Mozaik
BARCELONA ČEKA KRAJ GRADNJE

Sagrada Familia bit će dovršena 2026. godine
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Gaudijevo remek-djelo, bazilika Sagrada Familia u Barceloni, ima novi datum završetka - 2026., što će biti 144 godine nakon što je položen prvi kamen, prenio je britanski Guardian. Datum završetka poklapa se sa stotom obljetnicom smrti arhitekta zgrade. Esteve Camps rekao je da imaju novca i materijala da završe zgradu, uključujući središnji toranj od 172,5 metara posvećen Isusu, što Sagradu Familiju u Barceloni čini najvišom zgradom u Barceloni.

Iako bi građevina trebala biti dovršena do 2026., očekuje se da će se rad na skulpturama i ukrasnim detaljima, a prije svega na kontroverznom stubištu koje vodi do onoga što će na kraju biti glavni ulaz, nastaviti do 2034. Kad su radovi počeli, 1882. godine, lokacija je bila poljoprivredno zemljište, ali u godinama koje su slijedile oko crkve je izrastao grad. Gradnja stubišta, koje bi se protezalo preko dva velika gradska bloka, uključivalo bi raseljavanje oko tisuću obitelji i poduzeća.

Od svog osnutka Sagrada Familia bila je praćena ratom, zanemarivanjem i nedostatkom financija. Radovi su se trebali financirati isključivo donacijama grešnika koji su se kajali, što je novčani tijek činilo nepredvidljivim i mnogi su sumnjali da će radovi uopće biti dovršeni. Turizam već desetljećima jamči stabilan prihod, s gotovo pet milijuna posjetitelja godišnje koji obilazak plaćaju 25 - 40 eura. Nešto više od polovine od 125 milijuna eura, iznosa koji to donosi, ide na dovršetak radova. Kako se ostatak troši, ostaje misterij jer Crkva nije obvezna objavljivati svoje račune. H
1882.

godine počela je gradnja Sagrade Familije

Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike