Regija
POMOĆ DJETETU I OBITELJI U ŽUPANJI

Poludnevni boravak za djecu u riziku od izdvajanja iz obitelji
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Ministarstvo će platiti prostor i stručne radnike za skrb o 20 korisnika
ŽUPANJA - Sredinom travnja vrata će otvoriti Poludnevni boravak za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Županji, u prostoru na Trgu prof. Martina Robotića. Zalaganjem Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) Područnog ureda Županja, Centra za pružanje usluga u zajednici "Sv. Ana Vinkovci" i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, djeca dobivaju ovu hvalevrijednu uslugu. V.d. voditelja HZSR-a Područni ured Županja Saša Užarević ističe da je neizmjerno sretan što su višegodišnjim trudom došli do rezultata. "Procesom transformacije ustanova socijalne skrbi, u ovom slučaju Dječjeg doma ‘Sv. Ana‘ u Vinkovcima u Centar za pružanje usluga u zajednici ‘Sv. Ana‘, omogućava se drukčiji oblik skrbi za djecu, tzv. izvaninstitucionalna skrb, kojoj je cilj uključivanje djece u život zajednice u kojoj odrastaju te prevenira njihovo izdvajanje iz obitelji i smještaj u domove", pojašnjava.

Dodaje da se provođenjem te usluge stvaraju socijalni, obrazovni, odgojni, kulturni, materijalni i ostali uvjeti za uključivanje djece u život zajednice. Osnovni je cilj prije svega osnažiti djecu, ali i cjelokupnu obitelj i pružiti podršku u razvoju vještina te omogućiti djetetu život u obiteljskom okruženju. "Očekujemo smanjenje broja izrečenih mjera za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta jer ćemo upravo ovom socijalnom uslugom pružiti preventivnu pomoć i potporu djetetu i obitelji kako bi na vrijeme otklonili uočene pogreške i propuste u roditeljskoj skrbi odnosno pomogli roditeljima da izađu iz životne situacije koja ugrožava razvoj njihova djeteta", zaključuje Užarević.

Potrebe sve veće


Ravnateljica Centra "Sv. Ana" Vinkovci Zrinka Mikić naglašava da su zahtjevi za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u njihovu ustanovu posljednjih nekoliko godina učestali. "Nažalost, zbog ograničenog smještajnog kapaciteta nismo uvijek uspijevali pozitivno odgovoriti, ali se trudimo pronaći bar privremeno rješenje za svu djecu s područja VSŽ-a kojoj je nužno pružiti hitan smještaj izvan vlastite obitelji. Tako već nekoliko godina uslugu smještaja koristi od 35 do 40 djece, što je više od predviđenog smještajnog kapaciteta u ustanovi", kazala je. Kako bi kao jedina ustanova u županiji koja pruža socijalne usluge namijenjene djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pridonijeli rješavanju uočenih problema, stručni tim Centra, a uz poticaj i pomoć resornog ministarstva, svoje je djelovanje, napominje, usmjerio na proširenje smještajnog kapaciteta tako da se otvori još jedna stambena jedinica u kojoj će se pružati usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu u dobi od 3. godine (početak rada očekuje se ovoga proljeća) i otvaranje poludnevnog boravka u Županji. Svrha je praćenje obiteljske situacije koje omogućuje pravovremenu intervenciju u slučaju pogoršanja uvjeta u obitelji, pružanje psihosocijalne podrške djeci radi boljeg funkcioniranja u školi i svakodnevnom životu.

Pet dana tjedno


“U ostvarenju naše namjere da promijenimo ne samo sadašnje stanje i povećamo kapacitet otvaranjem još jedne stambene jedinice za organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku nego da otvaranjem poludnevnog boravka za djecu u riziku od izdvajanja iz obitelji s područja Županje pokušamo spriječiti veće probleme u rizičnim obiteljima u budućnosti, naišli smo na razumijevanje i potporu nadležnih u Ministarstvu obitelji", istaknula je. Pronašli su odgovarajući prostor na Trgu prof. Martina Robotića, veličine 104 četvornih metaara i u tijeku je uređenje. Ministarstvo će osigurati sredstva za petogodišnji najam, opremanje prostora i zapošljavanje stručnih radnika potrebnih za skrb o 20 djece korisnika usluge poludnevnog boravka.

“Vjerujemo da ćemo moći započeti rad sredinom travnja i da će za djecu u riziku od izdvajanja iz obitelji s područja Županje tijekom pet radnih dana u tjednu biti osigurana potrebna i stručna podrška u obliku pomoći u učenju, toplog obroka, mogućnosti za obavljanje osobne higijene, sudjelovanja u slobodnim aktivnostima, zajedničkim izletima, natjecanjima i ljetovanjima", zaključila je Zrinka Mikić.

Centar "Sv. Ana" već se 79 godina brine o potrebama djece i mlađih punoljetnih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a financira se iz državnog proračuna. Trenutačno u sjedištu ustanove u Vinkovcima pružaju smještaj (kapacitet je 30 djece od 3. godine života) i uslugu poludnevnog boravka (kapacitet je 20 korisnika u dobi od 3 do 18 godina).

Marija Lešić Omerović
Centar "Sv. Ana" već se 79 godina brine o potrebama djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Organizirano stanovanje
Centar “Sv. Ana” pruža i uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za šestero korisnika u dobi od 3 do 18 godina u izdvojenoj stambenoj jedinici u Vinkovcima, a stan u kojemu žive uz 24-satnu skrb odgojitelja na korištenje im je dala Županija. Uslugu organiziranog stanovanja uz povremenu podršku pružaju za četiri djevojke u stanu koji su na korištenje dobili od Grada Vinkovaca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike