Mozaik
VIROVITICA “S KIĆOM U SRCU”

"Ako Oliver može imati brod sa svojim imenom, Kićo je zaslužio bar vlak!"
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
Na inicijativu virovitičkog zavičajnog spisatelja, promicatelja i čuvara mikeškog govora Dražena Buinjevca, inače velikog obožavatelja Krunoslava Kiće Slabinca, u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici prvi put održan je prigodni program naziva "S Kićom u srcu", kojim je obilježen rođendan toga najpoznatijega slavonskog pjevača i zabavljača.

Bunjevac se na početku programa prisjetio svojih prvih doticaja s Kićinom glazbom preko lokalnog radija, a tijekom odrastanja i uz gramofonske ploče i kasete. Otkrio je kako je ljubav prema umjetniku naslijedio od oca te pročitao zanimljivu i vrlo emotivnu biografsku priču kojom je prikazao obojicu zaslužnih za jedinstveno obilježavanje Kićina rođendana.

Vrlo detaljno i stručno o brojnim susretima i razgovorima s Kićom Slabincem govorio je doajen virovitičkog novinarstva Trpimir Markotić, koji je pripremio tisuće radijskih emisija, obavio i više intervjua, vodio nebrojene gospodarske, društvene, sportske, kulturne i estradne događaje. Uspoređujući značenje Kiće Slabinca za Slavoniju sa značenjem Olivera Dragojevića za Dalmaciju, Markotić je predložio: ako Oliver može imati brod sa svojim imenom, Kićo je zaslužio bar vlak!

Gost večeri bio je i ravnatelj virovitičke Glazbene škole Jan Vlašimsky Damir Mihaljević Gašo, koji je iznio svoje doživljaje sa zajedničkih nastupa i druženja poslije koncerata, dočaravši onu stručnu stranu Kićina pjevanja moćnim, a istovremeno i umilnim glasom, od raspona i boje do varijacija i prilagodbe različitim pjesmama.

Izlaganja su pratile izvedbe koje su tvorile Kićinu veliku i bogatu glazbenu karijeru, od rock-početaka s Dinamitima i samostalnih nastupa na brojnim festivalima i svjetskim turnejama preko najdražeg tamburaškog izričaja do vječnih melodija po kojima će ga mnogi zauvijek pamtiti.

Na kraju programa prisutni su se prisjetili Kićine pjesme simbolična naziva “Dan koji se pamti”, a voditeljica programa Mirjana Kotromanović zahvalila je svima na dolasku i pozvala ih da pogledaju prigodnu izložbu gramofonskih ploča, kaseta i različitih memorabilija koje podsjećaju na Kićin umjetnički rad i njegova najbolja ostvarenja iz kolekcije Dražena Bunjevca.

P.Žarković
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike