Štrkalj nije dobio ozbiljniju priliku. No Štrkalj neće imati mogućnost zaigrati u tom susretu jer ima tri žuta kartona, ali na Mioča će osječka obrana itekako morati pripaziti. On je bio čovjek odluke u susretu odigranom jesenas na koprivničkom stadionu, a trenutačno igra sezonu karijere.

- Imali smo se dovoljno vremena pripremiti za taj susret, s obzirom na prvenstvenu stanku. Ne trebamo razmišljati previše unaprijed, već se samo fokusirati na taj susret, koji je za nas iznimno važan jer bismo pobjedom u njemu podginuli sebi moral i vratili se u balans za susret koji nas čeka nakon Koprivnice - zaključio je Jurišić.

Uglavnom, Bijelo-plavi su u Podravinu ispraćeni tiho. Na koji će li se način iz nje vratiti?

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by Sofascore
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike