Mozaik
ZAGREBDOX: GLAZBENI FILMOVI

Stiže dokumentarac
o životu Joan Baez
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
U glazbenim prostranstvima koje promatra ZagrebDoxov program Glazbeni globus put “preko trnja do zvijezda” univerzalan je i više nego što je to uobičajeno. Uz pomoć filmske svjetlosti u Zagreb će nam doći velika Joan Baez, kultni Birthday Party i Nick Cave, već patinirana Yu Grupa, eklektični Srđan Gino Jevđević i nezaobilazni Ryuichi Sakamoto.

“Grandpa Guru” Silvija Mirošničenka portretni je dokumentarac koji prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, glazbu i umjetnost njihova pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića. U filmu pratimo Ginovo duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Seattle, gdje upoznaje Nirvanina Krista Novoselica i Jella Biafru iz Dead Kennedysa. Pobuna u raju je pak priča o usponu i imploziji te pitanjima nadahnuća, kreativnosti, ovisnosti, slave, međuljudskih sukoba i jedinstvenog odnosa između kreativne vizije i samouništenja. Koristeći ekskluzivne, iskrene intervjue, bogatu i nikada viđenu arhivu jednog od najutjecajnijih bendova svog vremena, australskog The Birthday Partyja.

Redateljski trojac Navasky, O’Boyle i O’Connor donosi iskren, ispovjedni dokumentarni film legendarne kantautorice i aktivistkinje Joan Baez koja u njemu pokušava uhvatiti (s)misao svog života, rada i osobnih privatnih posrtaja koje je vješto skrivala od javnosti. Manje razvikan, no podjednako utjecajan bio je japanski skladatelj, pijanist i glazbeni inovator koji se u svom koncertnom filmu Ryuichi Sakamoto | Opus redatelja Nea Sore oslanja na ono najznačajnije: svoju glazbu. Ljubiteljima filma Sakamoto je najvjerojatnije poznat po Oscaru dobivenom za Bertoluccijev film Posljednji kineski car, ali i suradnji s Aldomovarom, Stoneom, de Palmom, Oshimom…

U dokumentarac “Yu Grupa - Trenutak sna” Darka Lungulova stalo je 80 godina života, 60-ak godina sviranja, pola stoljeća Yu Grupe i 45 godina bivše nam države. Film je to o rokenrol grupi koja je nadživjela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je ujedno i priča o jednoj obitelji, o braći Jelić, koja se rađaju i odrastaju s novom Jugoslavijom. T.K.
“Grandpa Guru” Silvija Mirošničenka je dokumentarac koji prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock

Možda ste propustili...

HRVATSKA IDE U BORBU ZA PLASMAN NA SVJETSKOM PRVENSTVU U ESPORTU

Dva ženska tima na pragu povijesnog uspjeha

HRT: KULTNA EMISIJA 27. TRAVNJA

"Dobro jutro, Hrvatska" slavi svoj 32. rođendan

Najčitanije iz rubrike