Crna kronika
ŠOKANTNO “ŠTIJANJE”

Puškomitraljez i kalašnjikov bili zakopani u vrtu
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Oružje i streljivo, obrađujući zemlju u vrtu, pronašao je 65-godišnjak kod Belog Manastira

Nemalo je bilo iznenađenje 65-godišnjeg muškarca sa šireg područja Belog Manastira kada mu je ašov u vrtu udario u nešto metalno. Dohvatio je potom lopatu i nakon nekoliko odbacivanja zemlje ugledao je kalašnjikov. No tu nije bilo kraja iznenađenju, jer je ubrzo otkopao i puškomitraljez te nekoliko stotina metaka. Tu je prestao s otkopavanjem bojeći se da slučajno među puškama nema i streljiva te je o svemu obavijestio policiju.



Policijska postaja Beli Manastir potom je u dogovoru s operetivnim dežurstvom PU osječko-baranjske na teren poslala policijskog pirotehničara u civilu, koji je na siguran način preuzeo automatsku pušku, puškomitraljez i 550 metaka. Zakopano oružje i streljivo, s obzirom na to da je korodiralo i desetljećima je bilo ispod zemlje, naknadno će se uništiti. Prema svemu sudeći, oružje je zaostalo još iz Domovinskog rata. Ujedno je pretražen i ostatak vrta, te drugog oružja i eksplozivnih tvari ispod zemlje nije bilo. Kako je odmah prijavio nalaženje oružja, protiv 65-godišnjaka neće biti podnesena prijava. Nije prvi put da se na području Belog Manastira pronalazi zakopano oružje, a početkom 2000-tih u jednoj je kući, u zazidanoj prostoriji, pronađena velika količina protutenkovskih i protupješaštvenih mina, topničkih i minobacačkih granata.

Iz policije podsjećaju građane kako akcija “Manje oružja, manje tragedija” još traje, te da dragovoljno vrate oružje, koje je prijetnja svima. “Pozivamo građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92”, poručili su iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike